Strada a ajuns o junglă controlată de gorile înarmate

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Înainte de `89 luai o mamă de bătaie la Miliție, dacă te prindea vreun "tablagiu" cu cuțit pe stradă. Dacă nu puteai să-i dovedești repede sergentului că ai brânză și slănină cu tine, pentru a justifica prezența cuțitului, te lua "aspiratorul". Faptul că erai un cetățean liniștit era irelevant pentru boactării de noapte. 

Pentru cei care nu știu, "aspitaroarele" erau vechile mașini Aro, de patrulare, ale Miliției. La sediul "organului", suspecții primeau două tratamente: unul cu bastonul la tălpi și altul cu cartea de telefon peste față.

Milițienii nu știau de drepturile omului, prezumția de nevinovăție sau alte drepturi constituționale. Sergenții și plutonierii care se ocupau cu ordinea publică erau spaima infractorilor.

A trecut timpul, am consolidat democrația și Miliția cu "aspirator" s-a transformat în Poliție demilitarizată, cu agenți care respectă libertățile fundamentale. Și pe stradă s-a schimbat radical situația. Infractorii nu tremură acum de frica nimănui. S-au înarmat și au preluat controlul orașelor. Din când în când intră în conflict și atunci aflăm ce arsenal are fiecare gașcă.

România s-a umplut de șmecheri care defilează cu stilul de viață mafiot. Ieri, un oarecare Sorin "Capone" s-a luat la bătaie cu un alt individ. Ziua în amiaza mare, în zona Gării de Nord, unul a scos sabia, altul a tras cu pistolul, ca-n filme. Incidentul este încă unul minor, dacă ne gândim la luptele de stradă de la Deta sau din alte localități unde s-au ciocnit clanuri întregi.

La Deta, după ce plozii primarului au fost arestați, "victimele" amenințau în fața camerelor de luat vederi. Îți dădeai seama imediat că victimele sunt, de fapt, la fel de agresive și certate cu legea ca "agresorii". Informațiile apărute apoi au dovedit că, la Deta, a fost vorba de confruntări între două clanuri mafiote. Un clan cu sprijin politic, altul format din familii de țigani care trăiesc din contrabandă.

Toate confruntările
pe care le vedem zilnic la televizor, între infractori și găști, sunt de fapt imaginea incompetenței, corupției și neputinței sistemului judiciar. După 1990, în dorința de a-și schimba imaginea de instrument al represiunii comuniste, Poliția născută din Miliție și Parchetul născut din Procuratură au căzut în extrema cealaltă și au pierdut complet controlul asupra ordinii publice.

Disoluția autorității
a făcut ca străzile să devină locul de joacă al infractorilor periculoși.

Corupția din Justiție a desăvârșit dezastrul, permițând infractorilor să scape basma curată când se aleg cu dosare penale. Așa a ajuns România țara clanurilor și a șmecherilor care au luat străzile sub propriul control.

Pentru cetățeanul simplu, care nu umblă cu pistol și iatagan după el în portbagaj, poate părea neimportant faptul că niște șmecheri se iau la harță în drumul mare. Incidentele de acest fel au devenit însă alarmant de dese și este chiar o minune că nu au fost încă răniți oameni nevinovați. Să nu-și imagineze cineva că nu se va ajunge aici, dacă sistemul judiciar nu se trezește din somn și nu va reacționa agresiv împotriva clanurilor de infractori.

România a ajuns într-un punct foarte periculos din perspectiva siguranței și ordinii publice. Suntem la granița dintre o țară cât de cât civilizată și una bananieră în care forța legii e înlocuită cu legea forței. O junglă controlată de gorile cu gândire primară, brutală, care flutură săbii și pistoale când le apucă pandaliile. Este o situație la fel de gravă ca cea de dinainte de 1989, când gorilele purtau uniforme și acționau în numele unui stat totalitar.

Citeşte alte opinii pe aceeaşi temă:

România lor şi România mea

Revoluţia care nu a mai avut loc

Nevoia de modele şi morală

Ungurii ne arată cât suntem de primitivi


Mălin Bot este jurnalist şi redactor-şef adevarul.ro

Citeşte alte opinii ale jurnalistului Malin Bot pe platformaideilibere.ro“:

image image image image image image
Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite