Gloanţele trase de poliţiştii Moldovei încap într-o căciulă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Folosirea armamentului din dotare în timpul misiunilor nu este tocmai punctul forte al oamenilor legii. În total, de la începutul anului, poliţiştii din Regiunea de Nord- Est a ţării au folosit puţin peste 40 de cartuşe, a căror valoare nu depăşeşte 50 de lei.

Pistolarii Moldovei par să fie poliţiştii suceveni care în decursul primelor cinci luni au apăsat pe trăgaci de 16 ori. Una dintre misiunile unde oamenii legii au dus mâna la şold s-a petrecut pe 8 mai, pentru oprirea unui autoturism al cărui şofer nu oprise la semnalul regulamentar al unui agent. Poliţistul a tras două focuri, unul în plan vertical, altul spre suspect.

Nici poliţiştii nemţeni nu s-au „zgârcit" la golit încărcătoarele mai ales că unii dintre ei au avut de înfruntat topoare, furci sau cuţite. „În cazurile în care poliţiştii au făcut uz de armă, acesta s-a făcut în condiţiile legii, după efectuarea somaţiei verbale, fie pentru prinderea unor suspecţi de infracţiuni care au fugit de la locul comiterii faptei, fie pentru ca poliţistul să-şi apere viaţa sau integritatea corporală", a explicat inspector şef Cătălina Bădeanu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Neamţ.

Citeşte şi: Gloanţe şi bătaie într-un club de fiţe

La Iaşi, cartuşele au fost trase în misiuni precum cele de prindere a hoţilor de cablu sau benzină. Cele mai multe focuri de armă în cadrul unei singure misiuni s-au tras în dimineaţa de 26 aprilie când o patrulă a prins în flagrant un grup de indivizi care sustrăgeau cablu telefonic, în zona Şorogari. Pentru prinderea suspecţilor, poliţiştii ieşeni au folosit şapte cartuşe. 

Pistoale vechi, de patru decenii

Poate şi pentru că le folosesc atât de rar, oamenii legii din regiunea de Nord-Est a ţării mai au în dotare arme funcţionale, fabricate de aproximativ patruzeci de ani.  La Botoşani de exemplu, unde în primele luni ale anului poliţiştii nu au folosit nici măcar un cartuş în misiunile lor, cele mai noi arme aflate în dotare sunt pistoalele Carpaţi, model 74, de calibru 7,65 mm fabricate acum 37 de ani. În rastel se găsesc însă şi modelele Glock şi Makarov de nouă milimetri.

La fel ca şi colegii lor din Vaslui şi Bacău, care au folosit în acest an numai trei cartuşe, poliţiştii se menţin în formă la tragerile speciale. „În activităţile de tragere din acest an au fost folosite aproximativ 6.000 de gloanţe, iar anul trecut 15.000. Muniţia este furnizată de Direcţia Logistică, din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române", a precizat Mihaela Ştraub, purtătorul de cuvânt al IPJ Vaslui.

„Stai, stai că trag!"

Potrivit Legii nr. 218, din 23 aprilie 2002, privind organizarea şi funcţionarea Poliţiei Române, în articolul 35 se precizează că „În caz de necesitate poliţistul poate folosi , în situaţiile şi în condiţiile prevăzute de lege, forţa armelor albe sau a armelor de foc. Armele de foc se folosesc după somaţia: Stai, stai că trag!". Omul legii, aflat în situaţie de autoapărare, poate folosi armamentul şi fără să uziteze de somaţie.

Odată cu folosirea armamentului din dotare, legea mai spune că fiecare situaţie se raportează de urgenţă ierarhic şi se întocmeşte un raport în scris. „Dacă în urma uzului de armă s-a produs moartea sau vătămarea unei eprsoane, fapta se comunică de îndată procurorului competent", se mai precizează în articolul 38, din aceeaşi lege.  (Mihael Balint, Bogdan Ogrinj, Mihaela Iacob, Geta Panaite)

Vaslui



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite