General controversat a ajuns șef la SIS

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Valentin Dediu, director interimar SIS
Valentin Dediu, director interimar SIS

Vicedirectorul Serviciului de Informații și Securitate, generalul Valentin Dediu, a preluat interimatul funcției de director al instituției, înlocuindu-l astfel pe Gheorghe Mihai, demis acum cinci zile de Parlament.

Directorul adjunct al SIS a fost acuzat în repetate rânduri că a trădat Republica Moldova și a făcut spionaj în favoarea altui stat. Ex-directorul Securități de la Chișinău, Valeriu Pasat, l-a numit trădator pe Valentin Dediu. El a dezvăluit ca ofițerul, care a fost reprezentatul SIS la Kiev, ar fi fost prins în flagrant de catre serviciul securității interne al SIS și adus acasă în cătușe, unde ar fi recunoscut în fața Colegiului SIS că a vândut secrete de stat.

Și un șef de direcție de la SIS, care a fost învinuit de procurori că a interceptat ilegal convorbirile telefonice ale colegilor săi, l-a acuzat pe Dediu că i-ar fi fabricat dosarul. Mai mult, avocatul ofițerului a făcut publice și imagini video în care Dediu ar recunoaște că a divulgat secrete de stat în interes personal, pentru a proteja interesele unor persoane apropiate.

SIS a respins atunci acuzațiile, calificându-le drept o tentativă a fostei conduceri a instituției de a se eschiva de la răspundere pentru ilegalitățile și abuzurile comise.

Gheorghe Mihai a fost demis pe 13 octombrie, cu votul deputaților liberal-democrați și comuniști, la solicitarea premierului Vlad Filat, pe motiv că SIS nu a prevenit atacurile raider asupra a patru bănci din Moldova.

Citește și:

Şeful Serviciului de Informaţii şi Securitate a fost demis. Urmează procurorul general şi şeful CNPF

Premierul Filat cere DEMISIA directorului SIS, a procurorului general și a șefului CNPF

Citește cele mai importante știri din Republica Moldova pe Adevarul.md

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite