GALERIE FOTO Şcoala care nu scoate tâmpiţi, ci talente

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sisteme de alarmă care i-ar face invidioşi şi pe cei mai premiaţi inventatori, maşini funcţionale făcute din gunoaie, roboţi realizaţi din cartoane - sunt câteva dintre realizările participanţilor la cea de-a V-a ediţie a Festivalului Ştiinţei de la Zalău care demonstrează că şcoala românescă nu scoate pe bază rulantă tâmpiţi, aşa cum afirma preşedintele ţării, ci tineri cu adevărat inventivi şi talentaţi.

image

CLICK AICI PENTRU A VEDEA GALERIA


Peste 260 de lucrări realizate de 438 de copii, elevi ai unor şcoli din Sălaj, Cluj, Mureş şi Alba au intrat în concurs sâmbătă, 19 mai, în cadrul celei de-a V-a ediţii a Festivalului Ştiinţei, organizat şi de această dată de Colegiul Tehnic "Alesandru Papiu Ilarian" Zalău şi Inspectoratul Şcolar. A fost ediţia cu cea mai mare participare din afara judeţului Sălaj şi, pentru că şi vremea s-a îmbunătăţit parcă special pentru a-i lăsa pe copiii participanţi să-şi arate lucrările, sute de vizitatori au trecut pe la standurile celor 20 de şcoli înscrise în concurs şi s-au minunat de ceea ce a ieşit din mâinile şi din minţile micilor inventatori. Pe la standuri au trecut şi membri unui juriu de specialitate, care i-a ales pe cei mai buni dintre cei buni.

Maşini din deşeuri, panouri solare din cutii de bere, sistem de alarmă cu 20 de lei. Vezi aici cele mai interesante proiecte şi invenţii ale elevilor

Astfel, potrivit informaţiilor primite de la profesoara Maria Pop, iniţiatoarea şi organizatorul principal al festivalului, pentru Marele Premiu au fost alese trei lucrări - câte una pentru fiecare nivel de învăţământ (primar, gimnazial şi liceal). La primar, Marele Premiu i-a revenit lui Andrei Onuţan, de la Şcoala Gimnazială "Iuliu Maniu" din Zalău, care a venit în concurs cu un aeromodel. La gimnaziu, cea mai apreciată lucrare s-a doventi a fi cea a elevilor Csakvari patrik şi Seres Ricsi de la Şcoala Horoatu Crasnei, care au realizat macheta unui  parc ecolologic - "Pacul Wow". La liceu, Marele Premiu a fost adjudecat de un "recidivist". Este vorba despre Szabo Robert, elev al Colegiului Naţional "Silvania" Zalău, ocupantul locului I la ediţia de anul trecut a festivalului. Robert a venit şi anul acesta cu un sistem de alarmare pentru locuinţe, care poate fi controlat cu ajutorul unui telefon mobil simplu şi cu ajutorul căruia poate fi activat nu doar sistemul de securitate, ci şi cel de irigaţie şi chiar filtrul de cafea. "Spre exemplu, dacă cineva intră în casă, sistemul apelează automat la 112 şi lasă adresa", explică Robert una dintre funcţiile sistemului său.

Szabo Robert - Tehnica e viaţa lui

Tot la categoria "recidivişti" se încadrează şi Andrei Câmpean şi Alexandru Radu de la Grupul Şcolar "Liviu Rebreanu" din Hida, care au venit şi anul acesta la festival cu o maşină făcută de deşeuri. De această dată ei au făcut un tractoraş, la care se pot adapta diverse utilaje agricole (coasă, plug, chiar şi o miniremorcă) şi pentru care realizatorii lui spun că nu au cheltuit mai mult de 300 de lei. Cu acest proiect, cei doi elevi au obţinut premiul I la secţiunea de creativitate - inventivitate liceu. La aceeaşi secţiune, dar la gimnaziu, locul I a revenit un echipaj de la Şcoala "Ovidiu Hulea" din Aiud (judeţul Alba), format din Vlad Mătrânga şi Florin Stîncel, care au realizat o macara şi un braţ robotic, făcute în mare parte din carton. La secţiunea de aplicabilitate - liceu, locul I a revenit echipajului format din Andreea Mitrea şi Denisa Ardelean de la Colegiul Tehnic "Alesandru Papiu Ilarian", la aplicabilitate - gimnaziu a câştigat Călin Cosma de la Şcoala "Porolissum", iar la "Micii inventatori", secţiune rezervată copiilor din clasele I-IV, s-a impus echipajul format din Alex Tund şi Eduard Micle, de la aceeaşi şcoală - "Porolissum". Concursul a inclus şi o secţiune de postere, câştigată de Ovidiu Filip şi Sebastian Stoica, de la Grupul Şcolar "Cserey - Goga" Crasna.

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite