FOTO Vaslui: Ultimul pacient de la Tutova a fost botezat în spital. Angajaţii şi-au luat la revedere de la el cu lacrimi în ochi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Unitatea sanitară din comuna vasluiană a rămas azi-noapte pentru ultima dată cu luminile aprinse. Ultimul pacient, o fetiţă de şapte luni  va fi transferată în cursul zilei de astăzi către Protecţia Copilului. Andrada Batista suferă de o boală vasculară gravă şi a fost abandonată de părinţii săi de la naştere. Managerului Spitalului din Tutova şi o femeie din sat i-au oferit ieri un botez creştinesc.

Lacrimi şi durere pentru angajaţii de la Spitalul de cronici „Dr. I.T. Nicolaescu" Tutova care astăzi se despart de ultimul lor pacient. Micuţa Andrada Iustina Batista, de doar şapte luni, va fi transferată către Protecţia Copilului din Bârlad. Copila suferă de o malformaţie vasculară gravă, fiind îngrijită de către personalul de la Tutova de când avea o lună. Pentru că Andrada nu avusese parte de un botez creştinesc, managerul unităţii, Delia Asoltanei şi o prietenă de a ei s-au hotărât să o năşească. De soarta fetiţei nu s-a interesat niciodată vreunul dintre părinţi, iar cele două şi-au luat angajamentul să o îndrume în viaţă pe micuţa Andrada.

Citeşte şi: Spitalul din Murgeni externează bolnavi psihic pentru a face loc unor pacienţi din Constanţa

Voluntarii americani, cu lacrimi în ochi

Eu chiar îmi doream să botez pe cineva în postul acesta şi când m-a sunat doamna doctor să-mi propună am acceptat cu bucurie. Este al patrulea copil pe care-l botez şi am facut acest lucru pentru a ajuta un suflet", a spus Claudia Giurgia, una dintre naşe.

image

Ceremonia creştinească a avut loc chiar în incinta spitalului din Tutova, fiind susţinută de preotul din sat şi urmărită, cu lacrimi în ochi, de angajaţii unităţii.

Lacrimi în ochi au avut şi cei patru voluntari americani care, periodic, veneau la Tutova pentru a-i ajuta pe copii bolnavi. „Toată lumea s-a ataşat de aceşti micuţi, nu-mi vine să cred că vor pleca", ne-a spus Livia Damian, infirmieră la Tutova

Condamnaţi la moarte

15 copii bolnavi cronic de la spitalul tutovean au fost împărţiţi către alte unităţi după ce spitalul s-a desfiinţat.  Şase dintre aceştia se află acum internaţi la Spitalul de copii din Bârlad, doi dintre ei ajungând ieri după-amiază.

image

Ce se va întâmpla cu ei în viitorul nu prea îndepărtat, nimeni nu se încumetă să spună, micuţii find, practic, condamnaţi la moarte. Asta pentru că unitatea din Tutova era singura din judeţ care avea dotarea şi personalul corespunzător trătării lor.

„Nu ştim exact cât vor rămâne. În structura noastră nu avem paturi pentru bolnavii cronici. Perioada de spitalizare este de 16 zile. Nu ştiu ce vom face după asta", ne-a spus Magdalena Cozma, managerului Spitalului de copii din Bârlad.

Restul copiilor au fost transferaţi către Protecţia Copilului Bârlad şi Spitalul „Sf. Maria" din Iaşi.

image

Click pe fotografii pentru mai multe fotografii de la Spitalul Tutova

Conducerea Direcţiei de Sănătate Publică Vaslui s-a făcut că plouă pe tot parcursul zilei de ieri. Niciunul dintre reprezentanţii instituţii nu a putut fi contactat pentru a ne explica ce se va întâmpla cu micuţii în viitor.

S-au mulţumit să dea un comunicat de presă greşit, în care spun că Andrada Batista se va întoarce în familie. În realitate, niciuna dintre rudele micuţei nu s-a mai interesat de soarta copilului după ce aceasta a ajuns la Spitalul din Tutova.

In cursul zilei de mâine (n.r. astăzi), ultimul copil aflat în unitatea sanitarǎ va fi externat la domiciliu, FIIND ASTFEL REZOLVATĂ ÎN TOTALITATE SITUAŢIA LA NIVELUL ACESTEI UNITĂŢI“, se arată în comunicat.

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite