Vânatul de Argeş atrage mulţi străini

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru mulţi dintre vânătorii români activitatea a devenit un lux inabordabil, în schimb străinii se relaxează la pardide în pădurile noastre. În cele 18 domenii de vânătoare de stat ale Asociaţiei Judeţene de Pescuit şi Vânătoare sau private din Argeş, vin, anual, zeci de străini, pasionaţi de acest sport.

Românii care ies la vânătoare sunt din ce în ce mai puţini din cauza crizei şi lipsei banilor, dar fluxul de vânători din alte ţări europene este cam acelaşi de la an la an.


Între 7.000 şi 20.000 de euro - ursul
În Argeş se organizează vânători la păsări, animale mici şi animale mari. Mai exact se împuşcă păsări călătoare, păsări sedentare (potârnichii, fazani, sitari, vânat de baltă), dar şi urşi, cerbi, căpriori, porci mistreţi, lupi şi chiar capre negre.


„Taxa percepută pentru vânătorii care vor să vină la «recoltat» în Argeş este foarte mare. Spre exemplu, pentru a împuşca un urs, vânătorul plăteşte între 7.000 şi 20.000 de euro, pentru o capră neagră, între 2.000 şi 3.000 de euro, iar pentru căprior, între 500 şi 1.000 de euro. Astfel, Direcţia Silvică Argeş realizează, anual, venituri de cel puţin 250.000 de euro din aceste surse“, spune directorul instituţiei amintite, Ion Dobronoiu.
Când vine vorba de achitat asemenea taxe, românii devin ceva mai cârcotaşi, şi, din cauza crizei, numărul vânătorilor autohtoni care îşi mai permit acest lux a scăzut. „Românii sunt mai reţinuţi în ultima vreme, numărul celor care vin să vâneze fiind ceva mai mic decât în anii trecuţi“, spune Ion Dobrinoiu.


Spaniolii preferă vânatul mare
Dacă ai noştri care vin să vâneze în Argeş sunt mai puţini, străinii parcă sunt din ce în ce mai mulţi. Vin o dată şi cu siguranţă se reîntorc şi anul următor. În Argeş vin, anual, vânători din Germania, Austria, Belgia, Italia, Spania şi Franţa, dar nu numai.


„Spaniolii preferă vânatul mare, ca exemplu mistreţ, urs, capră neagră, iar italienii preferă să împuşte păsări. Îşi aduc cu ei şi câini de rasă, dresaţi pentru vânatul la păsări sedentare sau pasagere (călătoare n.r.)“, spune directorul Direcţiei Silvice Argeş.  


Îmbină utilul cu plăcutul
În Argeş există cinci fonduri de vânătoare private, atribuite prin licitaţie. Acestea sunt amplasate la Dragoslavele, la Izvoru, la Muşăteşti-Jepi, la Şuici-Jepi şi la Miceşti. Întreţinerea unor asemenea domenii de vânătoare costă peste 20.000 de euro anual, iar profit din această activitate nu prea există, însă deţinătorii lor folosesc domeniile de vânătoare pentru afaceri. „Profit nu au din ele, dar este o bună ocazie de a-şi rezolva şi face afaceri, de a întreţine relaţii la nivel înalt“, spune Ion Dobrinoiu.


Caprele negre nu mai sunt în pericol
La ultimele numărători făcute de angajaţii DS Argeş, au fost găsite 1.000 de capre negre, anual fiind împuşcare în jur de 35 şi sunt circa 2.000 de iepuri, din care sunt vânaţi cam 200 în 12 luni. Judeţul are circa 200 de urşi din care sunt împuşcaţi 25 anual. De asemena, în judeţul nostru se mai „recoltează“, anual, prin vânători organizate, 10 cerbi carpatini, 40 de lopătari, 2000 de păsări, 30 de căpriori şi 200 de mistreţi.


„Caprele negre nu mai sunt în pericol, dar sunt, totuşi, animale protejate, iar lupii s-au înmulţit destul de mult şi au început să facă pagube printre animalele sălbatice sau chiar domestice (oi, vaci)“, spune şeful Direcţiei Silvice.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite