Vaslui: Cristian Chilat a fost recompensat înainte de eliberarea din penitenciar

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cristian Chilat
Cristian Chilat

Până să fie pus în libertate, Cristian Chilat (Falău), autorul asasinatului din Piatra Neamţ, s-a prezentat de două ori în faţa comisiei de eliberare condiţionată.

În doar 3 luni de zile, Cristian Chilat a devenit un deţinut model. Prima propunere de eliberare  condiţionată a fost respinsă în luna aprilie de judecătorii vasluieni, pe motiv că „scopul pedepsei nu a fost atins (....), condamnatul perseverând în activitatea infracţională". Aceiaşi judecători l-au pus în libertate la începutul lunii august, motivând de această dată, în baza raportului comisiei de individualizare a regimului de executare a pedepsei, că Falău a avut un comportament corespunzător în perioada de detenţie şi „nu a indicat tendinţe violente sau de autoizolare".

Sancţionat şi recompensat de două ori

Condamnat pentru nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor la 3 ani închisoare cu executare, Falău a fost încarcerat la Penitanciarul Vaslui în iulie 2009, fiind transferat de la Penitenciarul Bacău. Potrivit purtătorului de cuvânt al Peniteciarului Vaslui, Nicolae Toma, Falău nu a creat probleme şi nu a ieşit cu nimic din tipare. A omis chiar să spună că a fost recompensat, în data de 20 aprilie 2010, cu suplimentarea dreptului la pachet şi vizită, pentru participarea activă la programul „Cultură şi Comportament". De precizat că această recompensă a venit la o zi după ce Chilat s-a înfăţişat în faţa membrilor Comisiei pentru individualizarea pedepsei din cadrul Penitenciarului.

CITEŞTE ŞI:

Cămătar ucis din răzbunare

Piatra Neamţ: Cristian Chilat a fost adus la audieri cu cagula pe faţă (UPDATE)

Mai mult, potrivit caracterizării depuse în primul dosar de eliberare condiţionată, Falău a fost sancţionat şi recompensat de două ori, ultima recompensă fiind cea din data de 20 aprilie. Prima sancţiune a primit-o în august 2004, pentru lovirea unui deţinut, iar a doua sancţiune, pentru autoagresiune, datează din 27.10.2009, când Falău era încarcerat la Vaslui. În ciuda probelor existente la dosar, reprezentanţii Penitenciarului Vaslui neagă faptul că asasinul ar fi avut vreo abatere. „Eu nu ştiu să fi primit vreo sancţiune cât a fost la Vaslui. Am vorbit şi cu ceilalţi colegi şi nici ei nu ştiu nimic", a spus Toma, avansând ipoteza unei greşeli de redactare.

„Nu a fost un deţinut model, dar neavând rapoarte de pedeapsă, legea ne-a obligat să-l propunem pentru eliberare", a mai adăugat Toma.

Lovea cu pumnii un stâlp de fier

Deşi potrivit ultimei caracterizări făcute pentru cea de-a doua cerere de eliberare condiţionată  Cristian Chilat apare ca un deţinut model, unul dintre educatori a afirmat că, de-a lungul timpului a observat unele schimbări de comportament la Falău. „Deţinuţii îşi maschează de cele mai multe ori problemele pe care le au, însă nu de fiecare dată reuşesc şi noi îi mai observăm. În cazul de faţă, am văzut de mai multe ori că atunci când ieşea la activităţile sportive lovea cu pumnii un stâlp de metal", a precizat gardianul. 

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite