Vecini cu şcoala: alcoolul, ţigările şi drogurile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Un magazin de droguri ușoare de pe Strada Pache Protopopescu, lângă Școala Nr. 56
Un magazin de droguri ușoare de pe Strada Pache Protopopescu, lângă Școala Nr. 56

În jurul instituţiilor de învăţământ poţi găsi orice: de la buticuri cu ţigări, până la baruri sau aşa-numitele „magazine de vise“. Legea interzice vânzarea de tutun şi de alcool minorilor. La fel, legislaţia nu le dă voie comercianţilor să le vândă în perimetrul şcolilor.

Restricţiile legislative nu stau în calea comercianţilor atunci când vine vorba de profit. Chiar dacă nu au voie, vânzătorii de ţigări, alcool sau de „condimente" cu care se droghează unii adolescenţi se poziţionează strategic în preajma şcolilor şi liceelor.

Citeşte şi:

Botoşani: Şcoală primară transformată în birt sătesc


Liceul „Mihai Eminescu" se află în „buricul târgului" - în centrul Capitalei. Lângă curtea instituţiei este un butic cu alimente. Întrebată dacă are ţigări, vânzătoarea se scuză politicos. „Îmi pare rău. Nu avem. Nu avem voie să vindem ţigări lângă şcoală". La zece metri, în faţa liceului, ascuns într-un gang, este un alt butic. Ţigările nu sunt puse la vedere, însă la cerere  oferta este generoasă. Băuturile alcoolice nu lipsesc în schimb din vitrinele frigorifice.

Elevii vin, cumpără, fără să fie întrebaţi de vârstă. Colegiul „Mihai Viteazul" - de asemenea în centrul Bucureştiului. Între cele două intrări ale instituţiei tronează un bar cu terasă. Pe uşă scrie clar: „În acest local, fumatul este permis". În plus, pe trotuarul din faţa liceului sunt două chioşcuri cu ţigări. Vizavi  - alte trei localuri în care se vând şi băuturi alcoolice.

„Nu ne afectează"

Elevii spun că nu îi deranjează barurile din jurul liceului, însă admit că „este cam ciudat pentru imaginea şcolii".

„Nu ne afectează. Oricum nu putem să chiulim acolo că ne văd toţi profesorii. Preferăm să mergem în altă parte", spune o elevă din clasa a IX-a. Întrebaţi unde se află un „magazin de vise" prin zonă, răspunsul vine prompt: „E unul puţin mai încolo".

Directorii instituţiilor de învăţământ se plâng că sunt legaţi la mâini şi nu pot să ia nicio măsură împotriva comercializării acestor produse. „Nu este moral. Elevii ar putea să fie tentaţi de ceea ce se comercializează în jurul şcolii. Avem legi, dar nu se respectă. În Statele Unite dacă vrei să cumperi alcool, ţi se cere un act de identitate şi nu primeşti dacă nu ai 21 de ani", arată Sever Popa, directorul Liceului „Mihai Viteazul" din Capitală.

Marian Banu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti, spune că imaginea şcolilor este umbrită de prezenţa acestor localuri în jurul instituţiilor de învăţământ.

„Inspectoratul nu are nicio competenţă cu privire la acest fapt. Poliţia şi Inspecţia comercială trebuie să controleze aceste unităţi. Suntem împotriva acestor comercianţi. Este clar că atunci când chiulesc elevii se duc în barurile din jurul şcolii. Din păcate, noi nu suntem consultaţi când se dau aprobările pentru localurile din jurul unităţilor de învăţământ", arată Marian Banu.

Droguri lângă liceu

În plus, magazinele de plante etno-botanice s-au înmulţit, majoritatea fiind amplasate în preajma unităţilor şcolare. Dacă legea este clară în privinţa comercializării băuturilor alcoolice şi ţigărilor, pentru „magazinele de vise" nu există nicio reglementare care să interzică amplasarea acestora în jurul şcolilor. În apropiere de Colegiul Naţional „I.C. Brătianu" din Piteşti există două asemenea magazine, la doar o aruncătură de băţ faţă de unitatea de învăţământ.

Legislaţia nu este suficient de aspră pentru ca aceste magazine să fie închise şi nici conducerea unităţii şcolare nu are vreo putere. „Eu nu sunt de acord să existe asemenea magazine. Noi suntem responsabili de ceea ce se petrece în incinta acestui colegiu, dincolo de acea poartă este spaţiu public şi acolo sunt alte autorităţi care ar trebui să-şi facă treaba", spune Barbu Miu, directorul Colegiului „I.C. Brătianu".

Elevii privesc această problemă cu detaşare. „Eu nu fumez deloc, aşa că nu prea mă interesează. Dacă sunt alţii care îşi dau banii pe aşa ceva, e alegerea lor", spune Cătălina, 18 ani din Piteşti. „În alte ţări sunt legale de mult. Trebuie să fie şi la noi la fel", spune Ionuţ Mircia, 17 ani. 

"Din păcate, inspectoratul nu este consultat când se dau aprobările pentru localurile din jurul unităţilor de învăţământ."
Marian Banu
purtător de cuvânt ISMB

Se întâmplă şi la case mai mari

Directorul unei şcoli din Bratislava, Slovacia, este acuzat de corupere de minori după ce a fost surprins de poliţie „la un pahar de vin" cu trei eleve minore. Ele ar fi trebuit în plus să se afle la cursuri. Poliţia a fost anunţată de prietenul gelos al uneia dintre fete.

Elevele i-au luat apărarea directorului, spunând că nu au fost obligate să consume alcool şi că au făcut acest lucru din proprie voinţă. După această întâmplare. directorul instituţiei şi-a dat demisia.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite