Premierul Filat cere DEMISIA directorului SIS, a procurorului general și a șefului CNPF

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şeful Executivului prezintă Parlamentului un raport despre atacurile raider asupra mai multor bănci din Moldova și despre situația social-economică din țară.

UPDATE 15.45 Un grup de deputați format ad hoc de comuniști și liberal-democrați pregătește hotărârea Parlamentului pe marginea raportului premierului. Documentul prevede și demiterea celor trei demnitari. Potrivit legii, directorul SIS poate fi demis cu votul a o treime din parlamentari, iar procurorul general doar la propunerea președintelui Legislativului.

UPDATE 13.30 Deputații și-au luat o pauză de jumătate de oră. În acest răstimp, ei evită să comenteze ieșirea prim-ministrului. În acelaști timp, Filat spune că va fi „dezamăgit" dacă deputații nu vor susține solicitările lui. „Dacă Marian Lupu nu va pune la vot propunerea mea, înseamnă că vom avea nevoie de un alt președinte al Parlamentului", a declarat premierul.

UPDATE 12.55 Mihai Godea, deputat neafiliat, fost membru PLDM: „Asistăm la o campanie de PR. Telenovela raider se sfârșește aici, începe un nou episod cu Făt-Frumos pe cal alb".

UPDATE 12.20 Filat a precizat că va cere demiterea nu doar membrilor Guvernului, ci și a altor funcționari, din toate partidele. „Acordul de constituire a AIE nu trebuie să fie un scut, care să-i protejeze pe cei ce dau dovadă de incompetență și fac afaceri ilegale“, a spus premierul, făcând apel la opoziție să-i susțină demersul. „Anheta urmează să stabilească dacă a fost vorba de incompetență, complicitate sau de corupție“, a mai declarat Vlad Filat.

Citește și:

Roman Mihăeș, analist politic: „Filat dă șah AIE 2 și pune începutul unei alianțe cu PCRM"

UPDATE 12.17 Premierul a mai cerut crearea unei comisii parlamentare pentru numirea altor persoane în aceste funcții, astfel încât aceste posturi să nu fie politizate. „Dacă în calea acestor demiteri vor apărea piedici procedurale sau opuneri, PLDM va înlătura aceste bariere. Vremea discursurilor și a constatărilor a trecut", a spus Filat, precizând că va cere remanieri și la Guvern.

UPDATE 12.15 În calitate de premier, dar și de lider al PLDM, Vlad Filat a cerut demisia directorului SIS, a procurorului general și a șefului CNPF.

UPDATE 12.12 Vlad Filat spune că „trebuie să vedem pentru cine lucrează Procuratura", care trebuie să lucreze pentru interesele cetățenilor, nu a unui partid. „Am greșit atunci când am acceptat la formarea AIE 2 ca cele mai importante instituții să fie concentrate în mâna unui singur partid, dar dee fapt a unui singur om", a spus Filat, referindu-se probabil la Vlad Plahotniuc.

UPDATE 11.59 Prim-ministrul acuză Serviciul de Informații și Securitate de „incompetență" pentru că nu a prevăzut atacurile raider și Procuratura pentru că a avut o reacție foarte lentă în aceste cazuri. În schimb, CCCEC „și-a făcut datoria“

UPDATE 11.50 „Comisia Națională a Pieței Financiare a avut un comportament cel puțin haotic și neprofesionist", a spus premierul. Potrivit lui, instituția ar fi trebuit să depisteze și să stopeze prompt atacurile raider. „Din motive până în prezent necunoscute, CNPF a pus sechestru pe acțiuni cu o întarziere de cinci zile, suficient timp ca atacurile să evalueze doi pași", a declarat Filat.

UPDATE 11.30 Premierul Vlad Filat prezintă mult așteptatul raport în Parlament. Șeful Guvernului îl contrazice pe ministrul Economiei, Valeriu Lazăr, și spune că atacurile raider „nu a fost floare la ureche", ci putea să aducă țara într-o criză socială și economică de proporții. Potrivit prim-ministrului, în spatele acestor acțiuni bine coordonate au stat persoane cu interese de afaceri în sistemul bancar, care au stat și în trecut în spatele unor atacuri similare.

UPDATE 11.00 Prin culoarele Legislativului se vorbeşte că unul dintre candidaţi ar fi democratul Pavel Filip, ministrul Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor, iar altul este ministrul Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor, Anatol Şalaru, reprezentant al PL. Ar putea fi cerută şi demisia preşedintelului Comisiei Naţionale a Pieţei Financiare,  Mihail Cibotaru, pentru faptul că instituţia a intervenit târziu pentru a stopa tentativa de preluare frauduloasă a acţiunilor Moldova-Agroindbank.

După câteva amânări, premierul Vlad Filat urmează prezinte astăzi un raport în faţa deputaţilor despre atacurile de tip raider asupra mai multor bănci şi companii. Totodată, şeful Executivului trebuie să prezinte în plen şi informaţia despre situaţia social-economică din ţară şi despre executarea bugetului pentru acest an.

Săptămâna trecută deputaţii au audiat rapoartele comisiilor legislative la acest subiect. Până acum, audierea lui Vlad Filat în Parlament a fost amânată de două ori, inclusiv o dată la solicitarea opoziţiei.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite