Szabo Robert - Tehnica e viaţa lui

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Avea doar cinci ani când şi-a construit singur prima jucărie. Acum are 18 şi a primit, deja, prima sa comandă pentru un dispozitiv creat de el: un sistem de cronometrare a aparatelor de zbor.

Pasiunea lui Robert pentru tehnică, pentru inventică, în general, o are de când se ştie. Spune că nu avea mai mult de cinci ani când şi-a făcut singur prima jucărie. „Era un inel cu glonţ, care funcţiona cu un arc. Am văzut eu la cineva şi nu am vrut să îmi cumpăr, ci să îmi fac eu“, îşi aminteşte adolescentul.

Şi-a prins piciorul la lift

Dorinţei de a face cu propriile mâini totul i s-a suprapus, la vârsta de opt ani, şi o remarcabilă minuţiozitate. A căpătat această calitate, tot mai rară la copiii şi tinerii de astăzi, din cauza unui grav accident. „Mi-am prins piciorul la lift şi a trebuit să stau în pat luni de zile”, povesteşte el, spunând că, neavând altă ocupaţie, şi-a umplut timpul confecţionând cu migală lucruri. „Acea perioadă m-a influenţat foarte mult: m-a învăţat să am răbdare”, spune Robert.

Pasiunea pentru tehnică, moştenită şi de la tatăl său, electrician de meserie, s-a dezvoltat odată cu vârsta. Astfel, pe la 14 ani a construit o pompă hidraulică, pentru care a primit o menţiune la prima ediţie a Festivalului Ştiinţei. Un an mai târziu, a făcut o maşinuţă teleghidată şi un giroscop, cu care a luat tot menţiune la acelaşi festival, iar anul trecut s-a prezentat la concurs cu patru proiecte: o chitară electrică, un robot „balansator”, un robot – gândac (care îşi schimbă direcţia de mers atunci când se loveşte de un obstacol) şi un pistol electromagnetic. A obţinut şi de această dată distincţii pentru invenţiile sale: premiul II pentru chitara electrică şi pentru robotul – gândac şi menţiune pentru robotul balansator.

Premiul I la inventică

Cel mai bun rezultat l-a obţinut la ediţia din acest an a Festivalului Ştiinţei, când Robert a câştigat premiul I cu un sistem de alarmă creat de el. „Este un sistem de alarmă pentru locuinţe, care în momentul în care este activat şi detectează mişcare, declanşează alarma, iar proprietarul primeşte automat un apel pe telefon“, explică Robert. Inventatorul spune că alarma poate fi oprită de proprietar sunând pe telefonul la care este conectat sistemul. Pe lângă faptul că sistemul lui Robert pare a fi unul uşor de manevrat, putând fi acţionat de la distanţă, el are şi un alt mare avantaj: este ieftin, tânărul  estimând că a cheltuit doar vreo 20 de lei pentru a-l realiza.

Poate şi mai important de cât premiile primite este faptul că, deşi are numai 18 ani şi se află la început de drum în inventică, Robert a primit prima sa comandă: un pilot de motodeltaplan i-a cerut să facă un sistem de cronometrare a aparatelor de zbor, care să fie utilizat la un concurs de profil ce va avea loc săptămâna aceasta în Ungaria. „Este un sistem bazat pe senzori conectaţi la un laptop. Când decolează aparatul, senzorul trebuie să porneească cronometrul, iar când aterizează, să îl oprească”, explică Robert, precizând că sistemul a fost trimis deja la testare în Ungaria.

Ce-i place

Robert spune că, pe lângă pasiunea sa pentru electronică, îi place să construiască. „Am făcut, de exemplu, un vapor din aproximativ 1.600 de chibrituri”, exemplifică el. Pentru că se pricepe, îi place şi să repare tot felul de aparate – telefoane, câşti, chiar şi maşini de găurit, mai ales că prietenii îl asaltează cu cereri în acest sens.

Ce nu-i place

Robert spune că nu-i plac oamenii superficiali. „Vor să facă ceva, dar după câteva minute îşi pierd răbdarea şi reunţă”, defineşte el această superficialitate. Mai spune că nu-i place nici să facă ordine în „câmpul muncii” atunci când încă mai are treabă – aşa cum îi cere mereu mama lui – şi detestă să spele vase.

Întrebări şi răspunsuri

Te consideri un talent înnăscut sau doar un tânăr harnic?

Nu este vorba de talent. Oricine poate face asta. Îţi trebuie doar multă ambiţie, să îţi doreşti foarte mult să faci acel lucru şi, bineînţeles, foarte, foarte multă răbdare.

Ce carieră vrei să urmezi?

Deocamdată, ştiu sigur un lucru: nu vrea să stau într-un birou. Vreau să lucrez, să construiesc chestii, să inventez. Ca şi facultate mă gândesc să aleg între electronică, robotică şi automatizări – calculatoare.

Profil

Născut. 28 martie 1993, la Zalău
Studii. Este clasa a XI-a, profil mate – info, la CNS
Familie. Are un frate mai mare


Zalău



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite