Cor de îngeri pentru imnul multipleţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vocile a 50 de copii au răsunat ieri într-un local din Aiud
Vocile a 50 de copii au răsunat ieri într-un local din Aiud

Zeci de copii au cântat într-un glas la ziua tripletelor datorită cărora s-a schimbat legea mamelor. 40 de familii din toată ţara le-au urat tripletelor din Aiud „La mulţi ani!“. Mama lor, Ionela Danciu, promite că anul viitor ziua va fi sărbătoare naţională.

„Suntem părinţi, avem copii/ Dar suntem gemeni, noi,/ Suntem tripleţi victorioşi/ Şi astăzi ne vedeţi". Aceste versuri, o parte din Imnul multipleţilor, au răsunat, ieri, pe vocile a 50 de copii ai grupului folk „Melodis", într-un local din Aiud. Cântecul, compus de Ionela Danciu petru fetiţele ei Luana, Andrada şi Alesia (4 ani), exprimă greutăţile prin care a trecut familia Danciu până când a învins sistemul.

„Imnul este structurat pe trei părţi. Fiecare coincide unei anumite perioade, trecut, prezent şi viitor. După ce am trecut prin trei ani şi jumătate de muncă şi de indiferenţă din partea autorităţilor şi nu numai, mi-a fost uşor să scriu aceste versuri. Ele exprimă o realitate, dar şi bucuria unei reuşite", a spus Ionela Danciu. La eveniment au luat parte familii cu gemeni şi tripleţi din Alba Iulia, Sebeş, Blaj, Turda dar şi din Bucureşti, Botoşani, Caraş Severin, Suceava, care au fost alături de familia Danciu la protestele organizate pentru obţinerea indemnizaţiei de creştere pentru fiecare copil în parte.

„Am dat startul şi ceasul multipleţilor a pornit la Aiud. Este a doua ediţia a ceea ce înseamnă Ziua multipleţilor. De anul viitor o să fie declarată zi naţională deoarece avem pregătit un proiect de lege şi avem promisiunea şi susţinerea că acest lucru se va întâmpla", a spus Ionela Danciu.

Diplome pentru părinţi

Familiile care au pus umărul la schimbarea legislaţiei au fost premiate cu diplome de către primarul din Aiud. „Ne bucurăm că suntem din nou alături de familia Danciu. Datorită demersului făcut de Ionela, am acţionat statul în judecată, iar pentru tripleţii noştri avem de recuperat retroactiv suma de 28.000 lei. Am încredere că va fi bine", a spus Vitan Petru, de 34 de ani, din Suceava, unul dintre parcicipanţi.

Moş Crăciun a venit cu daruri pentru cei mici, iar actorii de la Teatrul Prichindel au dat viaţă unor personaje de poveste. „De obicei le place să fie fiţoase. Le place să se vadă în presă. Se recunosc foarte bine şi am avut situaţii când m-au întrebat «noi când apărem pe ciocolata aia?» sau «noi nu putem cânta pe scena aia mare de la Casa de Cultură?», a încheiat mama fetiţelor.

Rămasă fără job

Ionela Danciu este de profesie economist, însă nu lucrează în prezent. Este în concediu medical, eliberat de secţia de Oncologie a Spitalului Judeţean Alba şi nu are voie să facă efort.

Ce a câştigat Ionela Danciu

Ionela Danciu (foto) a câştigat în primăvara lui 2009, după mai mult de trei ani de la începerea procesului, lupta cu statul român în ceea ce priveşte acordarea indemnizaţiei suplimentare de 600 de lei pentru fiecare copil născut. Până atunci, statul acorda o singură indemnizaţie de creştere, chiar dacă se năşteau gemeni sau tripleţi. Demersul său, care părea la început sortit eşecului, a devenit obiectul Legii 239/2009.

Când afli că nu mai poţi

Soţii Danciu nu s-au oprit aici şi au obţinut în instanţă banii ce li se cuvin de la naşterea fetelor (4 decembrie 2006) până la intrarea în vigoare a noii legi (15 iunie 2009). Pentru această perioadă, statul le-a acordat în vara lui 2010 suma de 36.500 lei.

Decizia definitivă de a acţiona statul în instanţă a fost luată în momentul în care Ionela a constatat că cei 600 de lei de la stat, indemnizaţia lunară de creştere a copilului, nu-i ajungeau să se descurce cu cele trei fetiţe. „Mi-e greu să fac calcule acum cum am scos-o la capăt. Scutece foloseam 22 de bucăţi pe zi. Şervetelele umede, cremele, pudra, şamponul, laptele praf toate erau mult peste bugetul nostru. Aşa am ţinut-o cinci luni. Astfel, am ajuns să spun «nu mai pot»", îşi aminteşte Ionela.

„Au fost momente de bucurie şi de tristeţe"

A reuşit să obţină sprijinul a doi avocaţi, Marcel Simion şi Mihaela Macavei, care au reprezentat-o gratuit în toate procesele cu statul.

„De fetiţe se ocupau bunicile, când împreună cu soţul meu, fratele meu şi sora mea băteam drumul Bucureştiului. Au fost multe momente de bucurie, dar şi de tristeţe, însă nu am fost descurajată. Am organizat două mitinguri în Bucureşti, am participat la multe emisiuni TV. De multe ori mă întrebam «ce fac» şi începeam să plâng. Până ajungeam acasă, nu se uscau lacrimile pe obraz de dorul lor", a completat Ionela Danciu, mama tripletelor.

Ionela Danciu

Citiţi şi:

Cea mai bătrână mamă de tripleţi

Premieră în sistemul medical privat din România: s-au născut primii tripleţi concepuţi in vitro

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite