Scandal la Guvern din cauza legii produselor petroliere

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preţul unui litru de benzină în Moldova este mai mic ca în UE
Preţul unui litru de benzină în Moldova este mai mic ca în UE

Guvernul Republicii Moldova a aprobat un proiect de lege care liberalizează accesul pentru noi jucători pe piaţa produselor petroliere. Astfel şi producătorii agricoli vor putea efectuat importul de benzină şi motorină, dar pentru consum propriu. Documentul a stârnit discuţii aprinse la Guvern

Ministerul Economiei a venit cu mai multe propuneri la legea privind piața produselor petroliere, după ce săptămâna trecută premierul s-a declarat indignat de cele ce se întâmplă cu preţurile la benzină şi motorină.

Risc de monopol pe piaţa petrolieră

Vicepremierul Valeriu Lazăr a declarat că pe piaţă există simptome ale unor înţelegeri de cartel, iar în prețul produselor petroliere frecvent sunt incluse costuri nejustificate. Totodată oficialul a menţionat există şi unele bariere legislative, care limitează intrarea pe piață a unor noi operatori, care ar duce la o mai mare concurenţă.

Pentru eliminarea acestor piedici Lazăr a propus:

- eliminarea cerinței prin care companiile importatoare de petrol trebuie să dețină un capital de minim de opt milioane de lei;
- eliminarea prevederii de a avea capacitatea de depozitare a cinci mii tone de produse petroliere (benzină și motorină)
- permiterea importului de produse petroliere (benzină/motorină) în scopuri proprii, fără licență, dar și fără permisiunea de comercializare.

Ultima potrivit lui Lazăr ar putea fi folosuită de agricultori, care astfel vor putea importa singuri carburanţii necesari pentru activitatea economică.

O altă inovaţie este faptul că preţurile de comercializare cu amănuntul la benzină şi motorină vor fi calculate în baza cotaţiilor stabilite de Agenţia Platts pentru zona mediteraneană. De asemenea, se propune să fie stabilită şi o marjă (diferenţă de preţ) de până la 0,20 dolari (2,5 lei pentru un litru de combustibil, care ar include toate cheltuielile, dar şi profitul companiei).

În schimb, Ministrul Finanţelor Veaceslav Negruţa a menţiona faptul că în urma acestor modificări există riscul ca bugetul să piardă bani, iar piaţa să fie deformată. Or unii agenţi economici ce se ocupau cu agricultura se vor ocupa de importul de produse petroliere.

Ce l-a înfuriat pe Vlad Filat

Argumentele lui Negruţa l-au înfuriat pe Filat.  "Eu vreau regulă pe această piaţă", a declarat premierul.

Şi directorul ANRE, Victor Parlicov, a fost apostrofat de premier, după ce a spus că Directivele UE ne obligă să avem stocuri de produse petroliere pentru un termen mai lung şi că modificările ar putea duce la disparţiţia companiilor mici.

În replică, atât Filat cât și Lazăr au declarat că au rămas tablou de cele auzite.

„Eu am rămas aproape tablou. Dvs cine sunteți? Sunteți directorul ANRE - cel care trebuie să facă ordine pe această piață. Noi am făcut o evaluare aici la Guvern. Prețul la pompă la noi în țară e la fel ca în țările din regiune, dar taxele sunt cu mult mai mici. Nimeni nu obligă pe nimeni să se ocupe cu comercializarea produselor petroliere. Eu vreau regulă pe această piață. A crescut Platts-ul (preţurile la produsele petroliere la bursă n.r.), dar la noi deja e majorat cu rezervă. Se micșoarează pe piața externă, la noi niciun efect. Nemulțumitului i se ia darul. Legea trebuie să fie una pentru toți", a afirmat Vlad Filat.

Valeriu Lazăr l-a completat pe premier. „Eu nu am rămas tablou, dar tot pe acolo. De fapt dvs, dle Parlicov, trebuia să veniți cu reglementări și noi să vă facem oponență în Guvern. Asta este scris și în lege. Voi nici nu ați vrut să contribuiți la elaborarea proiectului...", a menţionat vicepremierul.

ANRE: În ultimii trei ani, preţul carburanţilor, a crescut în Moldova de aproape două ori mai puţin decât în Europa

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite