Daniel Funeriu: Încă se lucrează la clasificarea universităţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Daniel Funeriu
Daniel Funeriu

Ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, a declarat în exclusivitate pentru ziarul „Adevărul" că procesul de clasificare a universităţilor este încă în desfăşurare, iar datele vor fi făcute publice. Reacţia Ministrului vine în urma zvonurilor potrivit cărora doar 12 universităţi vor putea organiza cursuri doctorale.

„Am văzut şi eu ce a apărut în presă. Doar zvonistică. Ministerul lucrează în transparenţă totală, iar când vom avea ceva de comunicat o vom face deschis, ca până acum. Suntem în etapa verificărilor în ceea ce priveşte datele raportate de universităţi, care sunt publice şi afişate transparent. O clasificare serioasă trebuie să aibă la bază date corecte".


Universităţile vor fi împărţite în trei categorii


Perioadele de admitere pentru studiile masterale şi doctorale au fost amânate pentru septembrie, până când ar trebui să fie gata clasificarea universităţilor. Studiile de master şi de doctorat nu vor mai putea fi organizate de toate universităţile, ci doar de cele care dovedesc că pot să susţină un astfel de program.
Legea educaţiei împarte universităţile în trei categorii: centrate pe educaţie (pot organiza numai cursuri de licenţă), universităţi de educaţie şi cercetare ştiinţifică (pot organiza studii de licenţă şi de master) sau universităţi de cercetare avansată şi educaţie (pot organiza cursuri pentru nivelul de licenţă, master şi doctorat).


Citeşte şi:
Admiterea la master, dată peste cap

Astfel, Ministerul Educaţiei a cerut instituţiilor de învăţământ superior să-şi facă propria evaluare, ce stă la baza clasificării acestora. Potrivit legii, prima evaluare trebuie realizată de un organism internaţional competent, în speţă cu experţii Asociaţiei Universităţilor Europene (EUA). Evaluarea universităţilor se reînoieşte din cinci în cinci ani, iar de asta trebuie să se ocupe, după prima evaluare, un consorţiu format din Agenţia Română de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior (ARACIS), incluzând reprezentanţi ai studenţilor, Consiliul Naţional al Cercetării Ştiinţifice (CNCS), Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU) precum şi un organism internaţional cu competenţă în organizarea şi clasificarea instituţiilor de învăţământ superior.

Clasificarea, gata până la 10 august

Cătălin Baba, secretar de stat pentru învăţământul superior în Ministerul Educaţiei, a declarat, săptămâna trecută, în exclusivitate pentru „Adevărul - Şcoală şi Educaţie", că rezultatele clasificării universităţilor, potrivit Legii educaţiei, vor fi gata până la jumătatea lunii august.

„Am strâns datele de la fiecare universitate. Acum suntem în momentul în care le verificăm şi sperăm că pănă la 10-15 august să avem clasificarea universităţilor", a declarat Cătălin Baba.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite