Mai mulţi bani transferaţi de peste hotare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În anul 2011 gastarbeiterii moldoveni vor trimite acasă peste 1,5 miliarde de dolari, în creştere cu 16%. Specialiştii de la Banca Mondială susţin că, în pofida crizei economice, migranţii au trimis mai multă valută în Moldova.

Transferurile de bani de la moldovenii aflaţi la muncă peste hotare vor creşte în acest an cu circa 16%, de la 1,316 milioane, în anul trecut, la 1,526 milioane de dolari, potrivit unui raport publicat de Banca Mondială. Volumul remitenţelor nu va depăşi totuşi nivelul-record atins în 2008, când în ţară au intrat circa 1,9 miliarde de dolari. Totodată, cota acestora în PIB este în scădere - de la circa 33% în 2008, la 22% în acest an. Chiar şi aşa Moldova se menţine printre primele cinci ţări din lume după cota remitenţelor în PIB.

DOAR 1/3 DIN BANI VIN DIN UE

Raportul atestă şi faptul că în 2010 cei mai mulţi bani, circa 60%, au fost trimişi din CSI şi doar o treime din ţările UE. Rusia este principala sursă de transferuri, cu 486 de milioane de dolari, după care, în mod surprinzător, urmează Ucraina, cu 288 de milioane de dolari. Din Italia au venit doar 151 de milioane, iar alte 67 de milioane au fost trasferate din România şi 43 de milioane de dolari din SUA.

Datele Băncii Mondiale mai arată că din unele ţări europene unde se afla la mulţi moldoveni vin sume nesemnificative. Astfel, anul trecut din Portugalia au intrat în ţară doar 7 milioane de dolari, iar din Franţa, Cehia sau Marea Britanie - câte un milion. Specialiştii spun că banii veniţi de la moldovenii din străinătate rămân unul dintre factorii principali ce stimulează creşterea economică, mai ales prin consum. „Trendul comerţului cu amănuntul din Moldova se aliniază mai mult cu cel al remitenţelor decât cu majorarea de salarii", constată Ana Popa, economist la Expert-Grup. Expertul mai remarcă faptul că în ultimele luni se atestă o tendinţă de reducere a ritmului de creştere a transferurilor de bani de peste hotare.

Specialiştii Băncii Mondiale susţin că în cazul în care se adânceşte criza europeană, se vor înăspri controalele la hotarele statelor UE şi respectiv accesul migranţilor va fi mai dificil. „Aceasta va afecta fluxurile de remitenţe pentru toate regiunile, în special în cele din Europa de Est şi Asia Centrală (de exemplu, România, Bulgaria, Republica Moldova)", se precizează în raport.

Migraţia lasă ţara fără forţă calificată de muncă

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite