Tulcea: Bani europeni pentru morţi!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Direcţia Naţională Anti Corupţie i-a trimis în judecată pe Alexandru Mihai Secăreanu şi tatăl său, Victor Secăreanu, care au folosit acte false pentru a pune mâna pe bani europeni. Şi nu puţini: peste 40.000 de euro.

Alexandru Mihai Secăreanu a făcut declaraţii false privind suprafaţa totală de teren pe care ar fi avut-o pe raza comunelor Topolog, Casimcea şi Dăeni, judeţul Tulcea şi a inserat date nereale în cuprinsul planurilor de detaliu.
În susţinerea cererii sale, Alexandru Secăreanu a prezentat 41 de contracte de arendă întocmite în fals de tatăl său, Victor Secăreanu. Contractele erau încheiate în mod fictiv între fiul său, în calitate de arendaş, şi numeroase persoane fizice, care fie nu au avut relaţii contractuale cu Secăreanu Alexandru Mihai, fie erau decedate, fie nu există. De asemenea, Secăreanu Victor i-a determinat pe funcţionarii publici din cadrul comunelor Casimcea şi Topolog să înregistreze aceste contracte false.
În această modalitate, Alexandru a încasat în mod nelegal suma totală de 154.457,19 lei (echivalentul a aproximativ 41.941 euro) din fonduri europene, sumă cu care Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură – Centrul Judeţean Tulcea s-a constituit parte civilă în procesul penal.
În vederea recuperării acestei pagube, procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurător asupra bunurilor mobile şi imobile aparţinând celor doi inculpaţi.

Citeşte şi: Botoşani: Instituţii de stat transformate de şefi în afaceri personale


Procesul se judecă la Judecătoria Tulcea.

Cum se apără autorităţile locale
Primarul din Topolog, Ion Olteanu, spune că nu a făcut niciodată verificări în teren. Este de datoria celor de la Agenţia de Plăţi să verifice dacă oamenii au atâta teren cât declară. „Au adus contractele de arendă, iar funcţionarii noştri le-au înregistrat. Noi nu facem verificări în teren şi nici nu ştim cine sunt beneficiarii, pentru că este posibil ca terenul să fie dat în arendă unor oameni din satele vecine, dar pentru că terenul e la noi în localitate, actele se înregistrează aici“, spune primarul Olteanu.
Şi secretarul comunei Casimcea are aceeaşi explicaţie: „Am fost la DNA, am dat declaraţii. Ce să îi facem noi? Am înregistrat actele, nu am verificat situaţia de fapt. Nu e de datoria noastră“.

Tulcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite