Cheia soluţionării conflictului transnistrean nu se află nici la Moscova, nici la Kiev, nici la Bruxelles şi nici la la Washington

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reprezentantul special al Federaţiei Ruse pentru reglementarea transnistreană, Serghei Gubarev susţine că responsabilitatea pentru găsirea unei soluţii revine Chişinăului şi Tiraspolului.

Moscova nu are un plan concret în privința reglementării conflictului transnistrean, susţine într-un interviu acordat agenţiei Interfax reprezentantul special al Federaţiei Ruse pentru reglementarea transnistreană, Serghei Gubarev.
„Poziţiile părţilor sunt tot atât de divergente ca și în faza iniţială a conflictului. Așa că nu este cazul să vorbim despre o eventuală „foaie de parcurs" pentru reglementarea conflictului", explică Gubarev.

Potrivit diplomatului, este necesar ca părţile să conceapă la fel noţiunea de „reglementare" și apoi să se treacă la faza de elaborare a unui plan de acţiuni.
„Pentru mine un lucru e clar - câștigători în această situație nu pot fi, orice decizie va fi un compromis, iar responsabilitatea pentru soluţionarea diferendului cade pe umerii Chișinăului și Tiraspolului", susţine reprezentantul special al Federaţiei Ruse.
Vorbind despre „planul Kozak", diplomatul rus regretă faptul că acesta nu a fost realizat, chiar dacă „era un document echilibrat şi bine gandit, care arăta schema de construire a unui stat comun de către Republica Moldova şi Transnistria".
Cât despre despre depozitul de muniţii al fostei Armatei a 14-a sovietice, Serghei Gubarev susţine că armamentul va fi evacuat doar când vor fi create condiţiile corespunzătoare pentru o asemenea operaţiune.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite