Generorizitate în stil Gazprom. Pentru europeni a redus cu 10%, iar pentru moldoveni cu 3% preţul gazului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Gigantul rus Gazprom a redus cu 10% preţul contractual la livrările de gaze pentru unii consumatori europeni, relatează The Financial Times, citând o declaraţie a vicepreşedintelui Gazprom Aleksandr Medvedev.

Această reducere vizează contractele pe termen lung încheiate de Gazprom cu unele companii europene, cum ar fi GDF Suez (Franţa), Wingas (Germania), SPP (Slovacia) şi Botas (Turcia).

"Partenerii noştri ne-au cerut să luăm în calcul o reconsiderare a preţului. Am operat o ajustare a parametrilor formulei de formare a preţului la livrările de gaze, ceea ce a dus la o reducere relativă a preţurilor cu o medie de 10%", precizează Aleksandr Medvedev, şeful GazpromExport, divizia de exporturi a Gazprom.

"Preţul nou va garanta competitivitatea gazului rusesc", a mai spus el, indicând totodată că monopolul rus de gaze nu a fost de acord cu solicitarea clienţilor săi privind creşterea procentului de gaze legat de preţul de pe piaţa spot (denumire generică dată pieţei pentru marfa efectivă a cărei livrare este imediată făcându-se contra bani gheaţă).

Preţul gazelor a scăzut, tarifele însă vor creşte

Gazprom: Preţul gazelor va continua să crească

Republica Moldova nu este pe lista beneficiarilor de discaunturi de la Gazprom. Totuşi de la începutul anului 2012, preţul de import a gazului rusesc a scăzut cu 3,7%, graţie formulei de calcul. De la 1 aprilie 2012, preţul ar putea creşte însă datorită aceleaşi formule de calcul.
Gazprom a mai revizuit în trecut preţul la gazele livrate mai multor consumatori europeni. Astfel, în 2010, gigantul rus a redus preţul contractual la gaze pentru un număr de companii italiene, slovace, franceze şi germane,

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite