Polițist moldovean, ajuns la mila lui Şevciuk

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tatăl şi logodnica poliţistului închis la Hlinaia. Foto de Eduard Bâzgu
Tatăl şi logodnica poliţistului închis la Hlinaia. Foto de Eduard Bâzgu

Organele de drept de la noi nu-l pot ajuta pe Alexandru Ursu, condamnat în regiunea transnistreană, și așteapă îndurarea liderului separatist de la Tiraspol.

Alexandru Ursu, poliţistul de sector de la Hagimus, Căuşeni, condamnat la 15 ani de închisoare de aşa-zisele instanţe din regiune după ce şi-a cumpărat un apartament la Tighina, rămâne după gratii. Şi asta chiar dacă la sfârşitul anului trecut vicepremierul pentru Reintegrare Eugen Carpov declara că există şanse pentru ca sectoristul să fie eliberat.


După trei ani în care poliţistul moldovean este închis la penitenciarul din Hlinaia, Grigoriopol, pentru escrocherie, şefii de la Ministerul de Interne spun că pedeapsa colegului lor este „exagerat de dură". Mai mult, acest caz ar putea avea sorţi de izbândă doar cu ajutorul mai-marilor ţării.

„Conducerea Republicii Moldova ar trebui să insiste la Tiraspol pentru a rezolva această problemă. Chiar dacă e vorba de un regim nerecunoscut, a trecut toate instanţele, este deja o decizie definitivă. Astfel, fără un decret sau o dispoziţie a liderului Evgheni Şevciuk, situaţia lui Alexandru rămâne incertă", a declarat Anatol Postică, şef adjunct al Direcţiei investigaţii şi securitate internă de la MAI.

Poliţist moldovean uitat de ai săi în temniţele separatiste

Autorităţile şi-au amintit de poliţistul care aşteaptă eliberarea din închisoarea separatistă


„Este evident că autorităţile ridică neputincios din umeri. Nu au o strategie comună. Ministerul de Interne, Guvernul, Biroul pentru reintegrare, Procuratura Generală nu colaborează. Oficialii ar trebui să caute împreună soluţii şi pârghii pentru a-l elibera pe Alexandru. Mai ales că este polițist, statul este obligat să întreprindă toate acțiunile legale pentru a-i apăra drepturile", a comentat Alexandru Zubco, jurist la Asociaţia Promo-Lex.

BOLNAV ȘI DISPERAT

Pe 10 aprilie, Alexandru Ursu a împlinit după gratii 31 de ani. „L-am vizitat de ziua sa. Este foarte bolnav. Se află printre persoane infectate cu HIV şi bolnave de hepatită. Nu mai ştim la ce uşă să batem", spune îndurerat tatăl poliţistului, Timofei Ursu.

„Speram că odată cu schimbarea liderilor de la Tiraspol cazul lui Alexandru va fi rezolvat, iar noi ne-am fi bucurat de viaţă împreună cu fiul nostru", mărturiseşte şi Irina Lozinskaia, femeia pe care urma s-o ducă la altar poliţistul moldovean, cu doar câteva luni înainte de condamnare.

Procuratura a închis dosarul

La sfârșitul anului trecut, procurorii au suspendat urmărirea penală pe faptul reținerii polițistului moldovean de către forțele separatiste, deși oficialii de la Chișinău declarau că acesta va fi eliberat. „Pentru că autoritățile neconstituționale refuză să colaboreze cu organele de drept ale Republicii Moldova, careva acțiuni îndreptate la descoperirea infracțiunii date sunt dificil de efectuat. Astfel, în urma acțiunilor de urmărire penală, nu a fost obținut niciun rezultat, iar făptașii nu au fost stabiliți", se arată în ordonanța emisă de oamenii legii.

Citește cele mai importante știri din Republica Moldova pe Adevarul.md

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite