FOTO Tulcea: Cozi pentru masa tradiţională de Buna Vestire

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tulcenii s-au aşezat încă de ieri dimineaţă la cozi pentru a cumpăra produsele tradiţionale de Buna Vestire.  Pentru cei care ţinut Postul Mare (şapte săptămâni) astăzi este ziua în care au parte de „dezlegare la peşte“.

Numărul clienţilor este mai mare decât în alte zile, dar vânzările nu au crescut decât de vreo două ori, spun vânzătorii. Tulcenii cumpără peşte în cantităţi mai mici, dar insist să respecte tradiţia.
„Vindem cam de două  ori mai mult în astefel de zile, de Buna Vestire şi de Florii. Cel mai bine se vinde carasul, e mai ieftin, iar de Florii scrumbia, ia lumea de gust măcar una-două. În special dimineaţa este mai mare aglomeraţie pentru că vin cei în vârstă care vor să se asigure că găsesc din timp peşte de calitate. Cert este că noi am menţinut preţurile, astfel că nu am avut nemulţumiri din partea clienţilor. Sperăm să avem la fel de mulţi clienţi chiar în ziua de Bună Vestire “, spune Florin Ghiban, patronul unui magazin de comercializare a peştelui.


Dan Verbina, patronul unei cherhanale din Crişan şi al pescăriei „Delta Dunării“,  spune că a fost nevoit să scadă preţul pentru că lumea nu mai are putere de cumpărare. „Se vând în general speciile mai ieftine precum carasul, babuşca şi plătica. Şi somnul se vinde mai ieftin în acest an“, ne spune Verbina. Şi asta pentru că este una dintre speciile cele mai solicitate pe piaţă.  Un kilogram costă acum 6 lei, faţă de 8,5 lei cu cât s-a vândut anul trecut. Scrumbia se vinde la preţul de 16 lei kilogramul.

Cel mai ieftin peşte costă 5 lei


„La Ghibanu“, preţurile la peşte se înscriu între 5 şi 8 lei kilogramul la caras (funcţie de mărime), 17 lei kilogramul la crap, 28 de lei crapul porţionat, 18 lei şalău, 9 lei biban, 7 lei singer, rondele rechin 25 de lei, 10 lei file pangassus.
În aceste zile, toţi cei care au vizitat magazinele de profil nu au plecat cu mâna goală, fiecare cumpărând după buget, fie câteva kilograme de caras, fie câţiva crapi greu de ridicat de pe tejghea.
La pescăria „Delta Dunării“, un kilogram de şalău, somn  sau crap costă 17 lei, unul de scrumbie costă 16 lei, icrele de crap costă 26 de lei pentru 100 de grame, icrele de ştiucă – 30 de lei pentru 100 de grame.



„Am venit să mă aprovizionez pentru sărbători, nu avem un buget destul de mare dar trebuie să ne pregătim de sărbători ca tot românul. Am ţinut până în prezent tot postul Paştelui, o am pe mama puţin suferindă care ţine şi ea post. Părintele m-a cam certat pentru că nu am ţinut tot postul Crăciunului, aşa că mă străduiesc acum să-l ţin pe acesta de la un capăt la altul, după calendar“, spune Anuţa Căpăţână (55 de ani).
„N-aş putea spune că e scump peştele, buzunarele noastre sunt cam ieftine. Oricum, într-o perioadă de post prelungit, o ciorbă de peşte prinde foarte bine, aşa că trebuie să cumpărăm. Ştim cu toţii că mai este destul până la Paşte“, spune Ion Preda (42 de ani).

Icrele de ştiucă au ajuns la 200 de lei!
Tulcea: S-a ieftinit peştele!

„Am ţinut tot postul, poate aşa ne mai iartă şi nouă Dumnezeu păcatele. Cred că ne prinde bine postul, iar pentru noi dezlegarea este o sărbătoare mare pentru noi“, spune Ioana Alexe (68 de ani), pensionară.
Citiţi mai mult în Adevărul de Seară Tulcea!





image
image
image
Tulcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite