Salarii ca-n Vest, cu trei zerouri, și-n Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Artur Reaboi (27 de ani) lucrează în domeniul IT și spune că și la noi în țară tinerii pot avea lefuri ca-n Occident. Sigur de propriile forțe şi convins că cererea sporită de specialiști IT pe piața, tânărul susține că un astfel de serviciun îţi poate aduce peste 2.000 de dolari pe lună la privat.

Artur Reaboi, originar din Glodeni, este pasionat de domeniul IT din liceu. Tânărul a studiat la Universitatea de Stat din Moldova, Facultatea Matematică și Informatică. „Majoritatea colegilor din gimnaziu și chiar universitate plecau peste hotare. Eu cred că dacă vrei să înveți nu contează unde o faci. Am urmărit multe cursuri online de peste hotare, nu pentru diplomă, ci pentru cunoștințele mele. Le-am studiat și m-au ajutat", spune Artur.

Vrei să te angajezi în IT? Una dintre cele mai mari companii de profil recrutează la Iaşi GALERIE FOTO

Ulterior, tânărul s-a angajat la una dintre cele mai mari companii IT din ţară, Endava. „Am făcut multă informatică și îmi plăcea. Un profesor mi-a propus să lucrez la Endava. Credeam că nu voi trece interviul. Erau 17 concureți, iar dintre aceștia doar patru erau studenți", explică tânărul. Pentru că a reușit să câștige încrederea sefilor, răsplata nu s-a lăsat mult așteptată.

„La început aveam un salariu de 250 de dolari, mai apoi acesta a fost mărit cu 50% și chiar dublat. A fost o recompensă pe care nu o așteptam pentru că îmi plăcea tot ce făceam la Endava", mărturisește specialistul. După șapte ani de lucru, Artur și-a schimbat locul de muncă. Acum este arhitect de sisteme informaționale și spune că IT-ul este colacul de salvare pentru tinerii din Republica Moldova, care ar putea câștiga bine dacă sunt pricepuți. „Peste hotare nu ne așteaptă nimeni, deși unii reușesc să ajungă departe. Când am plecat de la Endava, nu am făcut-o pentru bani, ci pentru o nouă experiență", spune Artur.

Atașat de ţara în care s-a născut, el spune că tinerii ar reuși să se relizeze și în Moldova. „Cred că-mi voi trăi toată viața în ţara mea. Dacă ești un specialist bun și vrei să lucrezi, cred că poți reuși și în Republica Moldova. „Înțeleg că în alte domenii situația nu este similară, dar în IT poți face multe. Cred că starea financiară din Moldova nu este o problemă dacă reușești să te angajezi la o companie privată", mai spune Artur. „Dacă ești bun, în Moldova poţi avea același salariu ca-n Uniunea Europeană. Unii cred că nu mai are sens să lupți în Moldova, dar aici putem face multe și se merită, pentru că este țara noastră", conchide informaticianul.

Lefuri generoase
Cererea de specialişti IT pe piața din Moldova este confirmată și de către reprezentanții Agenției pentru Ocuparea Forței de Muncă. „Informaticienii sunt cei mai solicitați. Avem nevoie de programatori, administratori de rețea, designeri, dar și analiști de sisteme. Sunt foarte multe firme care oferă salarii de la 200 la peste 2.000 de euro", declară Svetlana Șerban, vicepreședintele Agenției Municipale pentru Ocuparea Forței de Muncă din Chișinău.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite