Criză de urologi şi aparate în raioane

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Puținii specialiști din raioane sunt nevoiți să se descurce cu echipamente medicale învechite
Puținii specialiști din raioane sunt nevoiți să se descurce cu echipamente medicale învechite

Şefii din Sănătate vor să pună accent pe prevenirea bolilor de rinichi şi ficat, dar constată că nu au medici şi echipament necesar. Astfel, autorităţile vor să îmbunătăţească cu 20% diagnosticul precoce şi să se concentreze pe tratamentul preventiv în cazul bolnavilor cu insuficienţe organice ireversibile.

Secţiile de nefrologie, urologie, hepatologie şi cardiologie de la spitalele republicane, municipale şi raionale din ţară urmează să fie utilate cu aparatură de diagnosticare şi tratament.

Cu toate că măsura de îmbunătățire cu 20% a diagnosticului precoce face parte din Programul de transplant pentru anii 2012-2016, aprobat săptămâna trecută de Guvern, lipsa de specialişti pe anumite domenii ar putea îngreuna acest proces.

Din 2013, mai multe transplanturi

„Din câte știu la Anenii Noi, Cimişlia, Glodeni şi Teleneşti nu sunt urologi. În majoritatea centrelor unde sunt specialişti nu există citoscoape, fără de care un urolog nu-şi poate desfăşura activitatea. Din câţi urologi pregătim puţini merg în raioane, fiindcă acolo n-au condiţii. În ultimă instanţă pacienţii sunt cei care se chinuie", spune medicul urolog Ion Dumbrăveanu, de la Spitalul Clinic Republican.

„Sunt vizaţi în special pacienţii supraponderali, cei cu hipertensiune şi oamenii cu insuficienţe urinare. În policlinicile din ţară este necesar să existe măcar câte un laborator astfel încât specialiştii din raioane să poată diagnostica din timp eventualele complicaţii", precizează vicedirectorul Agenţiei de Transplant, Grigore Romanciuc.

FONDURI, DE ANUL VIITOR

Ministerul Sănătăţii are prevăzut un buget total de 270,7 milioane de lei pentru implementarea programului de transplant, dintre care 30% sunt acoperiţi din bugetul de stat. Nimeni nu ştie însă cât din această sumă va fi direcţionat către utilarea spitalelor raionale.

Încă șase transplanturi renale în acest an

„Acum bolnavii care nu pot fi diagnosticaţi şi trataţi în raioane sunt trimişi în centrele medicale din Chişinău, Bălţi şi Cahul. Evaluarea sistemului medical moldovenesc va fi gata anul viitor. Tot atunci vom şti şi cât vom aloca pentru echipamente", susţine Rodica Scutelnic, şefa Direcţiei de asistenţă medicală, spitalicească şi urgenţă de la Ministerul Sănătăţii.

Citește cele mai importante știri din Republica Moldova pe Adevarul.md

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite