Rusia ameninţă cu recunoaşterea independenţei Transnistriei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Federaţia Rusă ar putea recunoaşte independenţa Transnistriei în cazul în care Republica Moldova îşi va pierde suveranitatea sau statutul de ţară neutră, a anunţat sâmbătă la Tiraspol, ambasadorul cu misiuni speciale al Ministerului rus de Externe, Serghei Gubarev

"În cazul pierderii suveranităţii sau neutralităţii Republicii Moldova, Federaţia Rusă va reveni la problema realizării dreptului la autodeterminare a regiunii transnistrene", a spus Serghei Gubarev, citat de agenţia RIA Novosti.

Oficialul rus a declarat că planul final de reglementare a conflictului transnistrean trebuie să fie elaborat de părţi în baza unui compromis.
„Scopul negocierilor este construirea unui model de co-existenţă a Tiraspolului şi Chişinăului. Ce formă şi ce model vor fi alese trebuie să decidă Tiraspolul şi Chişinăul. Cheia problemei transnistrene se află nu la Moscova, nu la Kiev, nu la Viena, nu la Bruxelles, nu la Washington. Cheia pentru rezolvarea problemei transnistrene se află la Chişinău şi Tiraspol", a mai spus oficialul rus.

În opinia lui Gubarev, situaţia actuală în procesul de negocieri corespunde cu situaţia de la mijlocul anilor 90 ai sec. XX. „Cu toate acestea, mi se pare, că este necesar de găsit o soluţie reciproc satisfăcătoare în această problemă. În cazul în care soluţia nu va fi găsită, atunci vom purcede la analiza planului B", a precizat oficialul rus, fără a da detlaii despre ce fel de plan este vorba.

Cheia soluţionării conflictului transnistrean nu se află nici la Moscova, nici la Kiev, nici la Bruxelles şi nici la la Washington

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite