Cine ciocneşte Moldova „unionistă“ cu cea „statalistă“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marșul unionist organizat de „Acțiunea 2012“ duminică la Bălți a fost anulat din cauza contraprotestelor forțelor de stânga
Marșul unionist organizat de „Acțiunea 2012“ duminică la Bălți a fost anulat din cauza contraprotestelor forțelor de stânga

Manifestațiile violente de duminică, de la Bălți, au băgat și mai multă zâzanie în societate, susțin analiștii politici. Unii nu exclud că sforile au fost trase de Kremlin, în timp ce voci de la Moscova afirmă că responsabilitatea revine autorităților de la Chișinău.

La două zile de la protestele violente de la Bălţi, Poliţia a tras linia: două dosare penale, două persoane bănuite de huliganism şi alte câteva cu procese-verbale contravenţionale.

„Un dosar este pornit pe fapt - violarea dreptului la libera întrunire. Vom aduna toate probele ca să-i tragem la răspundere pe cei vinovaţi", a declarat Ion Bfodrug, şef adjunct al Departamentului Poliţie al MAI. El nu exclude că printre cei sancţionaţi vor fi şi lideri politici.

VIDEO Victor Şelin a împărţit bere contramanifestanţilor la Bălţi

Între timp, cele două tabere, unioniştii şi „patrioţii", continuă să-şi arunce replici tăioase. Totodată, forţele de stânga nu contenesc să se acuze reciproc. Comunistul Marc Tkaciuk îl învinuieşte pe liderul Partidului Social Democrat că este responsabil de violenţele de la Bălţi. Victor Şelin îi răspunde: „De fapt, PCRM este implicat în aceste acţiuni. Grupul unioniştilor a fost pregătit la o tabără din Soroca al cărei proprietar este un comunist."
Şi părerile analiştilor politici sunt împărţite. Unii susţin că manifestaţiile unioniste şi contraprotestele nu au loc fără implicarea Moscovei, alţii cred că toată vina trebuie să şi-o asume doar autorităţile de la Chişinău.

MÂNA MOSCOVEI ŞI EŞECUL CHIŞINĂULUI

„Oficialii au gafat. Ştiau bine despre eventualele riscuri legate de organizarea acestui marş şi că o parte din cetăţeni privesc mişcarea unionistă ca pe un pericol. Şeful statului ar fi trebuit să se întâlnească cu iniţiatorii marşului şi apoi să transmită un mesaj public, astfel ca societatea să ştie care este poziţia autorităţilor", a comentat Igor Boţan. Analistul exclude implicarea unor forţe din exterior.

PROTESTUL DE LA BĂLȚI Polițiștii au întocmit două dosare penale pentru actele de violență din timpul manifestațiilor. Vezi VIDEO!

Părerea acestuia nu este însă împărtăşită de istoricul Octavian Ţâcu. „Unionismul poate fi realizat şi într-o altă dimensiune, nu neapărat dându-ne în cap unii altora, în diferite oraşe ale ţării. Anumite forţe politice de la noi nu înţeleg că ideea unionismului poate fi încadrată în eforturile de integrare europeană ale Moldovei", susţine comentatorul. El crede că cele mai interesate de contracararea eforturilor de integrare în UE a Chişinăului este Kremlinul.

„Toate acestea pot fi spuse în contextul redimensionării politicii Rusiei în spaţiul postsovietic pe care Vladimir Putin îl vede în continuare ca pe unul de influenţă exclusivă a Rusiei", mai adaugă Octavian Ţâcu.

„OFICIALII MOLDOVENI S-AU OBIŞNUIT SĂ DEA VINA PE RUSIA"

„Serviciile ruseşti sunt peste tot în lume, chiar şi în Africa, şi în cosmos, sub patul fiecărui moldovean", a preferat să glumească Constantin Zatulin, preşedintele Institutului Ţărilor CSI, de la Moscova. Fostul deputat rus afirmă că autorităţile Moldovei s-au obişnuit să învinuiască Rusia, cu orice ocazie.

„Orice ar fi făcut, începând cu anii '90, clasa politică de la Chişinău a dat vina pe Moscova, chiar şi în cazul conflictului transnistrean. În consecinţă, avem o criză care nu a fost depăşită nici până în prezent. Oficialii moldoveni trebuie să se acuze în primul rând pe ele", a mai spus Zatulin.

Şi Iulian Chifu, consilierul preşedintelui suspendat al României, Traian Băsescu, crede că autorităţile de la Chişinău trebuie să-şi asume responsabilitatea. „Ceea ce s-a întâmplat la Bălţi - anularea unei acţiuni şi tolerarea unui contraprotest violent - este inacceptabil. Din acest punct de vedere, forţele de ordine au demonstrat slăbiciune. Unionismul este o temă menită mai degrabă să agite spiritele, decât să le calmeze", e de părere consilierul prezidenţial. Acesta exclude implicarea României în organizarea marşurilor unioniste, aşa cum acuză forţele de stânga de la Chişinău.

„România are propriile probleme. Obiectivul Bucureştiului este aderarea Republici Moldova la UE, unionismul nefiind un subiect pe agendă, nici acum, nici în viitor", a reiterat Chifu poziţia Cotroceniului.

Unioniştii dau foc însemnelor comuniste, la Bălţi şi Cahul

Deocamdată, şefii Serviciului de Informaţii şi Securitate de la Chişinău se feresc să vorbească despre implicarea unor servicii speciale externe în manifestaţiile din ultima perioadă. Potrivit lor, liderii celor două tabere care s-au ciocnit duminică la Bălţi au încercat „să transfere disensiunile politice în albia etnică".

„Astfel de tentative prezintă un pericol mai mare decât dezbaterile şi neconcordanţele de pe arena politică, ce pot fi depăşite pe căi diplomatice, paşnice. Am evaluat scenariile şi riscurile posibile ale acestor acţiuni şi, bineînţeles, am informat conducerea ţării", ne-a declarat Valeriu Furdui, director adjunct al SIS.

A FOST REŢINUT AGRESORUL JURNALISTEI RĂNITE

Poliţia a anunţat că a reţinut o persoană care ar fi aruncat cu piatra în reporterul Jurnal TV, în timpul protestelor de duminică. Suspectul este din Bălţi și are 26 de ani. Tânărul, care s-a ales cu un dosar penal, riscă până la cinci ani de închisoare.

Citește cele mai importante știri din Republica Moldova pe Adevarul.md

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite