Cum este cel mai bine să-l recompensezi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Recompensele  au efectul scontat numai dacă ştii ce şi cât să îi oferi copilului
Recompensele au efectul scontat numai dacă ştii ce şi cât să îi oferi copilului

Obişnuindu-se cu ideea că mami şi tati îi vor lua „ceva bun” dacă face ceea ce „trebuie”, copilul ar putea deveni dependent de astfel de recompense.

„Ca să o fac pe fetiţa mea să îşi strângă jucăriile de pe jos, i-am promis că o las o oră în plus la desene animate", se confesează o mămică pe un forum în care părinţii vorbesc despre cum să-şi recompenseze copiii. Şi tot ea continuă:

„Am observat cu timpul că nu face ceea ce trebuie decât dacă primeşte ceva în schimb". Şi tu eşti unul dintre părinţii care au astfel de probleme? Psihologii spun că recompensele au caracter educativ dacă ţii cont de câteva aspecte.

Cadourile pot da dependenţă

Ca şi pedepsele, recompensele sunt o motivaţie externă. Ce se va întâmpla dacă vei înceta deodată să i le mai oferi? Cu siguranţă că nu vrei ca el să-şi condiţioneze acţiunile de ceea ce primeşte în schimb şi să depindă de jucării, dulciuri sau de alte astfel de obiecte-recompensă pentru a face ceea ce-i ceri.

Atunci când îşi recompensează copiii pentru un lucru bun, scopul părinţilor este unul cât se poate de bine intenţionat. Astfel, ei vor să-şi obişnuiască copiii cu ceea ce psihologii numesc „comportament pozitiv".

Reţeta este bună, însă, de cele mai multe ori, efectul este contrar intenţiilor. Cu alte cuvinte, copilul nu va mai face ceea ce trebuie pentru că aşa este bine, ci pentru că ştie că va obţine ceva în schimb.

Exagerările au efect contrar

Totuşi, chiar şi atunci când îl recompensezi prin laude, nu exagera cu afişarea acestora. Copilul va ajunge să se supraestimeze, creându-şi astfel o imagine despre sine care nu corespunde cu realitatea.

Astfel, atunci când nu va reuşi să ducă la îndeplinire ceea ce şi-a propus, s-ar putea să-şi piardă încrederea în el. Motivează-l să facă un lucru pentru ca el însuşi să fie mândru de fapta lui, nu pentru a culege aprecieri.

Întăreşte-i încrederea în forţele proprii

Scopul pe care-l urmăreşti prin recompense poate fi atins şi prin încurajări. Este important să-l susţii atunci când vezi că se străduieşte să ducă la îndeplinire sarcina pe care i-ai trasat-o.

Psihologii sunt de părere că-i poţi induce copilului încrederea în forţele proprii arătându-ţi aprecierea faţă de acţiunea pozitivă, şi nu faţă de persoana lui. Astfel, în loc să-l lauzi spunându-i „Eşti un copil talentat", îi poţi zice „Îmi place cum ai desenat", de pildă.

Sfaturi pentru a-l motiva

Nu-i condiţiona fapta de recompensă, ci oferă-i din când în când un mic cadou după ce a făcut ceva bun.

Fii creativ şi răsplăteşte-l pe copil mai degrabă cu premii simbolice, precum o diplomă pentru „cel mai cuminte" sau „cel mai harnic copil".

Nu-l motiva cu bani, dar îl poţi responsabiliza oferindu-i sume mici pe care el le va „administra" singur.

Specialistul nostru
Lena Rusti

psiholog psihoterapeut

Recompensele creează o motivaţie extrinsecă, care nu are un efect prea bun pe termen lung. Modul în care prezentăm situaţia ajută mult mai mult copilul dacă apar unele consecinţe pozitive ale faptelor sau ale atitudinilor sale mai degrabă decât o „plată" pentru un efort făcut.

Atunci când copilul simte că este recompensat pentru un lucru făcut, poate să-şi dezvolte un comportament dependent în raport cu recompensele, iar atunci motivaţia dispare dacă nu apare şi recompensa sau dacă recompensa nu mai este suficient de motivantă pentru el.

Dacă în schimb, este responsabilizat şi încurajat, el îşi dezvoltă o motivaţie interioară, care este mult mai consistentă şi de durată mai lungă, care îl ajută să facă lucrurile nu doar când i se cere, ci atunci când ştie că este nevoie.

Sfat

Nu-i oferi copilului motivaţii materiale, pentru că va ajunge să depindă de ele.

Viață de cuplu



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite