Cum să-ţi sporeşti şansele de angajare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În ultimii ani, cursanţii facultăţilor din România descoperă tot mai mult avantajul de a fi  membru al organizaţiilor studenţeşti, experienţă ce constituie un plus la CV. Posibilitatea de a face parte dintr-un ONG care simulează mediul de lucru poate suplini lacunele practicii din şcoală.

Cristina Drăgan (25 de ani) lucrează ca Training Coordinator în industria hotelieră din Bucureşti. Ea a urmat cursurile Facultăţii de Jurnalism din Piteşti, perioadă în care s-a înscris şi în organizaţia studenţească AIESEC Piteşti „din dorinţa de a învăţa ceva practic".
Cristina spune că la început nu ştia ce vrea să facă după finalizarea cursurilor.

„Când am înţeles mai bine ce este AIESEC, am început să văd mai clar că şansele se refereau la posibilitatea de a-mi alege eu un loc de muncă, experienţa practică pe care majoritatea angajatorilor o cereau chiar şi la început de carieră, reţeaua imensă de prieteni, interacţiunea directă cu mediul de afaceri, expunerea internaţională", povesteşte tânăra.

Fără să-şi dea seama, Cristina a început să facă primii paşi spre  viitoarea carieră de trainer: a fost vicepreşedinte pe aria de resurse umane în AIESEC, a coordonat procesul de recrutare a altor studenţi, a planificat proiecte.

Schimb de experienţă în Turcia

După şase luni, tânăra a ajuns să fie trainer în şcolile de vară organizate de AIESEC, în centrele de training pentru absolvenţii care urmau să plece într-un stagiu de lucru în străinătate, în proiectele interne de dezvoltare personală a membrilor şi de pregătire pe departamentele ONG-ului: vânzări, marketing, finanţe, training.

Tânăra a profitat şi de programul „Exchange", prin intermediul căruia studenţii pot lucra în alte ţări, ca schimb de experienţă. „Am plecat într-un stagiu de lucru AIESEC, ca profesor de astronomie într-o tabără spaţială în Turcia, pe domeniul educaţional. A fost suficient să fiu membru AIESEC, să-mi doresc o experienţă internaţională, să cunosc limba engleză şi să particip la selecţia organizată de compania pentru care urma să lucrez", povesteşte Cristin Drăgan.

ONG+facultate, o „reţetă" de succes

Experienţa AIESEC a însemnat 80% din dezvoltarea personală şi profesională a Cristinei, după cum singură mărturiseşte. Având în spate intervievarea a peste 500 de studenţi şi pregătirea a cel puţin tot atât, tânăra recomandă şi altor studenţi să se înscrie în astfel de organizaţii: „este cea mai bună alegere să fii la facultate şi să fii membru într-un ONG, astfel încât la finalul şcolii puterea de alegere să fie a ta, pentru că ştii ce vrei, ce poţi şi care este valoarea ta".

Preşedintele AIESEC Piteşti, Bogdan Badea, consideră că facultatea oferă partea de pregătire profesională, iar voluntariatul, partea de pregătire personală. „Reţeta AIESEC de dezvoltare a membrilor săi este compusă din următoarele experienţe: mediu global de învăţatare, leadership şi stagii internaţionale. Cel mai util program este „Exchange", care Oferă experienţa unui job, cunoaşterea unei culturi şi crearea unei reţele de contacte noi"'", susţine Bogdan.

Potrivit statisticilor din aproape ultimii zece ani de activitate ai AIESEC Piteşti, aproximativ 50% din membrii ce au avut o activitate relevantă şi de durată medie în organizaţie şi-au găsit de lucru în domenii ca resurse umane sau training, 30% în vânzări, 10% în managamentul proiectelor şi alte domenii, ca cel bancar, contabilitate, fotografie şi chiar programare, a precizat preşedintele AIESEC Piteşti. 

"Este cea mai bună alegere să fii la facultate şi să fii membru într-un ONG, astfel încât la finalul şcolii puterea de alegere să fie a ta."

Cristina Drăgan
training coordinator

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite