Colţ de Rai Magia focului viu din Valea Milcovului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pământul arde mocnit la Andreiaşu de Jos, iar flăcările jucăuşe oferă un spectacol fantastic după lăsarea serii. Zona are un potenţial turistic neexploatat. Chiar dacă zona este superbă, puţini turişti ajung aici. Andreiaşu e însă o destinaţie perfectă pentru o excursie de câteva ore.

Andreiaşu de Jos. O localitate aflată la 37 de kilometri de Focşani ascunde în spatele peisajelor superbe un fenomen spectaculos: câmpul cu cele mai multe focuri vii din România.

Emanaţiile de gaze naturale care ies la suprafaţă aici sunt aprinse de fulgere şi nu dispar niciodată. Zona a fost marcată ca rezervaţie de Asociaţia pentru Conservarea Biodiversităţii.

Oamenii locului ştiu când flăcările sunt un semn rău



Prima impresie e înşelătoare. În zonă nu prea ai unde să te cazezi, iar şoseaua DN2M figurează pe hartă ca drum naţional, dar este aproape impracticabilă din cauza gropilor. Totuşi, turiştii împătimiţi de natură şi de excursiile cu cortul nu renunţă la minunăţia din spatele dealurilor. Situat la 430 de metri altitudine, pe versantul drept al Văii Milcovului în Subcarpaţii Vrancei, Focul viu de la Andreiaşu este o curiozitate şi pentru străini. „Chiar dacă drumul este mai prost şi pătrunzi greu cu maşinile străine pe aici, chiar dacă nu există locuri de cazare pentru vizitatori , am văzut de multe ori turişti din afara ţării. Vara se opresc peste noapte cu cortul şi stau aici câteva zile. Am văzut aici englezi şi polonezi. Este adevărat că acum sunt din ce în ce mai puţini, dar sperăm să se poată face ceva şi pentru zona aceasta, să nu intre în anonimat", spune Costică Mocanu, directorul şcolii din comună.

Flăcările mari anunţă cutremurul

image

Focul arde de mii de ani pe dealurile Milcovului

Câmpul de focuri vii de la Andreiaşu de Jos a dobândit statut de rezervaţie geologică în 1973. Rezervaţia se întinde pe 12 hectare, iar câmpul de focuri vii are 400 de metri pătraţi, cu un debit al emanaţiilor de metan de 50 de tone pe an. La intersecţia dintre falia Caşin - Bisoca şi falia transversală Andreiaşu, flăcările ating, de regulă, între 10 şi 50 de centimetri înălţime, iar în preajma unui cutremur de pământ, acestea ajung şi la doi metri.

Spectacolul focurilor vii este magnific, mai ales în timpul nopţii. Flăcările ce ies în mod misterios din pământ pot fi interpretate şi ca un semn de avertizare în caz de seism, spun localnicii. Ei sunt primii care află când se va cutremura pământul. „Focul ăsta este aici poate de mii de ani. Noi de când ne-am născut ne ştim cu el aici. În afară de faptul că este interesant şi că este vizitat de lume, el ne anunţă când va fi cutremur. Acum, de exemplu, flăcările ating aproape jumătate de metru, ceea ce înseamnă mult. Noi ne aşteptăm la un cutremur. Nu mare, dar va fi. După un cutremur, flăcările sunt şi mai mari. Ajung peste un metru. Am văzut asta", ne spune Vasile Budeanu, în vârstă de 82 ani, care locuieşte la câţiva paşi de câmpul cu „focuri vii".

Chiar dacă la Andreiaşu nu sunt spaţii de cazare autorizate, localnicii sunt primitori. Cei care vin aici cu cortul pot obţine lesne aprobarea proprietarilor pentru a campa pe o păşune privată, aproape de un izvor, sau pe malul Milcovului, iar ţăranii au tot timpul de vânzare produse proaspete şi naturale, la preţuri foarte mici.

Vizite la cramele din Odobeşti

Există şi posibilitatea de a primi adăpost peste noapte, de regulă la preţuri modice, de 30-40 de lei camera. Însă e bine de ştiut că apa curentă, încălzirea şi canalizarea lipsesc în zonă. Cei care ţin la confort se pot caza în condiţii civilizate la pensiunile din preajma Odobeştiului, la doar 25 de kilometri distanţă de Andreiaşu. Sunt cel puţin 20 de locuri în care puteţi trage aici, în condiţii foarte bune. Cazarea costă 60-80 de lei camera pe noapte, iar zecile de crame din zonă, unele vechi de sute de ani, sunt cu adevărat impresionante şi oferă degustări de vinuri la preţuri modice, cuprinse între 5 şi 15 lei. Pivniţa „Beciul Domnesc", construită în vremea domniei lui Ştefan cel Mare, este impresionantă. Tot la Odobeşti merită vizitate ruinele cetăţii Crăciuna (datând din secolul al XV-lea), Măgura Odobeşti (cu o vedere incredibilă spre Valea Siretului) şi schitul Tarniţa. Iar peisajele din împrejurimi, cu dealuri verzi şi păduri, sunt minunate.

"Focul ăsta este aici poate de mii de ani. Noi de când ne-am născut ne ştim cu el aici. În afară de faptul că este interesant şi că este vizitat de lume, el ne anunţă când va fi cutremur."
Vasile Budeanu
localnic

Vulcanii noroioşi, cealaltă minune locală

image

Costică Mocanu, directorul şcolii din Andreiaşu, măsoară adâncimea unui vulcan noroios



Vulcanii noroioşi de la Andreiaşu de Sus se află la un kilometru de rezervaţia geologică „Focul viu". Descoperite de localnici, curgerile noroioase de la Andreiaşu n-au fost menţionate de specialişti în ariile protejate înregistrate. „Noi le-am descoperit. Cunosc aceste curgeri noroioase de când eram copil. Ne dădeam cu sania pe ele. Ştim pe unde să mergem să nu ne scufundăm. Trebuie să ne ferim, fiindcă este periculos. Sunt locuri unde aceşti mici vulcani noroioşi au şi doi metri adâncime. Vom încerca să-i marcăm cumva şi pentru turişti, tot cu copiii de la şcoală", explică directorul şcolii din sat, Costică Mocanu.

„Acolo trebuie prelungită rezervaţia şi în zona vulcanilor. Este acelaşi fenomen ca la Buzău, dar în formă mai mică. În timp, probabil că va creşte", este de părere şi geologul Răzvan Săcrieru. Elevii din comună au constituit, sub auspiciul ONG-ului „Asociaţia Focul Viu Focşani", un grup de voluntari juniori care adună frecvent gunoaiele lăsate de turişti sau chiar de localnici în rezervaţie. Pe vremuri, copiii susţineau şi spectacole nocturne la „Focul viu", tradiţie care se va relua în vara următoare. 

Degustările de vin, punctul forte al zonei

LOCALIZARE. Comuna Andreiaşu de Jos din judeţul Vrancea este situată în Subcarpaţii Vrancei, pe valea râului Milcov, la 37 de kilometri vest de Focşani.

ACCES. În zonă ajungeţi pe drumul naţional DN 2M Focşani - Odobeşti - Andreiaşu de Jos. Există însă porţiuni în care asfaltul a dispărut total. Coordonatele GPS ale câmpului de „focuri vii" sunt: N45.45.042 E26.49.986.

CAZARE. În localitate nu sunt pensiuni, însă puteţi opri la Mera (pensiunea Poiana Muntelui - aflată la 10 kilometri de Andreiaşu) sau în zona Odobeşti (la 25 de kilometri), unde se află circa 20 de pensiuni. Preţul unei camere variază între 60 şi 80 de lei.

AGREMENT.  Se pot organiza drumeţii în rezervaţia geologică „Focul viu" Andreiaşu, dar şi pe sinuoasa vale a Milcovului. Zona se pretează şi la competiţii de mountain-bike sau off-road. La Andreiaşu, către Paltin şi Nereju, condiţiile de vânătoare sunt excepţionale, mai ales la mistreţ şi cocoş-de-munte. Punctul forte al regiunii rămâne însă vinul. Zeci de crame oferă degustări spectuloase de vinuri, însoţite de bucate tradiţionale moldoveneşti, de la brânzeturi de toate felurile la fripturi pretenţioase din vânat.

INFORMAŢII. Puteţi afla mai multe despre zonă pe site-urile addfoculviu.ro şi pe www.vrancea.ro.

image
image

Citiţi şi:

VIDEO Colţ de rai: Prejmer, „satul cu 1.000 de izvoare“

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite