Asaltul dacologilor

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Construcţia mitologică a dacilor  vine din adâncurile puturoase ale Institutului de Istorie al PCR.

Să lăsăm o ţâră aprigile dispute politice ale momentului pentru a zăbovi  asupra unui subiect în aparenţă minor dar care, în realitate, spune multe despre societatea noastră de azi. La anumite intervale de timp, îşi face loc în spaţiul public un grup de presiune sau, mai bine zis, un fel de sectă  ce propovăduieşte că nu romanii sunt strămoşii noştri, ci taman viceversa: romanii se trag din daci, iar spaţiul nostru, carpato-danubiano-pontic, ar fi un fel de buric al Pământului, de unde a plecat întreaga civilizaţie occidentală.

Construcţia mitologică a dacilor e poveste veche, pe care o găsim şi în  adâncurile puturoase ale defunctului Institut de Istorie al PCR - o instituţie care, după cum se vede, îşi dorea mai mult de la viaţă decât să mistifice adevărul despre 16 februarie 1933 sau să-i construiască  lui Nicolae Ceauşescu o biografie de erou. Şi aşa se face că Tovarăşul ne era prezentat de către serviciile de propagandă ca descendent din familia lui Decebal,  dacă nu de-a binelea ca o reîncarnare a lui Burebista.

De ce tot acest efort? Simplu: ideologilor naţional-comunismului nu prea le convenea ideea că poporul român s-a născut în urma cuceririi romane. Tovarăşul nu putea fi un descendent al unor regi care pierduseră bătălii! În plus, Roma însemna elementul civilizator, occidental, ceea ce nu convenea deloc unei puteri care-şi făcea titlu de glorie din izolarea ţării.  Şi ce cadou mai frumos I se putea face Geniului Carpaţilor decât ideea că nu ei au venit să ne civilizeze pe noi, ci invers?

Revoluţia din 1989 nu a pus capăt aventurii „dacologiei", cum ar fi fost de aşteptat. Dimpotrivă. Dacologii au devenit „societate civilă". Şi, după câteva „congrese de dacologie", au început să posteze pe internet filmuleţe de propagandă, preluate cu nesaţ de o presă cu spirit critic atrofiat dar cu mare foame de audienţă.

Drept este că, în mai multe rânduri, istorici de renume au demascat  tezele dacologilor, catalogându-le drept aberaţii. Internetul stă iarăşi mărturie. De la o vreme însă, istoricii au încetat să mai dea replici. Şi e de înţeles. În definitiv, au de făcut şi lucruri mai importante decât să pună la punct nişte generali, jurnalişti sau dentişti exaltaţi.

Rămâne chestiunea presei. Putem noi, oare, „rostogoli" asemenea grozăvii fără a fi câtuşi de puţin preocupaţi de consecinţele asupra unei societăţi şi aşa bulversate de răsturnarea valorilor? Putem pune în balanţă audienţa şi, pe talerul celălalt, respectul pentru adevăr? Poate că unii directori de vânzări sunt gata să jure pe audienţa cu orice preţ. Cu jurnaliştii ar trebui să fie altfel. Căci, dacă ne pierdem capul într-un subiect legat de trecut, ce să mai spunem atunci despre temele prezentului sau ale viitorului acestei ţări?

Ovidiu Nahoi este senior editor



Citeşte un alt editorial pe aceeaşi temă, de Mălin Bot redactor-şef adevarul.ro:

Dacii sunt cool, noi cum suntem?

Dacă cineva susţine
un lucru pe care poţi să îl combaţi uşor cu argumente „la obiect", este o mare greşeală să te apuci să-i conteşti persoana. Un adevăr este mai puţin adevărat rostit din gura unui nebun? O minciună devine adevăr, dacă e spusă de un înţelept?

Dacii sunt foarte cool. Aproape 100.000 de români au citit articolul despre filmul documentar "Dacii - Adevăruri tulburătoare 2012".
(...)
adevarul.ro nu şi-a propus
doar să prezinte viziunea video a unor amatori despre istoria noastră antică. De aceea, în colaborare cu revista Historia, au fost prezentate şi poziţiile unor istorici, urmărite cu interes de zeci de mii de cititori. Subiectul a fost preluat de unele televiziuni de ştiri, care au adus alţi istorici pentru a discuta despre daci, romani şi rădăcinile noastre.

După patru zile de dezbateri subiectul a rămas la fel de controversat pentru zeci de mii de cititori şi probabil că va rămâne aşa foarte mult timp. Se întâmplă asta şi pentru că istoricii „de meserie", care au vorbit pe tema aceasta, au greşit abordarea. S-au spus prea multe lucruri despre autorii documentarului şi prea puţine despre perioada istorică la care face referire filmul...
citeşte aici tot editorialul lui Mălin Bot

Vezi aici al doilea film doculentar realizat de dacologi:
VIDEO HD Dacii - noi dezvăluiri. Dovezi care dau peste cap istoria cunoscută a României. De ce nu suntem urmaşii Romei


Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite