Cum traducem mesajul lui Merkel

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Angela Merkel cea mai puternică femeie din lume
Angela Merkel cea mai puternică femeie din lume

După plecarea cancelarului german analiștii moldoveni au tras linia: Berlinul a dat de înțeles Rusiei că nu va accepta sfere de influență.

Experții susțin la unison că vizita celui mai puternic lider european la Chișinău este una istorică și că vizează întreaga societate, iar evenimentul va impulsiona relațiile dintre cele două țări. În același timp, analiștii punctează și alte semnificații ale discursului rostit de „doamna de fier" la Palatul Republicii. „Spre deosebire de «prietenii din Est», care vin periodic să ne învețe ce trebuie să facem, Angela Merkel a păstrat o notă diplomatică în mesajul său de încurajare, menționând anumite progrese făcute și a arătat autorităților unde ar trebui să mai lucrăm", a subliniat analistul Radu Vrabie.

Directorul executiv al Asociaţiei pentru Politică Externă Victor Chirilă spune că unul dintre mesajele esențiale este susținerea Germaniei, promisă Moldovei. „Angela Merkel recunoaște progresele pe care țara noastră le-a făcut în cadrul Parteneriatului Estic, dar, în același timp, ne-a sugerat că este foarte mult de lucru. Sunt obstacole mari pe care trebuie să le depășim. Germania e alături de Moldova atât timp cât Moldova va promova reformele", a declarat analistul politic.

Germania tatonează terenul geopolitic
În același context, Ion Tăbârţă susține că oficialul german a dat de înțeles că locul Moldovei este în cadrul iniţiativei Parteneriatului Estic, iar realizarea obligațiunilor asumate față de UE în ceea ce privește Acordul de Asociere ne-ar oferi perspective de integrare. „UE vrea stabilitate la hotarele sale, iar Parteneriatul Estic se doreşte a fi un program de stabilitate. Prin această vizită cancelarul german încearcă să tatoneze terenul geopolitic pentru că are anumite intenţii în această parte a Europei. Ar putea să-şi ia anumite resurse de aici şi să-şi dezvolte economia", a accentuat Ion Tăbârţă pentru Agenția Info-prim Neo. De aceeași părere este și expertul în problema transnistreană Oazu Nantoi care spune că vizita cancelarului german se datorează faptului că UE urmăreşte să aibă un exemplu pozitiv în cadrul Parteneriatului Estic, iar Moldova se înscrie în această necesitate.

Ribbentrop-Molotov, pe conștiința germanilor

De asemenea, specialiștii de la Chișinău menționează că șefa guvernului german a avut un mesaj și pentru Rusia, reamintind de trecutul istoric tragic ce a urmat după împărțirea Europei prin semnarea pactului Ribbentrop-Molotov. „Prezența cu o zi înainte de comemorarea acestui eveniment trist este un semnal că, de această dată, Germania este alături de Moldova, ca să revină în Europa ca parte componentă a UE. Germania nu va accepta sfere de influență", mai adaugă Victor Chirilă. Acesta este completat de Nicu Popescu, fostul consilier al premierului Republicii Moldova pe probleme externe și în prezent cercetător la Consiliul European pentru relații externe. „Germania e într-o poziție în care de peste 60 de ani își cere scuze de la toate statele care au avut de suferit în urma celui de-al doilea Război Mondial. Este un element definitoriu al Germaniei din ultimii ani, o caracteristică a politicii externe", conchide Nicu Popescu.

„ Angela Merkel a spus clar: soluționarea problemei trasnistrene se va face respecându-se principiul integrității teritoriale a Republicii Moldova.Trasnistria se va bucura de un statut special, iar Guvernul, viitorul Guvern al statului reintegrat trebuie să fie unul funcțional. Este un proces de lungă durată și trebuie să mergem pas cu pas", directorul executiv al APE.

Convoiul oficial al Angelei Merkel a fost atacat cu cocktail Molotov la Chișinău

Angela Merkel şi-a încheiat vizita oficială în Republica Moldova cu o excursie în beciurile de la Cricova

VIDEO Angela Merkel, aterizare moale la Chişinău! Vezi cum s-a prăbuşit în fotoliul din biroul preşedintelui Moldovei

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite