FOTO Fetele care au uimit speologii lumii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Trei bihorence şi o clujeancă au dovedit că, cel puţin în materie de speologie, pot atinge aceleaşi performanţe ca şi colegii lor bărbaţi. Cele patru au coborât, în premieră mondială, la adâncimea de 1.100 de metri.

Adina Micula, Cristina Ianc, Raluca Ianc şi Mihaela Mănişor, toate cu vârste care nu săreau mult de 20 de ani, au făcut parte dintr-un grup de nouă speologi români care au pornit la 20 septembrie spre Franţa, cu scopul de a coborî la 1.100 de metri în avena Berger.

Citiţi şi:

În premieră, patru românce au coborât la adâncimea de -1100 de metri în avenul Berger

Speologi din țară și din străinătate se reunesc în Bihor, la Congresul Național de Speologie

Traseu dificil

Coborârea în avenul Berger a început la 28 septembrie. Speologii români s-au împărţit în două echipe, una exclusiv feminină şi o echipă mixtă. „În paralel cu noi au mai fost în peşteră încă două echipe de francezi. Una dintre ele a intrat prima, pe urmă noi, apoi echipa mixtă română", a povestit Cristina Ianc.

Expediţia nu a fost lipsită de suprize. Fetele au avut de trecut inclusiv peste un lac despre care nu ştiau, care s-a format din cauza precipitaţiilor. „Pe unele porţiuni am simţit cu adevărat pericolul", a spus Cristian Ianc.

Adina Micula a declarat că traseul a fost destul de greu. „Am stat 22 de ore în peşteră, cu pauze foarte mici de masă", a povestit Adina Micula. Fetele şi-au dus cu ele şandvişuri, miere, multă ciocolată, lapte condensat.



Dă click pe poză pentru fotogalerie

„Am dus multe alimente care să ne dea energie. Apă nu am luat cu noi pentru că erau surse de apă potabilă în aven", a spus Micula. Ea a povestit că au avut de parcurs canioane subterane şi au coborât casacade.

„Cascadele le-am coborât în corzi, paralel cu apa. Cel mai greu este că te uzi, mai ales când ajungi la baza cascadei. Cel mai mult m-a impresionat ultima cascadă, Uraganul, care are 44 de metri. Cobori într-un gol, nu vezi nimic până jos, în jurul tău totul este cufundat în întuneric", a mărturisit Adina Micula.

Ea a adăugat că singurele emoţii au fost legate de o posibilă viitură. „Când faci lucrul ăsta de ani de zile nu ai emoţii, toate le faci din reflex. Singurele emoţii le-am avut din cauză că înainte a ploua foarte mult şi exista pericol mare de viitură în avenă", a precizat speologul.

„Am dormit pe bolovani"

Fetele au ieşit din avenă după 22 de ore. Nu au dormit deloc aproape 30 de ore. „În ultima parte simţeam că dacă închid laterna de la cască, adorm. După ce am ieşit, am dormit afară, pe bolonavi, până când a ajuns şi cealaltă echipă la suprafaţă", a mărturisit Adina Micula.

„Este prima echipă de femei, din lume, care a înregistrat această performanţă", a subliniat Viorel Lascu, preşedintele Federaţiei Române de Speologie (FRS). „Este o performanţă pentru femeile din România. Ceea ce au făcut ele este o misiune grea şi pentru bărbaţi", a spus Lascu. 

image
Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite