Eleva de etnie romă, umilită la şcoală, a primit despăgubiri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lenuţa Daba, cadru didactic la o şcoală din Mehedinţi, a fost obligată de justiţie să plătească 5.000 de euro daune, pentru că a nu a primit la ore o elevă de etnie rromă. În urmă cu trei ani, Rahela Ciurescu, de 12 ani, a stat zile în şir la uşa clasei din cauza unei învăţătoare. Dascălul spune şi acum că nu a greşit cu nimic.

CITEŞTI ŞI: Aproape mort după ce a fost bătut de tiganii-talibani, în timp ce îşi apăra iubita - GALERIE FOTO

Învăţătoarea Lenuţa Daba, de la Şcoala Generală cu clasele I-VIII Voloiac (Mehedinţi), ar putea fi primul dascăl din judeţ care plăteşte daune morale pentru încălcarea dreptului la învăţătură al unui elev.

CITEŞTE ŞI:   Condamnat să înveţe acasă, deşi vrea să meargă la şcoală

Tribunalul Mehedinţi a decis că atitudinea învăţătoarei şi refuzul acesteia de a-i permite Rahelei accesul la ore i-au provocat fetiţei traume morale. Din această cauză, în luna februarie, instanţa a obligat-o pe Lenuţa Daba să plătească 5.000 de euro daune morale. În plus, Parchetul de pe lângă Judecătoria Strehaia a amendat-o administrativ pe învăţătoare cu 1.000 de lei pentru abuz în serviciu.

În luna martie 2007, Consiliul de Administraţie al Şcolii Voloiac a aprobat transferul Rahelei şi a doi fraţi de-ai copilei, Iosif şi Daniel. Mama plecase în Grecia, să muncească, iar ei rămăseseră în grija unei mătuşe. Învăţătoarea nu a avut nicio problemă să-i primească la ore pe Iosif şi pe Daniel. În ceea ce o priveşte pe fetiţă, ea a susţinut că transferul este ilegal, că Rahela este de etnie rromă şi că are un grad de inteligenţă scăzut, iar din aceste motive nu o poate primi în clasă.

Deşi fetiţa a stat zile în şir la uşă, iar conducerea şcolii şi a Inspectoratului i-au cerut învăţătoarei să înceteze cu acest tratament, Lenuţa Daba a refuzat. Tatăl fetiţei, Pompiliu Ciurescu, a dat-o în judecată pe învăţătoare şi a cerut 100.000 de euro despăgubire.

CLICK AICI PENTRU POZE CU ŢIGANII TALIBANI DIN BANAT

„Mă simt nedreptăţită"

Lenuţa Daba consideră că decizia Tribunalului Mehedinţi este nedreaptă şi a atacat-o cu recurs. Ea susţine că va merge până la Curtea Europeană a Drepturilor Omului ca să-şi facă dreptate. „Sunt foarte bulversată. Mă consider nedreptăţită. Am făcut recursul, după aceea voi merge la CEDO. Am 56 de ani, am gradul didactic I, este un regulament al învăţământului preuniversitar care nu s-a respectat absolut deloc.

Transferul elevilor se face între semestre sau în vacanţa de vară. Transferul în acest caz s-a făcut pe 21 martie, între semestre, dar eleva nu avea domiciliul în comuna sau localitatea respectivă, aşa cum prevăd condiţiile excepţionale. Îl avea în comuna Butoieşti, plus că nu avea tutelă, nu era stabilit domiciliul temporar. Deci, nu s-a respectat transferul în condiţiile excepţionale", a declarat dascălul.

Recursul la decizia Tribunalului Mehedinţi va avea loc mâine la Curtea de Apel Craiova.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite