UPDATES Alexandru Ursu, poliţistul moldovean întemniţat în Transnistria, a ajuns acasă, la Hagimus

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Poliţistul Alexandru Ursu a fost băgat pentru 15 ani la închisoare de "autorităţile“ de la Tiraspol
Poliţistul Alexandru Ursu a fost băgat pentru 15 ani la închisoare de "autorităţile“ de la Tiraspol

Sectoristul de 30 de ani, care a fost condamnat la 15 ani de închisoare de autoritățile separatiste de la Tiraspol, a fost eliberat la amiază, iar la 15.30 a ajuns acasă. El şi-a sărutat fiul de doi şi jumătate şi soţia şi a intrat în casă.

UPDATE 15.52 Acum câteva clipe la Hagimus a ajuns şi premierul Vlad Filat. Acesta a adus cadouri pentru copilul poliţistului şi, la fel, a intrat în casă.

UPDATE 15.33 Poliţistul moldovean a fost adus de reprezentanţii forţelor de menţinere a păcii, reprezentanţii Guvernului şi cei ai Comisariatului din Bender.

UPDATE 14.28 „Este un lucru foarte bun că cetățeanul nostru revine în familie. Mă bucur că înțelegerile pe care le-am avut cu Evgheni Șevciuk s-au materializat prin eliberarea lui Alexandru Ursu. Așa cum i-am promis, atunci când va ajunge acasă, voi merge în vizită. I-am cunoscut părinții, familia și pe cel mic nu l-am cunoscut. Are un băiat foarte bun, îl știu din poze", a declarat Vlad Filat. În același timp premierul a spus că „nu este de ajuns". „Dacă va fi necesar, în astfel de situații, trebuie să intervenim și să lucrăm individual, să nu se mai întâmple. Eliberarea lui Ilie Cazac, Ernest Vardanean și Alexandru Ursu sunt lucrurui bune, dar aceasta arată cât de gravă este această problemă ce vine în urma separării forțate a raionelor de Est de Republica Moldova“, a declarat Vlad Filat.

După ce i-a fost redus termenul de detenție la șase ani, ieri, liderul regimului separatist, Evgheni Şevciuk, l-a grațiat ieri pe Alexandru Ursu. „Luând în considerare demersurile de iertare primite din partea familiei, a reprezentantului special al ONU pentru respectarea drepturilor omului în regiunea transnistreană, Thomas Hammarberg, a reprezentanților Bisericii Ortodoxe, a organizațiilor pentru apărărarea drepturilor omului, ghidându-se după principiile umanității ", își argumentează Şevciuk decizia.

Potrivit lui Alexandru Zubco, polițistul ar urma să ajungă acasă în prima parte a zilei de astăzi. „S-a depus o muncă enormă. A fost foarte dificil. Grațierea se datorează organismelor internaționale, care au depus mai multe eforturi. Aceasta demonstrează că anumite lucruri pot fi rezolvate. După amiază acesta ar trebui să fie acasă. Sperăm să nu fie impedimente", susține juristul de la Asociaţia Promo-Lex.

Ilie Cazac, tânărul graţiat de liderul Transnistriei: "Igor Smirnov a făcut foarte multe crime şi trebuie condamnat pentru asta" Vezi GALERIA

Alexandru Ursu este așteptat și de soția sa, Irina Lozinski. „Nu am pierdut speranța niciodată. Am trecut prin multe și pur și simplu am bătut la toate ușile posibile ca soțul să fie eliberat. Simțeam că totul se va rezolva", a declarat consoarta polițistului. Alexandru Ursu a fost condamnat pentru escrocherie de aşa-zisele instanţe separatiste după ce şi-a cumpărat un apartament la Tighina.

EXCLUSIV Ernest Vardanean: „Îi mulţumesc lui Igor Smirnov"

Grațierea polițistului este a treia de acest fel din ultimii doi ani. Jurnalistul Ernest Vardanean a fost eliberat pe 5 mai 2011. Acesta fusese condamnat de către regimul separatist de la Tiraspol la 15 ani de închisoare pentru „înaltă trădare și spionaj în favoarea Republicii Moldova". Tot anult trecut, a fost grațiat și Ilie Cazac, tânărul condamnat, la fel, pentru „înaltă trădare și spionaj în favoarea Republicii Moldova".

Poliţist moldovean uitat de ai săi în temniţele separatiste

DISPERARE Rudele poliţistului uitat de ai săi în temniţele separatiste gata să declare greva foamei

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite