Creierul uman are mai multe conexiuni decât toate calculatoarele din lume la un loc

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un singur creier, sănătos, găzduieşte circa 200 de miliarde de celule nervoase, conectate între ele prin sute de trilioane de sinapse. Fiecare sinapsă funcţionează precum un microprocesor, şi mii de astfel de legături pot conecta neuronii între ei.

Numai în cortexul cerebral există aproximativ 125 de trilioane de sinapse, adică echivalentul numărului de stele care ar fi în 1500 de galaxii de mărimea Căii Lactee!

Citiţi şi:

Consumatorii tineri de marijuana riscă o încetinire a funcţiilor creierului

Aceste sinapse însă, sunt atât de mici (au mai puţin de o miime de milimetru în diametru), încât oamenii nu au avut posibilitatea de a vedea exact ceea ce fac ele, dincolo de a şti că numărul lor variază în timp, scrie Ghana News.

Însă cercetătorii de la Universitatea de Medicină din Stanford au petrecut ultimii ani realizând o imagine tridimensională, pe baza căreia au descoperit o complexitate a creierului ce întrece orice limită a tot ceea ce ne-am putut imagina până acum, spune Stephen Smith, profesor de psihologie moleculară şi celulară şi autorul principal al lucrării de cercetare.

O singură sinapsă este mai mult ca un microprocesor - cu memorie de stocare şi elemente de procesare a informaţiilor, iar un singur creier uman are mai multe întrerupătoare decât toate calculatoarele, routerele şi conexiunile la Internet care există pe Pământ.

Plecând de la această tehnică de tomografiere, cercetătorii vor să afle cât mai multe informaţii despre sinapse – care se dezvoltă şi care "mor" când acumulăm noi informaţii, ce se întâmplă cu ele după ce experimentăm traume, etc.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite