Mărţişoare de pe vremea dacilor, confecţionate manual la Vaslui FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Maria Bodron, în vârstă de 74 de ani, este unul dintre cei mai vechi meşteri populari din judeţul Vaslui. De zeci de ani, femeia vesteşte venirea primăverii cu mărţişoare inedite, confecţionate cu mâinile ei.

Maria Bodron a început să confecţioneze mărţişoare încă de când era copil, prin clasa a III-a. Pe atunci făcea brăţări din aţă albă şi roşie pentru fraţii ei mai mici. În timp, s-a specializat şi a început să confecţioneze mărţişoare din bănuţi găuriţi pe care îi lega cu fire de mătase albe şi negre.

A urmat Liceul Pedagogic, iar pe vremea aceea disciplina „lucru manual"era printre cele de bază. La aceste ore, cea mai mare plăcere a doamnei Maria era aceea de a confecţiona mărţişoare pe care le oferea colegilor şi profesorilor de 1 martie.

„Practic, mai toată viaţa mea am lucrat pentru rude, prieteni şi colegi. Abia de vreo 12 ani am început să particip la târguri prin ţară", ne-a mărturisit vasluianca.

Un mărţişor îl face într-o săptămână

La sfârşitul săptămânii trecute, Maria Bodron a participat la „Târgul de primăvară", acolo unde şi-au dat întâlnire zeci de meşteri populari din toată ţara. Toţi participanţii s-au lăudat cu mărţişoare care mai de care mai inedite şi mai frumoase, dar parcă cele confecţionate de Maria Bodron îşi atrăgeau cel mai mult privirea. „Puţini sunt cei care, în zilele acestea, lucrează manual. Acum toată lumea face mărţişoare din cartoane tăiate la maşină. Nu se mai păstrează tradiţia", se plânge meşterul popular.

Vasluienii care au călcat pragul Silver Mall în zilele de 25 şi 26 februarie şi-au putut cumpăra mărţioşoarele dorite, unele dintre ele fiind chiar şi comestibile. De asemenea, s-au mai putut vedea păpuşi din lână albă şi roşie, potcoave care aduc noroc, buburuze, şnururi împletite manual, bucuruze, flori, precum şi zodiile şi iniţialele pictate pe lemn.

image

Ce este mărţişorul?

Poveştile legate de mărţoşor diferă de la o zonă la alta şi de la o vârstă la alta. Maria Bodron ne-a spus că ea confecţionează acel tip de mărţişor pe care Baba Dochia, o zeitate printre daci, îl oferea fiului ei pe la sfârşitul lunii februarie, de Dragobete, pentru a-i arăta dragostea ce i-o poartă. Exact după acelaşi model, doamna Maria ne-a spus că face mărţişoarele din monedă şi fir de lână.

Etnogafii, spun, însă, că de mărţişor se sărbătoreşte, practic, anul nou arhaic care este în strânsă legătură cu renaşterea vieţii şi a naturii. „Practic, în această perioadă se sărăbătoreşte venirea primăverii. După întuneric şi frig vine soarele şi lumina, iar mărţişorul simbolizează acest lucru. În vechime, acel mărţişor confecţionat din bănuţ şi fir de lână sau de mătase era considerat ceva magic de strămoşii noştri care nu cumpărau astfel de obiecte, ci le primeau cadou", ne-a explicat etnograful Lucian Lefter.

Şi artizanii din celelalte judeţe ale Moldovei s-au pregătit cu mărţişoare inedite pentru 2012. DETALII AICI

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite