Deputatul Mazilu îşi trecea firmele cu datorii la stat pe numele unor amărâţi din Republica Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deputatul Costică Mazilu a obţinut contracte grase de la stat, dar pentru a scăpa de datoriile firmelor sale le-a trecut în contul unor amărâţi din Republica Moldova. Un hamal, un şomer şi o femeie de serviciu din oraşul basarabean Orhei, „controlează“ patru firme preluate cu datorii imense de la deputatul Costică Mazilu (UNPR).

Republica Moldova. Mahalaua localităţii Orhei, 50 de kilometri de Chişinău. Şiruri de case stau cocoşate de-a lungul râului din oraş, gata să o ia una câte una la vale. Ruine din chirpici, găurite, peticite cu cartoane sau placaj, dar cu termopane zidite ţanţoş pe ici pe colo. În asemenea locuinţe stau oameni care rar câştigă mai mult de 50 de euro pe lună. Unii lucrează ca măturători, alţii ca hamali ori ca zileri. În România însă sunt patroni. Deţin fără să ştie companii care, cel puţin în acte, se ocupă de construcţii de clădiri sau de lucrări de geniu.

„Nu ştiu cine e Mazilu"

image

Hamalul Maxim Papsev, fost partener de afaceri cu Mazilu, spune că nu l-a cunoscut niciodată pe deputat Foto: odnoklassniki.ru

Maxim Papsev abia a trecut de vârsta majoratului. Are 19 ani. Este hamal în stânga Prutului, dar mare patron în  dreapta. Nu are doar o firmă de construcţii. Are două. Partenerul său de afaceri în ambele societăţi este  Constantin Mazilu (45 de ani), deputat român, coleg de partid cu ministrul Apărării, Gabriel Oprea.  În urmă cu câteva luni, puştiul Papsev a fost băgat în două societăţi de-ale deputatului Mazilu şi a devenit principalul asociat. Ba a fost numit şi administrator. „Nu ştiu cine e Mazilu. Nu am semnat niciun document. Am avut doar o discuţie cu cineva mi-a spus că nu voi avea nicio problemă cu oamenii legii, îl cred pentru că-l cunosc de patru ani. Mi-a spus că totul este legal", mărturiseşte tânărul hamal. Habar nu are nici ce e aia „administrator". Are nouă clase.

Citiţi şi:

Deputatul Costică Mazilu şi politica banilor de la stat

„Vă salut! La revedere!"

Sediul ambelor firme ale basarabeanului hamal figurează şi acum în locuinţa politicianului roman de al cărui nume nu a auzit în viaţa lui. Contactat de „Adevărul" pentru a-l întreba despre noul său partener de afaceri, Constantin Mazilu a început să se bâlbâie. „...Papsev?... Nu ştiu cine e. Ha-ha. Cred că e o greşeală". Ulterior află de la reporteri că e partenerul său de afaceri. „Aaaa, păi e vorba de două societăţi pe care le-am vândut...". „Cum l-aţi cunoscut pe domnul Papsev?", întreabă reporterul. „Nu ştiu să vă dau un răspuns acuma", răspunde mecanic deputatul.

„Cum vă explicaţi că partenerul Papsev nu a auzit de dumneavoastră niciodată?" „În momentul de faţă nu ştiu să vă dau un răpuns". „Acum datoriile firmelor sunt preluate de acest Maxim Papsev", îi comunică reporterul. „Chiar nu ştiu să vă zic în acest moment. Am să verific. Am să revin cu un telefon" promite parlamentarul. Nu a mai revenit cu niciun telefon şi cu nicio precizare suplimentară. Deşi deputatul susţine că firmele cedate nu au avut activitate, datele de la Ministerul Finanţelor îl contrazic. Neovia Company, cea dintâi firmă, a avut activitate în anul 2009, încasând 700 de mii de lei (166 de mii de euro) şi cheltuind de două ori mai mult.

Bilanţurile depuse de la înfiinţare arată că Neovia Company şi Mineral Consulting, firmele deputatului ajunse la hamal, au înregistrat anual datorii care ajungeau şi la 2, 5 milioane de lei (600.000 de euro). În acte par ca două societăţi de care orice afacerist din lume şi-ar dori să scape. Acum două luni, cu o zi înainte de Anul Nou, Mazilu s-a retras în linişte din ambele societăţi, iar asociat unic şi administrator a rămas tânărul basarabean.

Nicolae Vlăduţescu, omul de încredere al deputatului şi fost administrator al celor două firme preluate de hamal, a trântit telefonul în nas reporterilor care încercau să afle ce datorii a lăsat moştenire noului administrator, hamalului de peste Prut. „Dar de ce vă interesează lucrul ăsta? Vă salut! La revedere!".

Femeie de serviciu cu datorii de 700.000 de euro

image

Femeia de serviciu Irina Pasecinic este acţionară într-una dintre firmele apropiate lui Mazilu  Foto: Tudor Iovu  (chişinău)

Înapoi în Basarabia. Aceeaaşi mahala unde stă Maxim Papsev, aceeaşi stradă. Aici încă mai stă în picioare casa lui Armenac Ghiulumean (21 de ani), şomer. În România, Armenac este asociatul majoritar într-o firmă  care aparţinea unui partener de-al lui Mazilu. La o aruncătură de băţ de casa lui locuieşte şi Irina Pasecinic (25 de ani), femeie de serviciu şi, bineînţeles, patroană în România. Irina a fost băgată în Demetra Construct Srl, o a patra firmă din grupul de afaceri al lui Constantin Mazilu. Pasecinic câştigă 35 de euro pe lună din măturat. Firma preluată de ea avea în 2008 o datorie de 710.000  de euro.

image

Zilierul Armenac Ghiulumean este asociat principal cu unul dintre partenerii lui Mazilu în afacerile cu statul Foto: Tudor Iovu  (chişinău)

Dacă ar fi să o achite, Irina trebuie să măture  gratis fix 1.699 de ani, zi de zi. Basarabeanca locuieşte într-o casă cât o garsonieră mai răsărită, unde se înghesuie opt persone. Trei dintre locatari sunt afacerişti în  actele din România. Victor Pasecinic, fratele Irinei, este ziler, dar i s-a dat şi lui  o firma: Hefaistos Construct SRL. Firmele în care au intrat amărâţii din Basarabia aveau datorii. Şi toate aceste firme mai au un numitor comun: din datele de la Monitorul Oficial, de acte s-a ocupat acelaşi cabinet de avocatură din Bucureşti care aparţine juristului Anca Florea. Întrebată cum s-a ajuns ca nişte oameni amărâţi din Basarabia să preia firme cu datorii pe care nu le vor putea plăti niciodată, Florea răspunde sec: „Aceşti oameni ştiau
care e situaţia juridică a acelor firme. Avem semnăturile lor pe toate actele", susţine juristul. „Nu am semnat niciun document. Am avut doar o discuţie cu un domn", susţine Maxim Papsev, din Orhei. Irina Pasecnic, în schimb, recunoaşte că a fost dusă de un misterios domn Alioşa la un notar din Chişinău, însă  habar n-are să zică ce a semnat acolo.

„Erau documente multişoare. Şi soţul meu a semnat aşa documente un an în urmă şi, ptiu, ptiu, ptiu, bogdaprosti, nu a avut probleme", îşi scuipă  Irina în sân în mijlocul curţii pline de noroi, unde tronează un WC lângă o culme cu haine. Armenac Ghiulumean, alt afacerist de conjunctură,  află de la reporterii „Adevărul" că firma pe care a primit-o are datorii. „Şi ce să le fac eu?", întreabă el nătâng. Întoarce spatele şi pleacă, făcând un gest a lehamite.

Ameninţare:  „Lasă, că vă potoliţi voi!"

De racolarea naivilor dispuşi să semneze necondiţionat „documente multişoare" s-a ocupat un misterios basarabean „Alioşa", al cărui nume de familie este necunoscut sau păstrat la secret de toţi cei ce au devenit parteneri de afaceri cu deputatul român Contantin Mazilu. Alioşa îi convingea pe moldoveni să semneze, dându-le o sută de dolari.

Într-o discuţie cu reporterii „Adevărul", „Alioşa" s-a rezumat să trimită ameninţări: „Lasă că vă potoliţi. Nu am nicio legătură cu acest caz şi nu cunosc detalii. Nu mă mai deranjaţi". Ajutorul lui Alioşa este tot un alt locatar al mahalalei Orheiului, Ştefan Moloşnic (54 de ani). Acesta şi-a asumat şi el misiunea de a opri investigaţia ziarului. A intrat în maşina redacţiei pentru a pune lucrurile la punct. „Ce umblaţi voi? Ce putem să facem ca să uităm de toate chestiile astea? Sunt multe probleme în viaţa asta. Fiecare are probleme. Şi tu ai putea avea probleme mâine, poimâine... Cred că ar trebui să uitaţi", sugerează Moloşnic. Bărbatul este şi el deţinătorul unei companii aflate pe ducă în România: Anaem Exim SRL, care a înregistrat în 2009 datorii ameţitoare: 6,7 milioane de euro. Anaem Exim a fost vedetă în anul 2001 când a devenit acţionară, alături de CN Aeroport Otopeni, în firma de salubritate Romprest Service S.A.

Mazilu- afaceri cu statul, în funcţie de partid

De când a devenit parlamentar PSD, în perioada 2008-2010, firmele lui Constantin Mazilu au câştigat licitaţii organizate de colegii de partid. Urcat apoi în barca Puterii, la UNPR, au apărut contractele cu Guvernul. Cifra afacerilor cu statul este de 15 milioane de euro.

"Papsev?...Nu ştiu cine e. Cred că e o greşeală (...) Am să verific."
Constantin Mazilu deputat, membru UNPR

"Nu ştiu cine e Mazilu. Nu am semnat niciun document."
Maxim Papsev hamal

Jurist: „E clar un act mascat"

„Prin aceste cesiuni fictive, cel căruia i-a aparţinut societatea încearcă să evite de obicei două situaţii conflictuale: urmărirea sa de către creditori şi în al doilea rând sustragerea de la urmărirea penală, dacă s-a făcut şi evaziune fiscală de către societate", explică Oleg Burlacu, avocat specializat în drept comercial. În opinia juristului, cetăţenii moldoveni, cum sunt cei descoperiţi de „Adevărul", pot avea probleme cu cei care doresc recuperarea datoriilor din firmele pe care le-au preluat. „Dacă societatea are datorii, ca o consecinţă, intră în dizolvare şi lichidare. La cererea lichidatorului judiciar se va trece la atragerea răspunderii personale a noului administratorul, practic, acesta  poate rămâne fără bunurile personale", mai spune Burlacu. Pentru ca cetăţenii basarabeni să evite o asemnea situaţie, explică avocatul, aceştia trebuie să se adreseze imediat  poliţiei şi să sesizeze faptul că au semnat documentele în necunoştinţă de cauză. Astfel, actele de cedare a  firmelor se pot anula, iar cei care au comandat asemnea cesiuni pot să înfunde puşcăria. „Este pasibil de răspundere penală şi cel care a intermediat o asemenea afacere pentru că, de fapt, în cercetarea penală se stabileşte cauza şi obiectul. Şi aici este clar că s-a făcut un act mascat pentru a se eschiva de o anumită răspundere şi poate fi uşor anulat acel act", subliniază expertul Oleg Burlacu.

Cronologia datoriilor aruncate peste Prut

Firmele Neovia Company SRL şi Mineral Consulting SRL

15 februarie 2006. Constantin Mazilu înfiinţează Neovia Company SRL şi Mineral Consulting SRL. În ambele societăţi este administrator şi asociat cu 95% din părţile sociale.
15 iulie 2008.  Mazilu cedează calitatea de administrator deţinută în Neovia Company SRL şi Mineral Consulting SRL consăteanului său Nicolae Vlăduţescu.
24 noiembrie 2010. Cetăţeanul moldovean Maxim Papsev participă la majorarea capitalului social în Neovia Company SRL şi în Mineral Consulting SRL cu câte 300 de lei. Papsev primeşte 60% din părţile sociale, devenind asociat principal. Deputatul Mazilu rămâne cu 38%.  În Monitorul Oficial se menţionează că în acea zi asociatul Mazilu  „a laut act de finalizarea nego­cierilor" pe care le-a avut cu Maxim Papsev. În realitate, cei doi nu se cunosc  şi nici nu a existat vreo negociere.
10 decembrie 2010. Se aprobă reducerea capitalului social al societăţii Neovia Company cu 200 de lei. Astfel, deputatul Mazilu iese definitiv din firmă. Omul său de încredere, Nicolae Vlăduţescu, până atunci administrator, părăseşte şi el firma. Maxim Papsev devine asociat unic şi administrator la Neovia Company Srl, o firmă care la ultimul bilanţ figura cu datorii totale de 1,3 milioane de lei (310.000 de euro). Datoriile pe anul 2010 nu au fost încă publicate.

Firma Demetra SRL

9 martie 2001. Se  înfiin­ţează Demetra Construct SRL, deţinută de asociatul lui Constantin Mazilu, Adria­na Rădulescu.
24 noiembrie 2010. Armenac Ghiulumean, şomer basarabean, „participă" la majorarea capitalului social din Demetra Construct SRL, primind 60% din părţile sociale. Datoriile firmei pe 2009: 130.000 de lei (31.000 de euro). Datoriile pe anul 2010 nu au fost încă publicate.

Firma Mateo SRL

8 noiembrie 2005. Se înfiinţează Mateo Construct SRL, deţinută de un alt asociat de-al lui Constantin Mazilu, Irina Rusănescu.
2010. Irina Pasecinic, femeie de serviciu din Basarabia, participă la majorarea capitalului social al celei de-a patra firme, Mateo Construct SRL, primind 60% din părţile sociale. Datorii pe 2009:47.000 de lei (11.000 de euro). Datoriile pe anul 2010 nu au fost încă publicate.

image
Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite