Cristian Mungiu, criticat de Biserica din Vaslui: „Filmul său este o ruşine“ VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lansat vinerea trecută la Vaslui, filmul regizat de Cristian Mungiu, „După dealuri" a primit şi critici de la cei prezenţi la eveniment. Cei mai vehemenţi contestatari ai peliculei au fost reprezentanţii bisericii, care au catalogat-o ca fiind o ruşine a societăţii.

Filmul „După dealuri", care a avut avanpremierea la Vaslui, săptămâna trecută, a emoţionat cea mai mare parte a celor care au fost prezenţi la eveniment.

Toată lumea a avut numai cuvinte de laudă despre acest film, cu excepţia reprezentanţilor bisericii, care cred că pelicula va aduce o imagine proastă asupra poporului român.

„Cred că acest film va aduce o imagine proastă asupra poporului român şi asupra bisericii noastre, mai ales în comunităţile şi popoarele care nu cunosc realităţile noastre. Noi nu avem aşa ceva. Cazul de la Tanacu a fost un caz nefericit, iar filmul este o ruşine. Asta e concluzia mea, iar eu ca român vreau să îmi apăr tradiţia şi valorile. Să nu credeţi că la Tanacu a fost chiar aşa", a declarat preotul Vasile Pârcălabu, protopopul de Vaslui.

Cristian Mungiu, prezent la Vaslui la avanpremierea filmului „După dealuri“

Regizorul Cristian Mungiu a declarat că a ales oraşul Vaslui pentru legătura dintre întâmplarea reală şi cărţile care au inspirat filmul, acţiunea peliculei desfăşurându-se la o mănăstire din judeţul Vaslui. „Am ales Vasluiul pentru legătura care este între întâmplarea reală şi cărţile care inspiră filmul. În clipa în care am decis să avem o avampremieră mi-a fost imediat clar că cel mai potrivit loc în care poate să se desfăşoare este la Vaslui. Aici am început acum un an documentarea şi prospecţia pe teren în încercarea de a fi cât mai corecţi cu toţi cei care au avut vreodată de-a face cu această întâmplare", a spus Mungiu.

„După dealuri" spune povestea a două fete care au crescut împreună şi care se reîntâlnesc după câţiva ani de despărţire. Alina se întoarce din Germania să o ia cu ea pe Voichiţa, prietena ei din copilărie faţă de care se simte încă foarte ataşată. Voichiţa şi-a găsit însă calea în credinţă, iar maicile printre care trăieşte la mănăstire ţin locul familiei pe care nu a avut-o niciodată. Alina luptă cu toate puterile să recâştige afecţiunea Voichiţei, făcându-i pe cei din jur să se întrebe de unde vine forţa care o animă. "După dealuri" are distribuitori în peste 30 de ţări şi îşi continuă traseul prin marile festivaluri ale lumii: Karlovy Vary, Sarajevo, Moscova, Florenţa, urmând ca în curând să fie prezentat la Toronto - în secţiunea Masters, New York Film Festival, AFI Fest Los Angeles, Buenos Aires şi multe altele.


Sursa: V24TV   

Filmul „După dealuri" este propunerea României la premiile Oscar din 2013

Intră pe vaslui.adevarul.ro ca să afli toate informaţiile zilei!

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite