Grupul de companii controlate de milionarul Vaja Jhashi au o poziţie dominantă pe piaţa uleiului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Compania Trans-Oil deţine şi terminalul cerealier din Giurgiuleşti
Compania Trans-Oil deţine şi terminalul cerealier din Giurgiuleşti

În urma unei investigaţii, Agenţia Naţională pentru Protecţia Concurenţei (ANPC) a stabilit că întreprinderea Floarea Soarelui din Bălţi a deţinut în anii 2009-2010 o poziţie dominantă pe piaţa angro a uleiului din seminţe de floarea-soarelui din Republica Moldova.

Totodată, ANPC a constatat, în hotărârea sa, că anul trecut situaţia dominantă era deţinută în comun de către companiile SA Floarea Soarelui, Trans Oil Refinery SRL, FFA Trans Oil Ltd şi Trans Bulk Logistics SRL, controlate de omul de afaceri Vaja Jhashi.

Potrivit ANPC, investigaţia pe piaţa uleiului vegetal va continua.

Firma controlate de Vaja Jhashi

Întreprinderea Floarea Soarelui din Bălţi este cel mai mare producător de ulei din Republica Moldova. Compania a fost procurată anul trecut printr-o reţea de firme offshore de către milionarul Vaja Jhashi. Totodată, omul de afaceri controlează compania Trans-Oil, care mai deţine şi fabrica de ulei de la Ceadâr Lunga, cinci depozite de cereale cu o capacitate de circa 400.000 de tone metrice, terminalul de cereale de la Giurgiuleşti, câteva zeci de mii de hectare de teren agricol, o fermă de porcine şi altele.

Alexandru Slusari, preşedintele Uniunii Uniagroprotect, se arată satisfăcut de decizia ANPC, dar a precizat că activitatea grupului de companii ce au o poziţie dominantă pe piaţa uleiului ar trebui monitorizată în continuare.

Potrivit legislaţiei, dacă agentul economic deţine de la 50% din piaţă de mărfuri, se consideră că acesta are o situaţia dominantă.

Ajutaţi cu zeci de milioane ca să monopolizeze piaţa uleiului

Preţ-record la seminţele de floarea soarelui

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite