Vânătoare în stil englezesc

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Călăreţi din Africa de Sud, Ungaria şi România au participat, la sfârşitul săptămânii trecute, la o vânătoare cu copoi organizată la Satu Mare. Paul Klimt, unul dintre invitaţi, a venit din Germania cu elicopterul personal pentru a coordona vânătoarea tradiţională cu copoi.

Vânatul de Argeş atrage mulţi străini

Peste 40 de călăreţi costumaţi asemenea lorzilor de la mijlocul secolului al XVIII-lea s-au adunat sâmbătă dimineaţă în lunca Someşului, în localitatea sătmăreană Mărtineşti. Au adus cu ei copoii, nelipsiţi la o vânătoare în stil englezesc. După ce au luat micul dejun încheiat cu un pahar de şampanie, maestrul a dat semnalul de start.

„Nu a avut loc o vânătoare propriu-zisă, ci doar o simulare. Cei 20 de câini au fost dresaţi să ia urma ceaiului de anason, care este asemănător mirosului pe care îl emană vânatul, în special vulpea. Evenimentul a avut ca scop păstrarea unei tradiţii elegante. Este un sport ecvestru de recreaţie, bucuria de a galopa în natură", a spus Antal Istvan, preşedintele Asociaţiei Judeţene a Crescătorilor şi Deţinătorilor de Cai Satu Mare.

Fiecare călăreţ avea un costum propriu, întocmai celor purtate la astfel de evenimente în urmă cu 150 de ani, în Marea Britanie. Pe braţe, ca semn distinctiv pentru rangul pe care îl reprezentau, au purtat banderole de culori diferite. Cel care a dat semnalul de start al pseudo-vânătorii a fost „masterul" de eveniment, coordonatorul vânătorii. Acesta se află în topul ierarhiei, atât la invitaţi, cât şi la călăreţi şi răspunde de mersul vânătorii din punctul de vedere al calităţii.

Neamţul Paul Klimt (în galben) a venit la vânătoare cu elicopterul

image

„Maistrul de haită", care poartă neapărat banderolă albă, are atribuţii complexe, de dimineaţă şi până seara. Locul lui este lângă copoi. Sub îndrumarea lui, aceştia caută urma vânatului.

Fomaţia este întregită de harapnici (cu banderolă verde), doi la număr, un soi de ajutoare ale maestrului. Haita de câini se află între cei doi, iar cu harapnicile (bice lungi împletite) ţin haita de copoi la un loc. La plecare, masterul (conducătorul călăreţilor) merge cu 10 metri în faţa echipei, în urma lui haita de câini şi călăreţii.

Poate participa oricine

La vânătoare pot participa călăreţi avansaţi, începători, trăsuri şi maşini de teren. Ţinuta însă este obligatorie pentru fiecare. Trebuie să aibă pantaloni de călărie de culoare deschisă, cămaşă albă, plastron, ac de cravată, sacou sau frac (negru sau roşu), tocă în trei puncte, mănuşi, cizme, pinteni, harapnic de haită sau ţinută militară de epocă.

Traseul cuprinde două etape, unul mai dificil, cu obstacole de sărit, şi unul pentru călăreţii începători, trăsuri şi automobile. Dimineaţa pornesc, după câteva ore se întorc la o mică gustare, iar vânătoarea este reluată după prânz.

Pentru că nu există pradă, copoii sunt răsplătiţi cu câte o jumătate de burtă de bovină, adusă de la abator. Şi pentru ca evenimentul să respecte tiparul englezesc, după vânătoare, călăreţii participă la un bal, având aceeaşi ţinută din timpul zilei. Doamnele însă, trebuie neapărat să poarte haine de epocă.

Nemţii, mai buni organizatori

Tradiţia englezească spune că la fiecare vânătoare cu copoi trebuie să existe un master, adică un conducător al călăreţilor. Acesta a venit din Germania, cu elicopterul propriu. Paul Klimt a aterizat sâmbătă aproape pe malul Someşului, iar timp de câteva ore a condus vânătoarea.

„În Germania, această sărbătoare se organizează de mai bine de 30 de ani, se păstrează cu sfinţenie, iar etapele de desfăşurare sunt mai bine conturate, comparativ cu evenimentul din România", a declarat critic Paul Climt, care este directorul unei firme de construcţii de drumuri şi autostrăzi din Germania.

Câini aduşi din Ungaria

Copoii sunt câinii folosiţi în vânătoarea englezească

image

Cele 10 perechi de copoi au fost aduse din Ungaria. Ei sunt special dresaţi pentru evenimente de acest gen. „Mă ocup cu aşa ceva de ani buni. Câinii sunt dresaţi pentru a urmări prada artificială, creată cu ajutorul ceaiului de anason. În Satu Mare am adus de 20 şi văd că s-au comportat exemplar", a declarat proprietarul lor, Capari Robert.

La primul semnal al masterului, copoii au ştiut exact ce au de făcut. Înnebuniţi după mirosul artificial de vulpe, câinii şi-au îndeplinit sâmbătă cu succes atribuţiile.

Printre participanţi s-au numărat directorul general adjunct al Regiei Naţionale a Pădurilor Romsilva, Şandor Balog, şi omul de afaceri Silviu Zetea, producătorul pălincii „Zetea". Nu a lipsit nici primarul municipiului Satu Mare, Iuliu Ilyes. Acesta a făcut şi o mini-cursă cu trăsura. „Mă bucură faptul că numai în Satu Mare se organizează astfel de evenimente care ridică prestigiul oraşului. Este un sport plăcut, recreativ", a spus primarul Iuliu Ilyes.

Vânătoarea de copoi din ţara noastră se află la a două ediţie. „Anul trecut am avut mai puţini participanţi, atât călăreţi, cât şi spectatori. Vrem să organizăm astfel de evenimente în fiecare an şi sperăm ca pe parcurs organizarea şi modul de desfăşurare a vânătorii să se apropie tot mai mult de ceea ce se întâmpla în Regatul Unit în urmă cu 150 de ani", a spus Antal Istvan.

Costumaţia de vânătoare este obligatorie la astfel de evenimente

image

Astfel de evenimente se organizează în toate ţările europene, cu precădere în Germania şi Marea Britanie. „Eu în Germania particip de cel puţin cinci ori pe an la astfel de evenimente. Este o tradiţie care se păstrează cu cea mai mare seriozitate", a spus Paul Klimt, masterul de sâmbătă.

De ce folosesc copoi

Câinii de vânătoare se împart în mai multe categorii. Pentru vânătoarea englezească se folosesc copoii, deoarece sunt rasa de animale care îşi caută prada  folosindu-se de miros.

„Copoii lucrează în haită şi însoţesc călăreţii. Cei de sâmbătă au făcut parte din rasa anglo-france tricolor şi bicolor", a susţine Antal Istvan, preşedintele Asociaţiei Judeţene a Crescătorilor şi Deţinătorilor de Cai Satu Mare.

Tot pentru vânat se folosesc şi câinii terieri care urmăresc vulpile după urmele lăsate de rănile acestora. Ogarii îşi urmăresc prada cu ochii şi au o viteză mare, iar prepelicanii sunt câinii cei mai moderni, care însoţesc însă doar un singur vânător.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite