Deputatul Costică Mazilu şi politica banilor de la stat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dintre cei 72 de parlamentari care fac afaceri cu statul, cel mai relevant caz este cel al deputatului UNPR Constantin Mazilu. De când a devenit parlamentar PSD, firma deputatului Constantin Mazilu a câştigat licitaţii organizate de colegii de partid. Urcat apoi în barca Puterii, au apărut contractele cu Guvernul.

Politica este brăţară de aur pentru 18% din parlamentarii ţării care fac afaceri cu statul. Potrivit declaraţiilor de interese, depuse la începutul anului, 72 de parlamentari au obţinut contracte de la diferite instituţii publice. Cei mai mulţi dintre deputaţii care fac afaceri pe bani publici au obţinut contractele de la instituţii aflate tocmai în colegiile electorale în care au fost aleşi. Unul dintre cazurile relevante este cel al deputatului Constantin Mazilu (45 de ani). Traseul său politic este oglinda afacerilor cu statul, contractele obţinute având culoarea politică a partidului din care făcea parte. Cât a fost membru PSD, firma sa a obţinut contracte de la instituţii conduse de colegi de partid. De când a trecut în barca Puterii, la Uniunea Naţională pentru Progresul României (UNPR), firma lui Mazilu a obţinut contracte de la instituţii controlate de PDL.

„Altruistul"

„Mazilu asfaltează drumurile din Fârtăţeşti pe banii săi. Popularitatea candidatului PSD, în creştere". Aşa titra o publicaţie locală - trompeta lui Constantin Mazilu în timpul campaniei electorale din 2008. Vâlceanul îşi băgase excavatoarele în colegiul unde avea să candideze ca parlamentar şi promisese asfaltarea gratuită a drumurilor. Mişcarea politică l-a făcut pe Mazilu deputat.

Citiţi şi:

Trei deputaţi de Dâmboviţa, luaţi în vizor fiindcă fac afaceri cu statul

Un an mai târziu, firma sa a primit de la Consiliul Judeţean Vâlcea 3 milioane de lei (720.000 de euro) pentru asfaltarea unor drumuri din aceeaşi comună Fârtăţeşti. Iar Consiliul Judeţean era condus de colegul de partid al lui Mazilu, Ion Câlea. Investiţia electorală din campanie îşi începuse amortizarea.

„Dacă ceilalţi nu au fost potenţi?!"

Asfaltarea de la Fârtăţeşti este una dintre zecile de lucrări pe care firma lui Constantin Mazilu, Ghecon Construct SRL, le-a câştigat cu instituţii conduse chiar de colegii săi de partid. Din iarna lui 2008, de când a devenit deputat, şi până astăzi, societatea deţinută în proporţie de 90% de Mazilu a primit 63 de milioane de lei ( 15 milioane de euro) din bani publici pentru diverse lucrări de construcţii.

Majoritatea lucrărilor au fost obţinute în provincie de la nouă instituţii publice care, fără excepţie, erau conduse de membri de colegi de partid ai deputatului. Toate contractele din provincie au fost obţinute de Mazilu înainte ca acesta să-şi dea demisia din PSD şi să treacă de partea independenţilor reprezentaţi în Guvern de ministrul Apărării, Gabriel Oprea.

O mare parte din bani a obţinut-o chiar în comunele vâlcene unde a candidat ca deputat şi ale căror consilii locale sunt controlate de membri ai Partidului Social Democrat. În comuna Valea Mare, de pildă, unde a bătut uliţele în campania electorală, Ghecon Construct SRL a câştigat două licitaţii: una privind ridicarea unei săli de sport, pentru care firma lui Mazilu a primit 1,5 milioane de lei (357. 000 de euro) şi cealaltă presupunând asfaltarea unui drum comunal, în valoare de 400.000 de lei (95.000 de euro). Întrebat cum se face că un deputat PSD câştigă chiar în propriul colegiu două contracte oferite de un primar tot de la PSD, edilul din Valea Mare, Constantin Briceag, se fâstâceşte: „Nu ştiu să vă răspund la această întrebare".

Completează ulterior: „A câştigat o licitaţie. Dacă ceilalţi prezenţi la licitaţie nu au fost potenţi?!". Nici viceprimarul de la PDL, Dumitru Niţă, nu e mai vorbăreţ: „Ehhh... Cum să se facă...(că a câştigat o firmă a PSD). Cum face toată lumea... Ştiţi dumneavoastră mai bine... Nu vreau să intru în detalii". În casieria firmei lui Mazilu au vărsat bani şi alte comune pesediste din propriul colegiu: Fârtăţeşti (524.000 de lei) şi Lădeşti (32.000 de lei).

„Este pur informativ sau alte aspecte?„

Constantin Mazilu s-a abonat şi la banii publici din judeţul Buzău. Instituţia condusă de colegul de partid Victor Mocanu, Consiliul Judeţean Buzău, a încheiat cu Ghecon Construct Srl două contracte în valoare totală de 2,1 milioane de lei.

Mazilu se obliga să întreţină şi să plombeze o serie de drumuri din judeţ. Tot din Buzău, o instituţie a PSD avea să aducă firmei deputatului alte venituri suplimentare de 14,5 milioane de lei (3,4 milioane de euro). Atât a oferit Primăria comunei Gura Teghii pentru două contracte de construcţii. În primă fază, firma ex-psd-istului Mazilu primise de la consiliul local din localitate 5,3 milioane de lei (1,2 milioane de euro) pentru a moderniza un drum comunal. La fix o lună după aceea, Ghecom Construct a mai câştigat un contract de la aceeaşi Primărie, de 7,7 milioane de lei (1,8 milioane de euro), pentru a introduce în localitate canalizare. La ambele licitaţii s-au prezentat un număr egal de firme: şase. „Nu mi se pare nicio problemă că eram colegi de partid. De ce ar fi o problemă? S-au desfăşurat nişte licitaţii pe care le-a câştigat. Dar ce vreţi dumneavoastră să scrieţi este pur informativ sau vă interesează alte aspect?", întreabă îngrijorat primarul PSD-ist din Gura Techii, Gheorghe Băcneanu.

Şi „alte aspecte": după licitaţia câştigată pentru cel de-al doilea contract, Ghecon a început să înfulece mult mai mulţi bani decât promisese iniţial la licitaţie. Astfel, firma a mai primit două acte adiţionale, pentru „lucrări suplimentare", încă 1,5 milioane de lei (357.000 de euro). Un total de 14,5 milioane de euro!

Psd-istul a dat, psd-istul a luat

Afacerile din bani publici ale lui Mazilu s-au extins şi în Ialomiţa. Tot cu sprijinul colegilor de partid. Anul trecut, Ghecon Construct a câştigat un contract de 11 milioane de lei cu Consiliul Local Amara pentru reabilitarea şi modernizarea mai multor drumuri din staţiunea balneară.

Primar la Amara este Victor Moraru (PSD), cunoscut pentru candidatura sa la preşedinţia partidului, înfruntându-i pe Geoană şi pe Ponta „Noi nu am ştiut că participă firma domnului Mazilu pentru că, să stiţi, la licitaţie de obicei nu participă patronii. Am aflat despre asta din presă. Nu îl cunosc şi nici nu l-am cunoscut pe acest domn şi nici nu mai auzisem de această firmă până atunci", se jură primarul. Până acum, proiectul a întârziat cu şase luni, vina fiind transferată la proiectanţi.

"E posibil să fi câştigat licitaţii şi în colegiu la mine, nu le ştiu pe toate, m-aţi luat pe nepregătite." Constantin Mazilu, deputat

Videanu, plăţi ilegale către Mazilu

Anul trecut, în aprilie 2010, Constantin Mazilu şi-a dat demisia din partid, din PSD. Brusc, şi firma sa a încetat să mai câştige licitaţii organizate de instituţii conduse de social-democraţi. Mazilu s-a alăturat celor aflaţi la putere, intrând în formaţiunea politică a ministrului Apărării Gabriel Oprea. După trecerea sa în tabăra adversă a apărut şi un prim contract cu Guvernul. La o lună de la demisie, Ministerul Economiei condus de Adriean Videanu i-a oferit un contract firmei Ghecon Construct de 1,5 milioane de lei (357.000 de euro).

Plata s-a făcut prin intermediul unei instituţii subordonate ministerului , Agenţia Română pentru Dezvoltarea Durabilă a Zonelor Industriale.  Nu este prima dată când Ghecon Construct primeşte contracte de la o instituţie aflată la comanda lui Videanu. În 2006, pe vremea când mai marele de la PD era primarul Capitalei, Administraţia Străzilor a oferit o serie de lucrări firmei Ghecon Construct. Tot atunci un control al Camerei de Conturi a scos la iveală o serie de plăţi ilegale făcute de Administraţie Străzilor către firma viitorului deputat Mazilu. Firma decontase mai multe lucrări de întreţinere pe care nu le realizase în realitate. Inspectorii Curţii de Conturi care au realizat controlul au declarat atunci în presă că întreaga sumă a fost recuperată şi astfel  nu a fost sesizată instanţa. În ciuda acelui scandal, Constantin Mazilu a continuat până astăzi colaborarea cu cei de la Administraţia Străzilor. De când a ajuns în Parlament, firma lui Constantin Mazilu a încheiat patru contracte cu Administraţia Străzilor, aflată în subordinea fostului coleg din PSD, Sorin Oprescu. Valoarea totală este de 3,2 milioane de lei (762.000 de euro).

Mazilu: „M-aţi luat pe nepregătite"

Contactat de reporterii „Adevărul", deputatul Constantin Mazilu spune că nu vede o legătură între faptul că firma sa a fost declarată câştigătoare în provincie doar de instituţii conduse de colegii săi de partid. „În principiu nu mă mai ocup de firmă de aproximativ trei ani. Ar fi bine să vă interesaţi şi câte licitaţii au fost pierdute. Cred că au fost pierdute de trei ori, de patru ori mai multe. E posibil să fi câştigat licitaţii şi în colegiu la mine, nu le ştiu pe toate, m-aţi luat pe nepregătite". Potrivit datelor de la Registrul Comerţului, deputatul deţine în Ghecon Construct Srl, firma abonată la bani publici, 90% din părţile sociale. Până în 2008, Mazilu a fost şi administratorul firmei, dar a trebuit să se retragă din funcţie pentru a deveni viceprimar al comunei vâlcene Lăpuşata. Locul la conducerea firmei a fost dat unui consătean. Contractele obţinute de Ghecon cu statul l-au ajutat pe Mazilu să-şi păzească afacerea pe perioada crizei financiare care a lovit puternic domeniul în care activează Srl-ul: construcţiile. La Ministerul de Finanţe, firma figura în 2009 cu un venit de 35 de milioane de lei (8,3 milioane de euro) şi cu un profit de 30.000 de euro.


Constantin Mazilu, profil

1989-1992 - muncitor necalificat
1994 - absolvent Facultatea de Căi Ferate Drumuri şi Poduri
2008 - viceprimar comuna Lăpuşata
decembrie 2008 - aprilie 2010 - deputat PSD
aprilie 2010 - independent alături de membrii grupului condus de Gabriel Oprea
octombrie 2010, preşedinte al filialei UNPR Vâlcea finanţator Fotbal Club Lăpuşata (judeţul Vâlcea)
activitate de parlamentar: 20 de interpelări şi întrebări, 28 de iniţiative legislative, o singură luare de cuvânt în Parlament

Marţi în „Adevărul": Cum ascunde Mazilu banii câştigaţi de la stat, folosind în firmele sale nevoiaşi din Republica Moldova.

image
image
image
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite