Migraţia lasă ţara fără forţă calificată de muncă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Republica Moldova se confruntă cu un deficit de muncitori pregătiţi, motiv pentru care mai mulţi investitori au renunţat să intre pe piaţă. Experţii susţin că din această cauză pierdem competiţia cu alte ţări din regiune pentru atragerea investitorilor.

Republica Moldova s-a bucurat în anul trecut şi în prima jumătate a acestui an de o recuperare economică impresionantă, dar fără crearea de noi locuri de muncă, constată autorii numărului 4 al publicaţiei MEGA „Analiza creşterii economice în Moldova".

Potrivit studiului, piaţa forţei de muncă a răspuns la redresarea economică cu acelaşi decalaj ca şi în cazul crizei economice din 2009. Astfel, ţara noastră a încheiat anul 2010 cu noi niveluri minime ale ratei de activitate şi a ratei ocupării de 41,6% şi, respectiv, 38,5%. Aceste rate deosebit de scăzute din Moldova, comparativ cu ţările din regiune, sunt inexplicabile de multe ori pentru experţii internaţionali.

STATISTICI DENATURATE
„Explicaţia cea mai credibilă este că fenomenul migraţiei denaturează în mare parte statisticile forţei de muncă prin numărul mai mare al populaţiei apte de muncă, care de fapt nu este prezentă în ţară", susţine Ana Popa, director al Departamentului macroeconomie de la Centrul „Expert-Grup".

Expertul atrage atenţia asupra faptului că moldovenii nu sunt motivaţi să lucreze pentru salariile mici în ţara lor, în condiţiile în care au posibilitatea de a pleca în Rusia sau în UE, unde obţin venituri mult mai mari. „Plecarea forţei calificate de muncă are repercusiuni grave şi asupra posibilităţii ţării de a atrage investitorii străini. Or, frecvent se constată că aceştia riscă să nu găsească un număr suficient de persoane calificate pentru a munci la întreprinderile pe care sunt gata să le fondeze aici", explică Ana Popa.

Autorităţile sunt la curent cu această problemă. Vicepremierul Valeriu Lazăr declara recent că o corporaţie internaţională a renunţat să mai mute în Moldova una din fabricile sale pentru că nu a fost sigura că va găsi câteva mii de muncitori calificaţi. Martin Wyss, şeful misiunii din Moldova a Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie, consideră că de fapt majoritatea moldovenilor care au plecat la muncă peste hotare nu mai au de gând să se întoarcă.

„În scurt timp riscăm să avem două Republici Moldova: una aici şi alta peste hotare. Acest fenomen are şi va avea în continuare repercusiuni grave asupra pieţei muncii", afirmă Wyss. Experţii susţin că pentru a nu pierde din competivitatea forţei de muncă e nevoie de reformat sistemul educaţional. Doar astfel va creşte calitatea capitalului uman şi va asigura corespunderea ofertei de forţă de muncă, cu cererea.

În acest scop, se cere crearea cadrului necesar pentru implicarea sectorului privat în formarea capitalului uman, inclusiv prin oferirea de stagii studenţilor şi participarea la elaborarea planurilor educaţionale.

7,5% Aceasta este rata şomajului în Republica Moldova în prima jumătate a anului 2011.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite