Mărţişorul, între pasiune si afacere. Vezi oferta meşterilor populari din regiune!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

"Adevărul" vă prezintă poveştile celor mai importanţi "artizani ai primăverii" din Moldova. Capodoperele produse de meşterii populari respectă tradiţii străvechi şi pot fi cumpărate la târgurile de primăvară deschise în toate oraşele din regiune.

Mărţişoare din bani găuriţi, cu şnur negru, după un model vechi de 180 de ani, mărţişoare din flori naturale, 3D sau chiar din cele purtate pe vremea dacilor, toate sunt de găsit pe tarabele care au început să împânzească zonele cele mai circulate din marile oraşe ale regiunii.

IAŞI: Valentina Acasandrei este unul dintre cei mai vechi meşteri populari din Iaşi. De peste zece ani, ieşeanca vesteşte venirea primăverii cu mărţişoare inedite, confecţionate manual şi care aduc noroc. Citeşte aici ce modele confecţionează artizanul ieşean!

NEAMŢ: Liliana Oprea, (30 de ani) locuieşte în Roman şi lucrează la Centrul Şcolar pentru Educație Incluzivă. În timpul liber adoră să facă mărțişoare, podoabe şi decorațiuni 3D pentru orice sărbătoare. Vezi aici cum arată modelele lucrate manual de Liliana Oprea!

SUCEAVA: Doamna Ana Macovei face mărțișoare de dinainte de Revoluție împreună cu sora sa. Spune că, la mijloc este doar pasiunea şi, că financiar, efortul nu este rentabil. Cu toate acestea, participă frecvent la târguri. Citeşte în acest articol ce materie primă foloseşte bucovineanca pentru mărţişoare!

BOTOŞANI: Aurora Sauciuc este unul dintre meşterii populari prezenţi anul acesta la Târgul Mărţişorului Botoşani. Modelele sale încântă prin ineditul formelor, dar şi a materialeleor folosite în realizarea lor. N-a scăpat din vedere bobul de linte, de piper, pănuşul de porumb uscat, florile uscate, pânza de sac.

BACĂU: Mihaela Ionescu (39 de ani) a învățat de la o mătușă să confecționeze mărțișoare. Pentru a avea materia primă necesară, adună în timpul verii plante sau scoici de la mare. Citeşte aici un articol despre modelele ineditei ale băcăuancei!

VASLUI: Maria Bodron, în vârstă de 74 de ani, este unul dintre cei mai vechi meşteri populari din judeţul Vaslui. De zeci de ani, femeia vesteşte venirea primăverii cu mărţişoare inedite, confecţionate cu mâinile ei. Vezi aici ce tradiţii respectă în confecţionarea mărţişoarelor!

VRANCEA: Gina Dumitraşcu, din comuna vrânceană Reghiu, este una dintre expozantele care a dat frâu liber imaginaţiei îmbinând cu măiestrie materiale precum lână, lemn, boabe de fasole, seminţe sau ceramică. Admiră-i exponatele urmând acest link!

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite