VIDEO Legendele Podului lui Dumnezeu de la Ponoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Podul lui Dumnezeu de la Ponoarele, localitate situată în nordul Mehedinţiului, este unul dintre cele mai importante obiective turistice din nordul Mehedinţiului.

Să-i dea farmec, localnicii au ţesut o mulţime de legende frumoase în jurul lui. „Există foarte multe legende, oamenii încercând să-şi explice felul în care s-a format podul.

Ştiinţific e simplu. S-a format prin prăbuşirea peretului superior al peşterii, dar în 1352 când ecumenul Nicodim a vrut să construiască o mănăstire şi a fost alungat de aici, Dumnezeu a făcut drum să se treacă spre Tismana. E o legendă.

O alta este că în munţi au trăit întotdeauna uriaşii. Printre aceştia a fost şi un balaur, care răpea cele mai frumoase fete.

A răpit şi iubita lui Iovan Iorgovan. Acesta din urmă s-a răzbunat, a vrut să-l prindă, a aruncat o stâncă, stânca a căzut pe pod şi aşa s-a surpat tavanul peşterii”, ne spune profesorul Dumitru Borloveanu din Ponoarele.

image

Cea mai frumoasă legendă este însă cea legată de lupta dintre bine şi rău. Aici ar fi locuit Necuratul, care îşi avea sălaşul chiar în Peştera Ponoarele. Răvăşiţi de răul care îi înconjura, sătenii l-au rugat pe Dumnezeu să-i scape de el.

Dumnezeu a lovit cu palma tavanul peşterii, care s-a prăbuşit peste gura ei, formând podul.

Podul de la Ponoarele este mândria localnicilor şi atrage, anual, mii de turişti din toate colţurile ţării. „Ştiu că acest pod e un monument al naturii, lăsat de la Dumnezeu.

S-au şi întâmplat câteva evenimente aici. Un băiat, de la noi, de la Bîleac, a plecat cu o bicicletă şi s-a oprit, datorită podului ăstuia, s-a oprit, s-a prins după o tufă de liliac şi nu s-a dus jos.

A mai fost mai târziu, un şofer de la Valea Ursului, care a plecat cu maşina, a trecut peste pod, maşina s-a dus în jos şi el a ieşit pe picioarele lui. N-a păţit nimic, deci înseamnă că e ceva lăsat de la Dumnezeu”, ne-a spus Vasile Ciorbă, un alt localnic din zonă.

Citeşte şi Cum a fost salvat Podul lui Dumnezeu

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite