Ofertă tentantă de la milionarul Vaja Jhashi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Compania Trezeme Limited din Cipru, controlată de omul de afaceri Vaja Jhashi, a anunţat că doreşte procurarea a 96.288 de acţiuni ordinare nominative emise de SA „Floarea Soarelui" din Bălţi, la un preţ de 50 de lei per acţiune, de 2,5 ori mai scump decât valoarea nominală.

Pachetul pe care încearcă să-l procure Trezeme Limited reprezintă aproximativ 7,6% din capitalul întreprinderii Floarea Soarelui din Bălţi, iar preţul oferit se ridică la 4,81 milioane de lei.

Dacă oferta va fi acceptată atunci Trezeme Limited îşi va majora până la 42,2% cota deţinută în capitalul celui mai mare producător de ulei din ţara noastră.

La mijlocul anului trecut s-a anunţat că două firme din Cipru, Amableus Limited şi Trezeme Limited, au cumpărat 49,76% şi, respectiv, 34,46% din acţiunile companiei Floarea Soarelui, cel mai mare producător de ulei din ţară. Cine este beneficiarul tranzacţiei şi care e preţul plătit nu s-a anunţat, deşi au existat presupuneri că este vorba grupul Trans-Oil, controlat de milionarul Vaja Jhashi.

Datele din Registrul Comerţului din Cipru arată că cele două firme, Amableus Limited şi Trezeme Limited, sunt deţinute de Vaja Jhashi. Desigur că nu direct.

Astfel, oficial cele două au în calitate de fondator o altă firmă din Cipru - Stareverest Trading&Investments Limited, care, la rândul ei, este controlată de Aragvi Holding International Ltd. Ultima îl are în calitate de proprietar pe Vaja Jhashi, înregistrat în datele din Cipru ca cetăţean al Rusiei. Acesta a concentrat toate activele din Moldova şi alte state în cadrul Visions Holding SA, cu sediul în Geneva, Elveţia.

Curios este că anterior reprezentanţii Comisiei Naţionale a Pieţei Financiare din Republica Moldova nu au stabilit existenţa unei legături între Amableus Limited şi Trezeme Limited, astfel încât acestea să fie obligate să facă o ofertă publică de procurare a întregului pachet de acţiuni de la Floarea Soarelui

Compania Trans-Oil mai deţine în Republica Moldova depozite de cereale cu o capacitate de circa 400.000 de tone metrice, Terminalul de cereale de la Giurgiuleşti, cu o capacitate de 50.000 de tone (cel mai mare şi mai modern punct de export al grânelor, de pe Dunăre), câteva zeci de mii de hectare de teren agricol, o fermă de porcine şi altele.

Grupul de companii controlate de milionarul Vaja Jhashi are o poziţie dominantă pe piaţa uleiului

Ajutaţi cu zeci de milioane ca să monopolizeze piaţa uleiului

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite