Autorităţile separatiste de la Tiraspol au introdus taxe speciale la mărfurile moldoveneşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Potrivit unei decizii semnate de liderul regiunii transnistrene, Evgheni Şevciuk, agenţii economici din Republica Moldova care introduc mărfuri în stânga Nistrului vor achita taxe suplimentare.

Documentul semnat de liderul separatist chiar în ziua în care s-a întâlnit la Chişinău cu premierul Vlad Filat prevede introducerea de "taxe vamale speciale la mărfurile importate din Republica Moldova".
Printre mărfurile la care se va aplica aceste taxe se numără băuturile alcoolice tari, berea, vinurile, ţigările, obiectele din metale preţioase, benzina, motorina, hainele, cafeaua, caviarul, televizoarele cu diagonala mai mare de 72 de centrimetri, camerele de filmat şi fotografiat, etc.

Decizia autorităţilor de la Tiraspol nu a fost explicată. Specialiştii de la Chişinău consideră că introducerea acestor taxe ar fi o încercare de a impune Chişinăul să renunţe la o serie de proceduri vamale la care sunt suspuse mărfurile din regiunea separatistă.

Anterior şefa diplomaţiei transnistrene Nina Ștanski a declarat într-un raport lansat la Tiraspol că Chișinăul n-ar fi ridicat de tot așa-numita blocadă economică impusă regiunii transnistrene şi care le provoacă pierderi de milioane de dolari agenţilor economici din regiune.

La începutul acestui an, liderul Transnistriei Evgheni Şevciuk a semnat un decret privind anularea taxei speciale de 100% la mărfurile importate din Moldova de pe malul drept al Nistrului. Comentînd pe marginea deciziei, el a subliniat atunci că abrogarea restricţiilor şi barierelor corespunde intereselor cetăţenilor transnistreni şi ale agenţilor economici din regiune, avîâd drept scop crearea unor condiţii concurenţiale pentru livrarea de bunuri din Moldova pentru toţi agenţii economici fără excepţie.

Poduri economice peste Nistru

UE ar putea impune taxe vamale de 10% la textile şi 17% la alte produse din Transnistria

Colonii de pensionari ruşi pe malul Nistrului

Moldova recucereşte piaţa transnistreană

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite