România, ameninţată cu suspendarea din UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Eurodeputatul german Markus Ferber
Eurodeputatul german Markus Ferber

Liderul eurodeputaţilor creştin-democraţi germani va iniţia procedura de suspendare a României din Consiliul European pentru „lipsa standardelor minime funcţionării statului de drept.

Eurodeputatul Markus Ferber, preşedinte al delegaţiei Germaniei (CSU-CDU), din Parlamentul European, bun cunoscător al scenei politice româneşti, a declarat, în exclusivitate, pentru „Adevărul" Europa, că va iniţia demersurile pentru o sancţiune fără precedent împotriva României din cauza pericolelor care ameninţă statul de drept. „Sunt extrem de îngrijorat în legătură cu situaţia din România. Ceea ce se întâmplă este împotriva spiritului şi principiilor Uniunii Europene. Voi contacta Comisia Europeană şi instituţiile europene pentru a face toţi paşii necesari în vederea suspendării voturilor României din Consiliul European, pentru lipsa asigurării standardelor minime funcţionării statului de drept", a declarat Ferber.

Aderarea la Schengen, în pericol

Potrivit eurodeputatului german, procedura nu va fi una uşoară, fiind nevoie de vot în Parlamentul European. Ferber se arată dezamăgit de poziţia socialiştilor şi a liberalilor, care au refuzat o dezbatere în plen, la Strasbourg, pe tema situaţiei din România. Întrebat dacă, în astfel de condiţii, monitorizarea Comisiei Europene asupra justiţiei româneşti ar trebui continuată, eurodeputatul german a spus: „Categoric, da. Este necesar ca un control să continue", a spus Ferber, referindu-se apoi şi la nerespectarea deciziilor Curţii Constituţionale.

„În Germania, nerespectarea unei decizii a Curţii Constituţionale este de neconceput. Cum să faci aşa ceva? Este imposibil!", a afirmat eurodeputatul german. Germania a fost unul dintre aliaţii României în privinţa admiterii în spaţiul Schengen, însă Ferber apreciază că şi acest obiectiv este pus acum sub semnul întrebării. „Există îngrijorări serioase în Germania", a adăugat eurodeputatul german. Suspendarea voturilor în Consiliul European poate fi iniţiată de Comisia Europeană cu avizul Parlamentului, dar şi de către parlamentari, prin vot, sau la iniţiativa mai multor state membre.

Sar şi socialiştii

Dacă până ieri se situau de partea Guvernului Ponta, socialiştii europeni încep şi ei să critice situaţia din România. Susanne Kastner, preşedintele Comisiei de apărare a Bundestagului, a declarat pentru Deutsche Welle: „Justiţia trebuie să rămână independentă. USL ar face bine să respecte aceste reguli fiindcă orice altceva înseamnă un pas către o direcţie greşită". Un alt parlamentar german, Gunther Krichbaum, a declarat: „Situaţia depăşeşte, sub aspect negativ, tot ce s-a întâmplat până acum în Ungaria".

Cine este Markus Ferber

Markus Ferber este copreşedinte al delegaţiei Germaniei în Parlamentul European şi face parte din CSU-CDU, coaliţia politică a cancelarului german Angela Merkel, afiliată Partidului Popular European. Este europarlamentar de 18 ani, a fost implicat în procesul de aderare al României la UE, a avut poziţii dure legate de lipsa rezultatelor în lupta împotriva corupţiei din România. Exact acum patruani, pe 3 iulie 2008, eurodeputatul german avertiza,
într-un interviu pentru Deutsche Welle, că, din cauza evoluţiilor politice la acel moment - demiterea Monicăi Macovei şi precedenta încercare de suspendare a preşedintelui României -, să-i fie blocate fondurile europene.

„Înainte de aderare, România, prin vocea Guvernului, a Parlamentului, a preşedintelui şi a tuturor responsabililor implicaţi în aderare, şi-a luat un angajament ferm pentru reforme. Multe promisiuni făcute înainte de aderarea la UE nu au fost respectate. Mai întâi, există neajunsuri în privinţa absorbţiei fondurilor în agricultură şi a celor structurale. Dar ceea ce lipseşte cu adevărat în România este lupta împotriva corupţiei. (...) Comisia nu va cere Consiliului activarea clauzei de salvgardare, dar va trimite un mesaj clar României. Sper ca guvernul român să înţeleagă, în special dacă va analiza situaţia din Bulgaria, unde Comisia a suspendat o parte din fondurile europene. Altfel, România va fi viitoarea ţară vizată de Consiliul European", a spus atunci Ferber.

Societatea „Timişoara": „Îndemnăm pe toţi concetăţenii să participe la mitinguri"

Ce sancţiuni pot fi aplicate României

După seria de atacuri şi decizii controversate care au vizat instituţii judiciare, România se va putea aştepta la un raport critic pe justiţie, care să arate în special lipsa de responsabilitate şi voinţă politică în respectarea justiţiei. Unul dintre obiectivele României, după cinci ani de monitorizare pe justiţie deşi este stat cu drepturi depline în UE, era ca acest Mecanism de Cooperare şi Verificare prin care Comisia Europeană urmăreşte pas cu pas evoluţiile instituţionale ce ţin de reformarea mediului judiciar şi luptei împotriva corupţiei să fie înlăturat. Raportul pe progresele şi/sau lipsurile justiţiei urmează să fie finalizat în maximum două săptămâni.

Statul român poate fi amendat

Continuarea planului USL, cu paşii ce urmau după demiterea lui Vasile Blaga şi Roberta Anastase, şi intervenţiile asupra Curţii Constituţionale ar fi însemnat un semnal extrem de grav pentru Bruxelles. Serviciile comisarului european pe Justiţie erau deja pregătite ca, în cazul în care aceste modificări ar fi fost operate, să ceară de urgenţă verificarea textelor legislative şi compatibilitatea lor cu dreptul european. În cazul în care regulile europene ar fi fost încălcate, fiind vorba despre independenţa justiţiei, Comisia cere, de regulă, declanşarea procedurii de infringement accelerat. Acest lucru înseamnă că statul membru respectiv are timp maximum două luni să facă modificările necesare pentru a fi în acord cu legile europene.

În caz contrar va fi dat în judecată la Curtea Europeană de Justiţie. Instanţa europeană poate stabili amenzi uriaşe pentru statele membre şi le obligă să se conformeze regulilor UE. Salvarea României este, deocamdată, economia stabilă. Derapajele democratice din Ungaria, combinate cu măsuri insuficiente pentru a îndeplini ţintele bugetare stabilite de Bruxelles, au dus la măsuri fără precedent pentru Budapesta. Comisia a anunţat că, din cauza deficitului excesiv, nu va mai primi fondurile europene pe 2013. România nu este din acest punct de vedere în această situaţie, însă riscă suspendarea fondurilor anul acesta, pe cinci programe operaţionale care înseamnă practic peste 90% din finanţarea nerambursabilă ce îi este destinată, din cauza neregulilor în sistemul de achiziţii publice şi de management.

Ambasadorul SUA se arată îngrijorat

După ce marţi îşi exprimase îngrijorarea faţă de situaţia din România, ambasadorul SUA la Bucureşti, Mark Gitenstein, a revenit, ieri, cu noi declaraţii. Ambasadorul american a declarat că situaţiei ordonanţei de urgenţă privind modificarea legii de funcţionare a Curţii Constituţionale trebuie clarificată urgent: „Cred că ar fi bine de ştiut dacă această ordonanţă este sau nu constituţională. Eu nu mă pricep, nu sunt expert în Constituţia României, dar această problemă trebuie clarificată".

Gitenstein s-a referit şi la intenţia USL de a-l suspenda pe preşedintele Traian Băsescu. „Dacă suspendarea este făcută într-un mod care pare manipulator sau prin încălcarea Constituţiei, aceasta va avea un foarte serios efect asupra modului cum este văzută, în întreaga lume, aplicarea legii în România", a mai punctat ambasadorul SUA.

CV

- Markus Ferber:
- Membru al Comisiei pentru Afaceri Economice şi Monetare a Parlamentului European.
- Profesie: Licenţiat în electrotehnică (1990). Inginer de dezvoltare tehnologică (1990-1992).
- Carieră politică: Preşedinte al CSU, filiala Augsburg-Land (din 1999). Preşedinte al CSU, filiala Suabia (din 2005).
- Administraţie: Membru în Consiliul local Bobingen (1990-1999). Membru al Consiliului regional Augsburg (din 1996). Preşedinte al grupului de deputaţi CSU în Parlamentul European (din 1999). Preşedinte al „Europa-Union" Bavaria (din 2000).
- Distins cu Crucea Federală pentru Merit. Medalia de Onoare a Bavariei pentru reprezentarea landului în Europa.


Scandalul politic din România a fost comparat cu o mare gafă a politicii americane

Ce spune Constituţia despre suspendarea Preşedintelui

Cine este personajul „Dottore", apelativul cu care i s-a adresat Băsescu lui Ponta

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite