Preţul gazelor a scăzut, tarifele însă vor creşte

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Republica Moldova plăteşte în primul trimestru al anului 2012 un preţ de achiziţie al metanului de 382,24 de dolari pentru o mie de metri cubi, iar ţinând cont de puterea calorifică de ardere, combustibilul ne costă 387 de dolari, cu 3,69% mai puţin faţă de trimestrul IV al anului 2011, anunţă serviciul de presă al Moldovagaz.

În ultimul trimestru al anului trecut, preţul de achiziţie a fost de 395,53 de dolari pentru o mie de metri cubi, iar luând în considerare puterea calorică 402,27 de dolari.

Tarifele ar putea fi mai mari

În acelaşi timp comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2011, preţul de import este mai mare cu 32,4%. Scăderea preţului de import nu va aduce şi o micşorare a tarifelor interne. Aceasta pentru că reducerea este nesemnificativă, iar în tariful în vigoare a fost inclus un preţ mediu de 340,7 dolari pentru o mie de metri cubi.
Mai mult, ca urmare a scumpirii preţului petrolului pe pieţele internaţionale, de la 1 aprilie 2012 ne putem aştepta chiar la o creştere a costului metanului şi la o majorare a tarifelor interne.

Victor Parlicov, directorul general al Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a declarat că deocamdată nu poate comenta situaţia, în condiţiile în care Moldovagaz nu a informat oficial Agenţia despre noul preţ de import.
În acelaşi timp, directorul ANRE nu a exclus că de la 1 aprilie 2012 preţul de import să crească, fapt ce va necesita o ajustare a tarifelor.

Preţul gazelor naturale livrate ţării noastre, conform contractului vechi semnat cu Gazprom în decembrie 2006, se calculează anual după formula în care se ţine cont de preţul de vînzare a gazelor naturale de către Gazprom în ţările Europei Occidentale şi Turcia, precum şi dinamica preţurilor la produsele petroliere (gazoil şi păcură) pe parcursul a nouă luni, premergătoare trimestrului în care au fost livrate gazele naturale.

Tergiversarea adoptării unui nou tarif la gaze, poate duce la intrarea în faliment a companiei Moldovagaz

Gazprom a blocat negocierile cu Republica Moldova. Preţul gazelor va mai creşte

La ce să ne aşteptăm în anul 2012

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite