Profesorul Google și președintele crocodil

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Politicienii și-au pierdut vremea, în prima zi de școală, cu false probleme. De două zile se discută inutil despre intonarea Imnului Național al Românei în școli. Obligativitatea este prevăzută de lege.

Cei care au abordat problema nu cunosc legea sau intenționează să-și tragă profit electoral cu placa patriotismului.

Tonul discuției despre nimic a fost dat chiar de președintele Traian Băsescu. Aflat la școala de vară a UNPR, șeful statului a declarat: "Propun ca în fiecare clasă de școală să existe un tricolor și să se cânte imnul de stat". Ca un ecou, ministrul Educației, a declarat și el că "vrea" ca imnul să fie intonat în școli.

Situația este de-a dreptul penibilă pentru că, din 1994, avem o lege care obligă la asta. Faptul că șeful statului și ditamai ministrul nu cunosc legea, nu-și consultă consilierii din alaiul personal și pierd vremea cu teme inutile spune totul despre clasa politică. De fapt îi doare în cot de stat, de lege, de țară. Tot ce urmăresc este să manipuleze cu gargară electorală.

Dacă Băsescu și Funeriu "vor" respectarea legii, nu au decât să emită, în funcție de competențele legale ale fiecăruia, dispozițiile aferente pentru sancționarea celor care nu respectă legea.

Pentru a înțelege
ridicolul situației, declarațiile celor doi pot fi comparate cu situața ipotetică în care șeful Poliției Rutiere Române ar spune, la televizor, că propune ca șoferii să respecte culorile semaforului.

Faptul că președintele lansează dezbateri despre nimic, după ce varsă lacrimi de crocodil de mila pensionarilor, arată lipsa de seriozitate a lui Traian Băsescu în abordarea funcției publice. Mai grav este că, în prag de an școlar nou, șeful statului nu aduce în dezbatere cea mai mare problemă a educației românești.

În 22 de ani de democrație nu s-a făcut nimic pentru definirea misiunii școlii în societate. Toate reformele s-au rezumat, mai mult sau mai puțin, la reorganizări administrative. Au schimbat structura anului școlar până când au zăpăcit pe toată lumea. Au dat peste cap sistemele de examinare și au năucit generații întregi cu toate prostiile pe care le visau miniștrii noaptea.

Nu și-au pus problema unei schimbări în filosofia sistemului. Nu au răspuns la cea mai importantă întrebare: Ce fel de om modelăm pentru societate ? De la acest răspuns pleacă totul.

În secolul internetului nu ai nevoie de profesori care că spună elevilor ceea ce ei găsesc rapid prin Google. Ai nevoie de modele care să inspire și să formeze carectere și mentalități, nu baze de date cu două picioare. Nu am auzit încă un politician care să vină cu un concept. Le pasă doar să-și tragă câteva voturi în septembrie, ținând discursuri sforăitoare sau defilând prin școli. În restul anului îi interesează doar să-și plaseze protejații politici în funcții de directori, alungând prin acest obicei oamenii de calitate din sistem.

Este dezamăgitor să constați că o țară cât România nu a putut produce un singur politician care să aibă o astfel de viziune. Care să înțeleagă că astfel poate schimba aproape tot ce ne sufocă în țara asta, că întregul nostru viitor depinde de ceea ce se întâmplă acum în școli și că aici trebuie să investim cât mai multe resurse.

Mălin Bot este jurnalist și redactor-șef adevarul.ro

Citește alte comentarii:

Despre aroganță, respect și hărnicie

Citeşte alte opinii:

Ipocriții

Revoluţia care nu a mai avut loc

Nevoia de modele şi morală

Citeşte alte opinii ale jurnalistului Malin Bot pe platformaideilibere.ro“:

image image image image image image

Libertatea cuvântului ne aparţine nouă şi nimic nu poate să o îngrădească, dacă noi nu vrem asta

Opinii

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite