Tulcea: S-a ieftinit peştele!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peştele din diferite specii se vinde mai ieftin cu 20-40 la sută.Speciile care  se vând mai ieftin sunt carasul, babuşca şi plătica.

În acest an, piaţa peştelui este mai ieftină, afirmă patronii de cherhanale şi magazine de profil. Cu toate că fauna acvatică s-a împuţinat din cauza căldurii, pescarii şi comercianţi au fost nevoiţi să scadă preţurile. Motivul principal îl constituie puterea mică de cumpărare a oamenilor.


Peştele, aliment de bază

Din ce în ce mai mulţi tulceni cumpără peşte pentru că este mai ieftin şi constituie un aliment complex din punct de vedere  nutritiv.
„Aproape zilnic cumpăr peşte pentru că este şi sănătos şi mai bun ca preţ. Un kilogram de babuşcă este 2,8 lei.  E ieftin şi poţi face din el şi prăjit şi ciorbă.  Faţă de anul trecut, preţurile au scăzut. Poate că pescarii în deltă au mai mult peşte decât anii trecuţi. Puterea de cumpărare este şi ea mică“, spune Marcel Artimov, 70 ani, din Tulcea.
 Preţ mic la speciile cu capturi mari
 Dan Verbina, patronul unei cherhanale din Crişani şi al pescăriei Delta Dunării, a spus că a fost nevoit să scadă preţul pentru a asigura vânzarea. Speciile care  se vând mai ieftin sunt carasul, babuşca şi plătica- reprezintă 90% din capturi. Şi somnul se vinde mai ieftin în acest an, ne spune Verbina şi asta pentru că este una dintre speciile cele mai solicitate pe piaţă.  Un kilogram costă acum 15 lei, faţă de 19-20 lei cu cât s-a vândut anul trecut. Acesta a mai spus că anul acesta, ştiuca s-a vândut şi cu 8 lei faţă de 12 lei cu cât s-a vândut anul trecut.


Au crescut vânzările


 Ştefania Vasile, şefa de magazin, ne-a spus că în acest an , datorită  preţurilor mici a crescut volumul vânzărilor.
„Vindem aproape tot stocul adus de la cherhana. Anul acesta preţurile sunt mai mici. Plătica se vinde cu 4 lei. Anul trecut era 6 lei. Acesta ar fi un exemplu. Majoritatea celor care cumpără sunt pensionarii dar nu este o regulă“, a spus Ştefania Vasile.


 Preţuri pe kilogram


Somn-12-15 lei
Crap-17 lei
Somn-12 lei
Babuşcă-2,8 lei
Plătică -4-4,2 lei
Biban -6-6 lei
Ştiucă -8-11 lei
Somn -15 lei
Şalău 15-17 lei
 Avat 4-4,5 lei
Singer-1,8 lei

Lin -4-5 lei



Tulcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite