VIDEO Colţ de rai: O zi în mica Românie din Valea Buzăului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În zona Cislăului veţi regăsi o copie în miniatură a României. Într-o singură zi, călătorul poate face un salt între câmpie şi munte, între tradiţional şi modern.

La doar 40 de kilometri de Buzău, pe valea râului cu acelaşi nume, există o lume pe care puţini o cunosc. E un spaţiu fascinant, în care natura sălbatică se îmbină cu frânturi de modernitate. Valea Chojdului, Cislău, Colţi, Penteleu, Varlaam, Bozioru, Pănătău, Gura Teghii sunt câteva locuri din zonă pe care după ce le vezi te întorci acasă cu sufletul împăcat.

La trap, pe Valea Chiojdului

Mai întâi trebuie să ajungi la ajungi la Cislău, la 40 de kilometri de oraşul Buzău. E un sat de gospodari, cu tradiţii adânci, unde găseşti şi o herghelie de cai lipiţani. O oră de călărie costă cinci euro. Dacă vrei doar să admiri caii, taxa e de numai un euro.

Citiţi şi:

GALERIE FOTO Colţ de rai: Lunca, minidelta pustiului dobrogean

VIDEO Colţ de rai: Cheile Sohodolului, canionul  din Gorj

De aici, faci la stânga pe sălbatica vale a Chiojdului (15 kilometri), spre Calvini, Cătina şi apoi spre Chiojdu - o lume aparte. Oamenii locului îşi întâmpină întotdeauna oaspeţii cu un păhărel de tărie înainte de masă.

Peisajele par desprinse din poveşti. Cei care vor să descopere aerul curat şi frumuseţea zonei ar face bine să renunţe la maşină şi să meargă cu căruţele sătenilor. Costă 15 lei pe oră, iar cum în căruţă pot urca 4-5 turişti, plimbarea face cam 3 lei de persoană, o nimica toată.

La întoarcere, prezentarea bucatelor alese de gazdele pensiunilor agroturistice este o lege nescrisă. Mielul haiducesc la groapă, iedul la ceaun, raţa leşească pe varză şi produsele mocăneşti iuţi, combinate cu ţuică de Chiojdu, fac deliciul vizitatorilor gurmanzi.

Odaia cu fân

După o cină regească preparată după reţete haiduceşti, cei care vor să se relaxeze pot alege să se odihnească într-un cotlon al casei neobişnuit pentru un orăşean de rând: odaia cu fân. Ioan Lezeu, proprietarul unei pensiuni din Chiojdu, cunoscut de apropiaţi ca „Tata Lice", are pregătită pentru turişti o odaie cu fân special construită pentru relaxare.

Fânul e obţinut prin cosire şi are un conţinut ridicat de plante medicinale. Acesta este motivul pentru care oamenii locului folosesc de sute de ani această metodă pentru a fi sănătoşi şi veseli. „Baia de fân e o terapie specifică acestei zone. Pernele, de asemenea, sunt umplute cu iasomie şi mirosul este îmbietor. Când pui capul pe pernă, a doua zi te trezeşti bun de muncă.

Am adus în acest pod de casă fân amestecat cu ierburi de munte. Cimbrişorul, aidoma busuiocului la atingere, adăugat în acest cocktail, începe să degaje un miros deosebit în contact cu căldura corpului, cu efect sedativ pentru sistemul nervos şi revigorant pentru organism", explică Ioan Lezeu. O noapte în fân costă doar 50 de lei, iar pensiunea oferă reduceri pentru cei care stau mai multe nopţi.

Spre Ţara Chihlimbarului

Babele de la Ulmet, şlefuite de vânt şi de ploaie



Următorul popas este în patria chihlimbarului de la Colţi, unde se ajunge pe drumul de la Cislău spre Nehoiu (tot pe DN10), virând la dreapta, la Pănătău (după Pătârlagele). Cu maşina, drumul durează cel mult 15 minute.

Muzeul Chihlimbarul de Colţi conţine singura colecţie de romanit din lume, un chihlimbar special, vechi de 60 de milioane de ani. „Romanitul cel mai apreciat şi cel mai vechi din lume nu se găseşte decât la Buzău", spune mândră Doina Ciobanu, directoarea muzeului. Chihlimbarul de la Colţi  a primit în urmă cu un secol medalia de aur la o expoziţie de la Paris. Se zvoneşte că şi celebrul dictator Stalin avea confecţionată o pipă din chilimbar de Buzău, pe care a primit-o în dar de la Gheorghe Gheorghiu-Dej.

Babele de la Ulmet

De la Colţi, mergeţi cale de 10 kilometri până în localitatea Bozioru, unde veţi descoperi Babele de la Ulmet. Aici, pe creasta unui deal, curenţii de aer şi ploile au făurit, de-a lungul timpului, o formaţiune stâncoasă stranie, compusă din pietre rotunde, parcă şlefuite de un meşter pietrar.

Localnicii, dar şi primii geografi, care au luat contact cu aceste stânci le-au numit Babele de la Ulmet, pentru că seamănă izbitor cu cele din Masivul Bucegi. În zona Bozioru circulă numeroase legende despre o veche populaţie de uriaşi care a trăit aici, în zona numită generic „Ţara
Luanei".

"Baia de fân e o terapie specifică acestei zone. Pernele, de asemenea, sunt umplute cu iasomie şi mirosul este îmbietor. Când pui capul pe pernă, a doua zi te trezeşti bun de muncă."
Ioan Lezeu
proprietar de pensiune

Băi în zer la poalele Penteleului

Babele de la Ulmet, şlefuite de vânt şi de ploaie

Baia cu zer şi petale de flori alungă stresul

Tot pe DN10 Buzău-Braşov, după ce treci de Nehoiu şi faci dreapta spre Gura Teghii şi Varlaam, ajungi la poalele masivului Penteleu.
O zonă fantastică, aflată la doar 16 kilometri de Nehoiu, pe un drum judeţean pe care se poate circula lejer cu maşina.

Pensiunile din Varlaam - Gura Teghii sunt renumite pentru curele de combatere a stresului şi pentru felurile de mâncare tradiţională împrumutate de la ciobani şi de la vechii haiduci. Localnicii de la poalele Penteleului ştiu din bătrâni că îmbăierea în zer face pielea catifelată şi te scapă de stres, iar câte un pahar de tărie înainte de fiecare masă scade colesterolul şi ajută la digestie.

Bulzul de Varlaam, marca zonei

Cristina Partal, preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Turism Rural şi Eco-Turism (ANTREC), spune că efectul zerului e terapeutic:

„Îmbăiatul în zer este tămăduitor pentru anumite boli şi ajută la excelenta întreţinere a pielii. Turiştii care vin pentru prima dată la Varlaam sunt uimiţi că nu au cunoscut până acum această zonă. Aici, ciobanii prepară brânza după metode clasice, iar gospodinele se întrec în prepararea bulzului de Varlaam - bulgări de mămăliguţă umpluţi cu brânză de oaie."

Pensiunile din Gura Teghii-Varlaam înscrise în ANTREC şi-au inclus deja în ofertă această tradiţie şi îi aşteaptă pe turişti cu brânzeturile produse de ciobanii din zonă, dar şi cu băi în zer, lapte şi miere.

"Turiştii care vin pentru prima dată la Varlaam sunt uimiţi că nu au cunoscut până acum această zonă."
Cristina Partal
preşedintele ANTREC

Locul iubitorilor de natură

LOCALIZARE. Zona se află între oraşul Buzău şi Nehoiu, de-a lungul râului Buzău şi pe văile învecinate. Din Bucureşti, traseul măsoară 150 de kilometri.

ACCES. Se poate ajunge cu maşina, pe DN10, atât dinspre Buzău, cât şi dinspre Transilvania, prin Braşov şi Întorsura Buzăului.

CAZARE. Sunt peste 30 de pensiuni, pe tot traseul. O noapte de cazare costă de la 40 de lei în sus. La cerere, puteţi primi şi masă, cu reţete tradiţionale. Un prânz de tipul „cât poţi" costă 50 de lei.

OFERTE. Camera cu fân de la Pensiunea „Tata Lice" se închiriază cu 50 de lei pe noapte. Baia curativă în zer de la Penteleu costă 50 de lei.

AGREMENT. Turism de tipul „în căutarea tradiţiilor uitate", vânătoare (în special trofee de mistreţ şi cerb), pescuit (în lacul de acumulare Siriu), drumeţii, alpinism.

INFORMAŢII. Sunt numeroase pagini de internet despre această zonă, de pildă: www.chiojdu.ro; www.pensiuneatatalice.ro.

Baia cu zer şi petale de flori alungă stresul
Info
Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite