Republica Moldova exportă mai puţin vin în Rusia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vinificatorii se orientează spre piața Uniunii Europene
Vinificatorii se orientează spre piața Uniunii Europene

Cota produselor vinicole moldoveneşti pe piaţa rusească a coborât la 3%. Experţii spun că Republica Moldova are puţine şanse să recucerească poziţiile de acum şase ani şi trebuie să mizeze pe Uniunea Europeană.

Vinurile moldoveneşti ocupă pe piaţa vânzărilor cu amănuntul din Federaţia Rusă doar 3%, după ce acum şase ani deţineau o cotă de 25%, arată o analiză realizată de Vadim Drobiz, directorul Centrului de cercetări pentru piaţa alcoolului din Rusia.

Potrivit expertului, acum Belarus este principalul importator al vinurilor noastre, iar Rusia a trecut pe locul doi. „Moldovenii s-au orientat la timp şi au declarat că piaţa rusească nu mai este prioritară pentru ei", susţine expertul rus.

În opinia lui Drobiz, în scurt timp şi UE va deveni mai importantă decât Rusia, ca urmare a deciziei Bruxelles-ului de a majora semnificativ în următorii ani cota preferenţială acordată vinurilor moldoveneşti.

ÎN UNIUNEA EUROPEANĂ, ÎN LIMITA COTELOR

Astfel, în acest an Moldova poate exporta pe pieţele UE, fără taxe vamale, 150.000 de hectolitri de vinuri, ceea ce reprezintă cu cinci milioane de litri mai mult (peste 6,6 milioane de sticle), decât anul trecut. În 2012, cota pentru exportul vinurilor în UE se va majora până la 180.000 de hectolitri, iar în perioada 2013-2015 Moldova va putea exporta pe piaţa comunitară fără taxe vamale 240.000 de hectolitri anual.

Vasile Bumacov, ministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare, susţine că primele trei ţări europene consumatoare de băuturi alcoolice moldoveneşti sunt Polonia, Cehia şi România.

În prezent, ţara noastră poate exporta fără taxe vamale în UE mai multe mărfuri, inclusiv 12 tipuri de produse agricole, printre care vinuri, cereale şi zahăr, pentru care sunt stabilite cote.

Citește și:

Republica Moldova asigură 95% din importurile de vinuri în vrac în Ucraina

Belarus sperie Republica Moldova cu embargo la vin

Citește cele mai importante știri din Republica Moldova pe Adevarul.md

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite