EFORT RISCANT 20 de oameni au salvat Podul lui Dumnezeu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Obiectivul turistic, unic în România, a fost consolidat de o mână de muncitori şi va fi redeschis circulaţiei doar pentru turişti şi biciclişti.

Podul lui Dumnezeu de la Ponoarele, singurul pod natural din România, este inclus în categoria monumentelor naturale foarte rare.

În toată lumea, sunt doar trei astfel de poduri, iar acesta este al doilea, ca mărime, din Europa. Este unicul pasaj natural rutier funcţionabil din ţară, traversat de DJ 670 care leagă Baia de Aramă de Drobeta Turnu Severin.

În 2009, structura lui de rezistenţă a fost grav afectată din cauza trepidaţiilor, dar şi a precipitaţiilor căzute în zonă. Bucăţi mai de stâncă s-au desprins din tavanul acestuia, astfel că autorităţile au luat măsura restricţionării traficului pe aici şi consolidarea podului.

Lucrările se apropie acum de final, urmând ca în maxim o lună să se facă şi recepţia. “S-a făcut injectare cu beton armat. S-a consolidat cu beton de calitate superioară, s-a făcut şi un zid de protecţie.

S-a intervenit la timp şi podul a fost salvat. A fost operaţiunea cam dificilă, pentru că a fost riscant, dar până la urmă am reuşit.

Ne bucurăm că am reuşit să salvăm un obiectiv turistic unic în lume”, ne-a spus Alin Crăciunescu, unul dintre cei care au participat la lucrări.

image

Chiar şi legendele au pălit în faţa timpului
Bucăţi mari de stâncă s-au prăbuşit, în 2009, în gol şi era nevoie urgentă de consolidare.

S-au găsit bani şi muncitorii s-au apucat de treabă, iar pe lângă consolidarea podului, autorităţile din Mehedinţi au realizat şi o centură ocolitoare, pentru ca transportul de mare tonaj să nu se mai facă pe pod şi să producă vibraţii care dislocă stâncile.

“După recepţia finală, urmează să interzicem accesul la auto pe pod, pentru a-l proteja. Circulaţia se va face pe o variantă ocolitoare, iar pe pod nu vor mai trece decât pietoni şi biciclişti”, ne-a spus Marius Bălu.

Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Mehedinţi. Consolidarea podului s-a făcut cu fonduri nerambursabile, ca o suplimentare a contractului de finanţare pentru reabilitarea drumului Marga-Baia de Aramă.

Cum podul s-a surpat înainte de finalizarea şoselei, CJ a cerut o suplimentare a banilor pentru cheltuieli neprevăzute.

image

Construirea variantei ocolitoare s-a făcut din sursele proprii ale Consiliului judeţean Mehedinţi şi se ridică la circa 1,5 milioane lei.

Unicitatea Podului lui Dumnezeu este dată şi de dimensiunile sale impresionante: 30 m lungime, 13 m lăţime, 22 m înălţime şi 9 m grosime.

Citeşte şi ascultă aici care sunt legendele acestui pod

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite